What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

03.01.2014 | 11:38
Τελευταία ενημέρωση: 03.01.2014 | 12:25

ΕΔΕΚ: Η κυβέρνηση ακολουθεί υποτακτικά τις προσταγές της Τρόικα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Διανύουμε το δεύτερο έτος εφαρμογής των όρων του μνημονίου και ήδη οι πολίτες βιώνουν τα επιπρόσθετα μέτρα που επιβλήθηκαν, με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και από την ερχόμενη βδομάδα την επιβολή κομίστρων στα μαθητικά λεωφορεία. Στις 13 Ιανουαρίου προστίθεται και η αύξηση στο ΦΠΑ κατά 1%.

Η αύξηση των φορολογιών και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις πλήττουν την κατανάλωση και τροφοδοτούν την ύφεση. Η υπάρχουσα κατάσταση στον τραπεζικό τομέα με την αδυναμία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, τα ψηλά επιτόκια και οι συναλλαγματικοί περιορισμοί βραχυκυκλώνουν την επιχειρηματική πρωτοβουλία και οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση ακολουθεί υποτακτικά τις προσταγές και τα χρονοδιαγράμματα της Τρόικα, χωρίς να διεκδικεί πειστικά ή να διαπραγματεύεται. Είναι απαραίτητο να βρεθούν οι μηχανισμοί άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ, ίσως μέσω κρατικών εγγυήσεων, ώστε να γίνει δυνατή η χορήγηση δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και η άρση των περιορισμών.

Σημαντικά ζητήματα για το 2014, και για την επόμενη αξιολόγηση που αρχίζει τέλος του μήνα, είναι οι αποκρατικοποιήσεις, το ΓεΣΥ και η κατάσταση στο τραπεζικό τομέα.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για εκσυγχρονισμό, μετοχοποίηση συγκεκριμένων οργανισμών και παραχώρηση συγκεκριμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα σε άλλους. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση καταθέσει η Κυβέρνηση στη Βουλή που να προνοεί το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών με συνοπτικές διαδικασίες.

Διαχρονική θέση του Κ.Σ ΕΔΕΚ είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου υγείας που να διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο ευρύτερο κοινό.

Στηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται για σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Μεγάλες πρόκληση αποτελούν η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο σύστημα. Αναμένουμε από τα τραπεζικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων και των χρεώσεων και να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων δανείων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση, πέραν από την εφαρμογή του μνημονίου, να διαμορφώσει εναλλακτικές προτάσεις σε πρόνοιες του που δημιουργούν κοινωνική και δημοσιονομική ασφυξία και ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για έξοδο από την κρίση και επάνοδο στις αγορές. Ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό που να οδηγεί σε έξοδο από το μνημόνιο.

Θεωρούμε σημαντικό να υπάρξει συνεργασία όλων των θεσμών και ως άμεση προτεραιότητα την εξεύρεση εναλλακτικών προτάσεων που αφορούν τα 400 εκ που πρέπει να καταβάλει η Κεντρική Τράπεζα, μετά και από επιστολή του ΥΠΟΙΚ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ώστε να αποφευχθεί η πώληση του χρυσού. Ενδεχόμενο το οποίο δεν είναι καν προς συζήτηση.

Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Ο τουρισμός, ο τομέας της ενέργειας, ο κατασκευαστικός τομέας, ο τομέας των υπηρεσιών, η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας, οι τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας και ιχθυοκαλλιέργειας, η έρευνα και καινοτομία, μέσα από στρατηγικές αποφάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Έπεσε» η αξία της Cyta – Ανησυχεί η κυβέρνηση για τη πτώση στην κερδοφορία του Οργανισμού

Κάτι είναι κι αυτό: Αποσύρθηκε η πρόταση για το τέλος ύψους €0,50 στις άδειες κυκλοφορίας

Ημικρατικοί και σκάνδαλο στη Cyta κυριαρχούν στον ημερήσιο Τύπο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Διεθνής καταγγελία για την εκστρατεία φίμωσης της «Afrika» από την κυβέρνηση Ερντογάν
  2. Κυβέρνηση συνεργασίας ακροδεξιάς και Συντηρητικών στην Αυστρία
  3. Bitcoin: Έπεσε μέσα στις προβλέψεις της η Saxo Bank και η φρενίτιδα συνεχίζεται - Δύο χώρες ενώνονται για να το καταστρέψουν!
  4. Ν. Παπαδόπουλος: Μονόδρομος για την Οικονομία ο Φορέας Διαχείρισης ΜΕΔ
  5. ΔΝΤ: Εντυπωσιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, αλλά... συστάσεις!
  6. Στο Προεδρικό ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ - Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στην Έρευνα και Διάσωση [pics]