What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

03.01.2014 | 13:12
Τελευταία ενημέρωση: 03.01.2014 | 13:19

Επίδοση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ετήσιας Εκθεσης της ΡΑΕΚ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ετήσια Έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για το 2012, την οποίαν επέδωσε ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Γιώργος Σιαμμάς.


Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιαμμάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «επιδώσαμε στον Πρόεδρο την Ετήσια Έκθεση για το 2012 και τον ενημερώσαμε για την πορεία των ενεργειακών θεμάτων για το 2012 και για το 2013, για τα οποία είναι αρμόδια η ΡΑΕΚ. Καλύψαμε ζητήματα που έχουν σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που χειρίζεται η ΡΑΕΚ και εξέφρασε τη στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλει για να επιτύχει τους στόχους της».

Κληθείς να πει τι αποτυπώνεται στην Έκθεση, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι «το θέμα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης ήταν ένα εκ των θεμάτων για τα οποία ενημερώθηκε ο Πρόεδρος, διότι απασχόλησε τη ΡΑΕΚ για σχεδόν δύο χρόνια. Γνωρίζετε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν. Τα αποτελέσματα της διαχείρισης έχουν φανεί φέτος, διότι μετά την επαναλειτουργία των μονάδων του Βασιλικού, η ΡΑΕΚ πήρε έγκαιρα τις αποφάσεις της, από το Γενάρη του 2013, και στη συνέχεια πήρε μια σειρά από άλλες αποφάσεις που φαίνονται στο λογαριασμό του καταναλωτή. Υπάρχει μια σημαντική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για το 2013, ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στις αποφάσεις της ΡΑΕΚ και ένα άλλο στη μείωση της τιμής των καυσίμων. Αυτή η μείωση ανέρχεται στο 17,5% για ένα μέσο οικιακό καταναλωτή, για άλλους μπορεί να είναι και περισσότερο».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στην τιμή του ηλεκτρισμού κατά το 2014, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις που να ‘χαϊδεύουν τα αυτιά’ του κόσμου. Εάν υπάρχει κάτι θα ανακοινωθεί στην ώρα του και εάν προκύψει από τη μείωση της τιμής των καυσίμων αυτό θα γίνει αυτόματα».

Σε ερώτηση αν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκαν οι ανάγκες της ΡΑΕΚ, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι συζητήθηκε το «σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης της ΡΑΕΚ» και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε εγκεκριμένους προϋπολογισμούς για μια σειρά από θέσεις που είναι απόλυτα αναγκαίες για να ασκούμε τις αρμοδιότητες μας. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξη του και για το θέμα αυτό. Είναι ένα θέμα που το παρακολουθεί και η Τρόικα και ελπίζουμε να βρεθεί διέξοδος».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι «τα νέα θέματα που ανέκυψαν το 2013 αφορούν τα σχέδια net metering για τις ανανεώσιμες πηγές που αφορούν τον κάθε οικιακό καταναλωτή, αλλά και τα συστήματα αυτοπαραγωγής που αφορούν εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Και αυτό το ζήτημα συζητήθηκε με τον Πρόεδρο , ο οποίος στηρίζει και αυτή την προσπάθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Μαύρο και άραχνο» το μέλλον της κτηματαγοράς – Εκποιήσεις βόμβα στα θεμέλια των ακινήτων

Μπερδεύτηκαν στο Προεδρικό – Ζήτησαν τη ψήφιση νομοσχεδίου που δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή!

«Έπεσε» η αξία της Cyta – Ανησυχεί η κυβέρνηση για τη πτώση στην κερδοφορία του Οργανισμού

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  2. Τμήμα Περιβάλλοντος: Λαμβάνουμε σοβαρά υπ' όψιν την Έκθεση του Γεν. Ελεγκτή
  3. Πρόεδρος ΚΟΑ: Επιτηρητές ασφαλείας έκαναν πως δεν έβλεπαν τι έμπαινε στο Τσίρειο - Έπρεπε να διακοπεί το παιχνίδι!
  4. Προεδρικές Εκλογές: Σάλος από την... αγγελία θανάτου του Γιώργου Λιλλήκα [pic]
  5. Τουρκικά «πυρά» κατά Ερντογάν: «Αναθεώρηση της Συνθήκης Λωζάνης καταργεί την Τουρκική Δημοκρατία»
  6. Στην Κυπριακή Δημοκρατία περνά κομμάτι γης στο Ζύγι που ανήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο