What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

03.01.2014 | 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 03.01.2014 | 17:38

Από την Λεμεσό ξεκίνησαν τα φορτηγά πλοία για τη Συρία για την καταστροφή των χημικών - (ΦΩΤΟ)

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Νορβηγικά και δανικά στρατιωτικά πλοία αναχώρησαν σήμερα από την Κύπρο για την Συρία, από όπου θα συνοδεύσουν τα πρώτα φορτία των συριακών χημικών όπλων που θα καταστραφούν στη θάλασσα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων της Νορβηγίας. 

Η απομάκρυνση των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων της Συρίας προβλεπόταν αρχικά να έχει ολοκληρωθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου, αλλά η διορία αυτή εξέπνευσε χωρίς να έχει καθοριστεί μια νέα.

"Η νορβηγική και δανική αποστολή που είναι επιφορτισμένη με την (ασφαλή) μεταφορά των συριακών χημικών παραγόντων ως την τοποθεσία στην οποία θα καταστραφούν αναχώρησαν από το λιμάνι της Λεμεσού (στην νότια Κύπρο) το πρωί", δήλωσε ο Νορβηγός στρατιωτικός εκπρόσωπος Λαρς Μάγκνε Χόβτουν.


"Τα τέσσερα πλοία απέπλευσαν και κατευθύνονται προς μια ζώνη αναμονής σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Συρίας, προκειμένου να είναι απολύτως έτοιμα να εισέλθουν στο λιμάνι της Λαττάκειας όταν θα φτάσουν οι εντολές", πρόσθεσε.

Για την συνοδεία των χημικών αυτών όπλων προς την Ιταλία, στα πλοία αυτά θα προστεθούν καθώς θα βρίσκονται στα συριακά χωρικά ύδατα και κινεζικά και ρωσικά πλοία, σύμφωνα με μέτρα που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάλυσης του συριακού χημικού οπλοστασίου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι χημικοί αυτοί παράγοντες αναμένεται να συγκεντρωθούν στο συριακό λιμάνι της Λαττάκειας και στη συνέχεια να μεταφερθούν ως την Ιταλία, όπου θα μεταφορτωθούν σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που θα είναι ειδικά εξοπλισμένο για να τα καταστρέψει καθώς θα βρίσκεται στη θάλασσα.

Η απομάκρυνση των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων αποτελεί το πρώτο στάδιο-κλειδί του σχεδίου διάλυσης του συριακού χημικού οπλοστασίου που υιοθετήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον και της Μόσχας και που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2014.

Τα προβλήματα ασφάλειας που συνδέονται με τον πόλεμο που μαίνεται στην Συρία και οι κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες εμπόδισαν την μεταφορά των χημικών παραγόντων προς την Λαττάκεια, διευκρίνισε η κοινή αποστολή ΟΗΕ-ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την απαγόρευση των Χημικών Όπλων), η οποία συντονίζει την επιχείρηση αυτή.

Το αμερικανικό πλοίο που έχει επιφορτιστεί με την καταστροφή των όπλων αυτών εξακολουθεί να βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Βιρτζίνια, στις ανατολικές ΗΠΑ. Το MV Cape Ray, ένα πλοίο μήκους 200 μέτρων που είναι εξοπλισμένο με δύο φορητά συστήματα υδρόλυσης τα οποία μπορούν να "εξουδετερώσουν" τους πιο επικίνδυνους χημικούς παράγοντες, αναμένει πλέον την εντολή να αποπλεύσει, σύμφωνα με τον καπετάνιο του. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κύπρος: Παρέχει κάθε διευκόλυνση για τη μεταφορά των συριακών χημικών όπλων

«Η καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία μπορεί να αρχίσει πριν από το τέλος Ιανουαρίου»

Γιατί καθυστερεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Φουόκο» και ολοσχερής καταστροφή αυτοκινήτου σεκιουριτά στο Συνοικισμό Κόκκινες
  2. Θερμό επεισόδιο με προειδοποιητικά πυρά μεταξύ μαχητικών ΗΠΑ - Ρωσίας πάνω από τη Συρία!
  3. «Κατέστρεψα τη ζωή μου» – Η εξομολόγηση μαθήτριας που εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος
  4. Μετά από τη δημόσια ασφάλεια ο «Ρουβίκωνας» αναλαμβάνει και την εξωτερική πολιτική... με επίθεση στην Πρεσβεία της Σ. Αραβίας [vid]
  5. Ταπεινωτική στιγμή για τον Άσαντ στη Συρία! Στρατιώτες τον σταμάτησαν για να προπορευτεί ο Πούτιν [vid]
  6. Πεδίο μάχης το Τσίρειο μετά το ματς της ντροπής: Διάσπαρτα φονικά όπλα και μαζικές καταστροφές [vids]