What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

03.01.2014 | 20:10
Τελευταία ενημέρωση: 04.01.2014 | 08:19

Πυρά ΑΚΕΛ κατά του πορίσματος Ερευνητικής για Δρομολαξιά

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής για αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών, το ΑΚΕΛ περνάει στην αντεπίθεση και αναφέρει ότι δεν εφαρμόστηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις, στοιχειώδεις κανόνες φυσικής δικαιοσύνης, υιοθετήθηκαν, χωρίς διασταύρωση, τα λεγόμενα εμπλεκομένων και έγιναν αποδεκτά έγγραφα τα οποία περιέχουν ανακρίβειες.

Στην ανακοίνωση του για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι έχει προβεί σε μια κατ’ αρχήν μελέτη του Πορίσματος και υπενθυμίζει ότι προτού καν συσταθεί η Ερευνητική Επιτροπή με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, ο ίδιος προδίκαζε με δημόσιες επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, στα πλαίσια της διαδικασίας που ακολουθήθηκε δεν εφαρμόστηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις, στοιχειώδεις κανόνες φυσικής δικαιοσύνης. Άνθρωποι για παράδειγμα, που κατηγορούνται, δεν κλήθηκαν για να ακουστεί και η δική τους θέση για τα όσα μονόπλευρα, ενδεχομένως και με σκοπιμότητες τούς καταλογίζουν εμπλεκόμενοι. Υπήρξε δηλαδή, αναφέρει, επιλεκτική κλήτευση μαρτύρων.

Ανεξάρτητα άλλων πτυχών της υπόθεσης που είναι υπό διερεύνηση, συνεχίζει το ΑΚΕΛ, «το πόρισμα κατέληξε αυθαίρετα στο κεντρικό συμπέρασμα ότι η επένδυση ήταν επιζήμια. Η Επιτροπή για λόγους που η ίδια γνωρίζει, έχει καλέσει σωρεία ατόμων (ακόμα και τον ιδιοκτήτη φυτωρίων που χρησιμοποιούσε τη γη) αλλά παρέλειψε να καλέσει τους δύο ανεξάρτητους οίκους εγκεκριμένων εκτιμητών που έκαναν για λογαριασμό του Ταμείου Συντάξεως την έκθεση προοπτικής και αξίας της επένδυσης, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η απόφαση για την επένδυση. Αυτή τους η παράλειψη καθιστά ατεκμηρίωτο το βασικό τους συμπέρασμα».

Επίσης, προσθέτει ότι «υιοθετούνται χωρίς διασταύρωση τα λεγόμενα εμπλεκομένων και γίνονται αποδεκτά έγγραφα τα οποία περιέχουν ανακρίβειες. Για παράδειγμα υπάρχει αναφορά, χωρίς σκοπιμότητα από μέρους του υπογράφοντα, ότι το Φεβρουάριο του 2008 Υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Νεοκλής Συλικιώτης, ενώ Υπουργός ήταν ο Χρίστος Πατσαλίδης, χωρίς ασφαλώς να καταγράφεται κάτι το μεμπτό».
Παράλληλα, «καταγράφεται το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι υπήρξε επίσπευση διαδικασιών, τη στιγμή που η διαδικασία ξεκίνησε το 2007 με την αγορά του τουρκοκυπριακού τεμαχίου και ολοκληρώθηκε το 2011, οπόταν έγιναν οι μεταβιβάσεις, ενώ πουθενά δεν ασχολείται το Πόρισμα με το κατά πόσο εξυπηρετήθηκε το δημόσιον συμφέρον».

Επαναλαμβάνοντας ότι χρηστή διοίκηση πρέπει να αποτελεί πυξίδα όλων των ενεργειών στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι το νοικοκύρεμα των ημικρατικών οργανισμών αποτελεί κομμάτι της διαδικασίας εξυγίανσης.

Τέλος, αναφέρει ότι σεβόμενοι το γεγονός ότι άλλες πτυχές του θέματος «Δρομολαξιά» βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης αλλά και του Γενικού Εισαγγελέα, το ΑΚΕΛ δεν θα προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό του όλου ζητήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Συστάσεις» Κυπριανού προς Ερευνητική: Αντιβαίνει βασικών αρχών Δικαιοσύνης το πόρισμα για Δρομολαξιά

Στην δημοσιότητα το πόρισμα για την Δρομολαξιά - Το δριμύ κατηγορώ της Ερευνητικής σε περίληψη

Στον Εισαγγελέα το πόρισμα για Δρομολαξιά 

Ποινικές ευθύνες και για Χαράλαμπο Τσουρή βλέπει η Ερευνητική για την CYTA 

Σαουδάραβας ζητά €400.000 από Λίλλη για επένδυση στη Δρομολαξιά

Ποιοι είναι οι σύμβουλοι των € 250 χιλ. της CYTA; - Κι’ άλλο σκάνδαλο ή προέκταση του υφιστάμενου;

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεκλογική κόντρα με φόντο τα έκτροπα στο Τσίρειο - Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Δεν πείθει ο ΑΠΟΕΛ - Ο Ιωνάς εκκόλαπτε τέτοιες συμπεριφορές
  2. Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό στους ομογενείς στο Λονδίνο
  3. «Για την ονομαστική εορτή του Προέδρου το ΑΚΕΛ έστειλε δώρο άλλη μια μπετονιέρα λάσπης»
  4. Υπόθεση Λοϊζίδου: Σε διαθεσιμότητα η δεύτερη τη τάξει στη Ν.Υ. - Αυστηρή προειδοποίηση Κληρίδη για τυχόν επηρεασμό των ερευνών
  5. Τσουχτερά πρόστιμα σε Τράπεζα Κύπρου, Ηλιάδη, Αριστοδήμου και άλλους από Επ. Κεφαλαιαγοράς
  6. Στην «αντεπίθεση» ο Συλικιώτης για το «σκάνδαλο» με το κτίριο του Κτηματολογίου Λάρνακας [vid]