What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

05.01.2014 | 12:42
Τελευταία ενημέρωση: 06.01.2014 | 09:25

Κυπριακό: Με το ζόρι… επανεκκίνηση των συνομιλιών για κοινό ανακοινωθέν(;) - Η Τουρκική κρίση καταλύτης των (μη) εξελίξεων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Στόχος ΟΗΕ να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις τις προσεχείς εβδομάδες
- Αναβάλλεται για τέλη Ιανουαρίου η έγκριση του ψηφίσματος για ΟΥΝΦΙΚΥΠ
- Θετικά βλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη ένα Κοινό Ανακοινωθέν μικρότερης έκτασης
- Η "μη αντιπρόταση" των Τ/κ παραπέμπει σε πρόθεση τερματισμού της διαδικασίας
- Κανένα σχόλιο από ΗΕ και Ερτούγ για απόρριψη της πρότασης Αναστασιάδη
- Άγνωσται παραμένουν αι βουλαί της Τουρκίας, εν μέσω βαθιάς πολιτικής κρίσης

Η έλευση Ντάουνερ στην Κύπρο –πιθανότατα– στις 12 Ιανουαρίου σηματοδοτεί εξελίξεις στη διαδικασία συμφωνίας για το κοινό ανακοινωθέν. Ή καλύτερα… επικοινωνιακή προσπάθεια για επίτευξη εξελίξεων, αφού όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς της κυβέρνησης Ερντογάν, το Κυπριακό έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα στην ατζέντα της Άγκυρας.

Ώθηση στη διαδικασία ωστόσο επιδιώκουν να δώσουν τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία εκτιμούν πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα, που τα ίδια έχουν θέσει. Συνέπεια αυτού του στόχου, η μετάθεση για έγκριση του ψηφίσματος που προνοεί την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί για τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να δοθούν τα αναγκαία χρονικά περιθώρια για μια νέα προσπάθεια επί της κοινής διακήρυξης.

Οι Βρετανοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να περιληφθεί στο ψήφισμα αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν είτε αυτό συμφωνηθεί είτε όχι. Αν μέχρι τέλη Ιανουαρίου δεν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος στη διαδικασία, τότε είναι πολύ πιθανόν το ψήφισμα να καλεί τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. Με την επίρριψη ευθυνών σε μια από τις δύο πλευρές «να μπαίνει στο παιχνίδι» ως μοχλός πίεσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό.

Απόρριψη χωρίς αντιπρόταση από Τ/κ παραπέμπει σε τερματισμό της διαδικασίας

Μετά την επίσημη απόρριψη της τελευταίας συμβιβαστικής πρότασης της ελληνοκυπριακής πλευράς για κοινή διακήρυξη ώστε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες από τους Τουρκοκύπριους, και τη μη ύπαρξη αντιπρότασης εκ μέρους τους, όλα καταδεικνύουν πως πρόθεση της τ/κ πλευράς είναι να σταματήσει τη διαβούλευση για το κοινό ανακοινωθέν.

Η Λευκωσία παρουσιάζεται έτοιμη να δεχθεί ανακοινωθέν μικρότερης έκτασης, ωστόσο επιδιώκει να υπάρχει σαφής αναφορά στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο το αντιμετωπίζουν θετικά τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς εκτιμούν ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν τις προσεχείς εβδομάδες, διαφορετικά μπορεί να μετατεθούν ακόμη και μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο. Άγνωστο παραμένει τι στάση θα κρατήσει η Άγκυρα σε αυτή την εξέλιξη.

Κανένα σχόλιο από ΗΕ και Ερτούγ για  απόρριψη της πρότασης Αναστασιάδη

Στο μεταξύ, σε μιαν συπληρωματκή εξέλιξη σήμερα νωρίς το μεσημέρι, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη ούτε η τουρκοκυπριακή πλευρά σχολίασαν την απόρριψη από το καθεστώς του Νερβίς Έρογλου της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την κοινή διακήρυξη για έναρξη των συνομιλιών.

«Δεν σχολιάζουμε τα των διαπραγματεύσεων,» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Μισέλ Μποναρντό, κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη από την τουρκοκυπριακή πλευρά της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το κείμενο της κοινής διακήρυξης.

Από τ/κ πλευράς, το γραφείο του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την εκ μέρους του απόρριψη της πρότασης του Προέδρου, δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

Η τουρκική στάση

Η Τουρκία κατά το παρελθόν μας είχε συνηθίσει σε μια επιθετική πολιτική κατά των γειτόνων της και δη της Κύπρου και της Ελλάδας, μόλις αυτή αντιμετώπιζε σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Αυτό όμως, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται προς το παρόν, μια ένδειξη ότι οι πιέσεις στο εσωτερικό της γείτονος είναι ασφυκτικές, με Κεμαλιστές, Γκιουλενικούς και Ερντογανικούς να έχουν μπει σε έναν κυκεώνα ατέρμονων συγκρούσεων.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι σχέσεις της Κυβερνώσας παρατάξης του AKP και ειδικά του πρωθυπουργού Ερντογάν με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ, με τον Ερντογάν να έχει δημοσίως καταγγείλει τον Αμερικανό Πρέσβη για παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας, ενώ ο τελευταίος προσφάτως αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Τούρκου ΥΠΕΞ.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σε αυτή την φάση δεν διάκεινται φιλικά προς την παρούσα κυβέρνηση μπορεί να μας καθησυχάζει, χωρίς όμως να μας οδηγήσει και εφησυχασμό, γιατί η Τουρκία έχει αποδείξει ότι παραμένει από τους πλέον απρόβλεπτους παίκτες στην περιοχή μας, ενδεικτική η ρήξη με το πανίσχυρο Ισραήλ με αφορμή το επεισόδιο του Mavi Marmara το 2010, που κόστισε στην Άγκυρα τον πολυτιμότερο σύμμαχό τους στην περιοχή.

Άρα το μόνο που μπορεί η Ε/κ πλευρά, αλλά και η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι να δει κυριολεκτικά "που θα κάτσει η μπίλια" στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, προετοιμαζόμενοι για τα χειρότερα, με την ελπίδα να έρθουν τα καλύτερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Αλέξης Γαλανός «έψαλε τα Κάλαντα» σε Ντάουνερ και Μπαν Κι Μουν!

Κυπριακό: Δεν θα μπω σε διάλογο που θα οδηγήσει σε περιπέτειες, δηλώνει ο Αναστασιάδης
Τουρκία: Ή που θα λυθεί το Κυπριακό μέχρι τον Απρίλιο, ή….

Ισχυρισμοί Έρογλου για μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εντός 2013

Έρογλου: Επιμένει σ’ επανέναρξη συνομιλιών χωρίς κοινό ανακοινωθέν 

Έρογλου: Να σταματήσει ο «χαρτοπόλεμος» με το κοινό ανακοινωθέν

Παρέμβαση Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής για το Κυπριακό – Ζήτησε τη ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. 

Έρογλου: «Σφετερίζεστε την Κυπριακή Δημοκρατία για να μας απομονώσετε» – Αυτή είναι… η χείρα φιλίας προς τους Ε/κ

Κατατίθεται νέα Ε/κ αντιπρόταση «Take it or Leave it» - Ο ΠτΔ τηλεφώνησε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Τηλεφωνικό ραντεβού Αναστασιάδη - Μπαν Κι Μουν στις 3 μ.μ. – Καθορίζονται επόμενα βήματα ε/κ πλευράς για κοινό ανακοινωθέν 

Σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό - Το διπλωματικό πόκερ συνεχίζεται με Plan B στο Κυπριακό

Αντιπρόταση Έρογλου για κοινό ανακοινωθέν – Φόρμουλα για κοινή κυριαρχία των δύο κοινοτήτων 

Η Τουρκία βιάζεται να κλείσει το Κυπριακό, αλλά...Επαφές Νταβούτογλου, Γ.Γ. ΟΗΕ, Βενιζέλου και διάβημα διαμαρτυρίας της Λευκωσίας για Ντάουνερ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο