What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

07.01.2014 | 17:34
Τελευταία ενημέρωση: 08.01.2014 | 09:50

Σε τροχιά χρεοκοπίας κινούνται οι δήμοι – Στην Αγία Νάπα ιδιώτες χρωστούν €1,6εκ για δασική γη

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Οι δήμοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν κρατικές εγγυήσεις €100εκ
- Η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας «καίει» τους δήμους
- Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και τα ανείσπρακτα εντάλματα
- Τα πιο ακριβά φάρμακα στην Κύπρο

Πέραν των €150εκ ανέρχονται τα ανείσπρακτα εντάλματα, ενώ πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η αδυναμία των δήμων να αποπληρώσουν τα χρέη τους για τα οποία τους εγγυήθηκε με €100εκ.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής κατά την διάρκεια της οποία τέθηκε επί τάπητος η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι «το κράτος, είναι εγγυητής των δήμων για το ποσό των €100 εκ. για τα οποία οι δανειστές έχουν απευθυνθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία και ζητούν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Το Δεκέμβριο του 2013 αυτό το ποσό θα έπρεπε να είχε αποπληρωθεί. Οι δανειστές θα αναγκαστούν να το πάρουν με τους γνωστούς τρόπους, διευκρίνισε ο κ. Γεωργίου.

«Λειτουργούν σε αυτή την χώρα 39 Δήμοι που αριθμούν οκτακόσιες τόσες χιλιάδες πολίτες. Ένα θέμα το οποίο είναι επί τάπητος και έχει κτυπήσει συναγερμό στο Υπουργείο Οικονομικών είναι η απαίτηση Αυστριακής Τράπεζας για το ποσό των 100 εκ. ευρώ, τα οποία ως δανειστές έδωσαν ως δάνεια σε δεκαπέντε Δήμους κι ενώ κατά επανάληψη γίνεται αυστηρή προειδοποίηση ζητώντας εξελεγμένους λογαριασμούς γι’ αυτούς τους Δήμους, κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι σήμερα», είπε.

Αναφερόμενος στο επαναλαμβανόμενο θέμα της ανείσπρακτης ικανότητας του κράτους για τα ανεκτέλεστα εντάλματα, είπε ότι «το ποσό των €150 εκ. είναι ένας αριθμός σταθερός πλέον παρά τις πιέσεις και τις εναλλακτικές επιλογές και αποφάσεις που έχουν ληφθεί με σφραγίδα της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για την είσπραξη αυτών των ενταλμάτων».

Παράλληλα προέβη στη διαπίστωση ότι «τα προβλήματα είναι διαχρονικά και ενόψει και της οικονομικής κρίσης αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όλα αυτά τα ποσά τα ανείσπρακτα, οι οφειλές προς το κράτος όχι μόνο θα παραμείνουν αλλά διαχρονικά και θα αυξάνονται».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένα τεράστιο θέμα για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν όχι μόνο πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας αλλά και ως Βουλή έχουμε τεράστιες ευθύνες, εκκρεμούντα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με το υπό συζήτηση θέμα επιτέλους να έρθουν ενώπιον της Βουλής ούτως ώστε να εξαλείψουμε την όποια υπεκφυγή ή τρόπους φοροδιαφυγής από αυτούς οι οποίοι διαχρονικά μετέρχονται τέτοιων διαδικασιών».

«Από το 2011 ως Επιτροπή Ελέγχου θέσαμε ενώπιον της εκτελεστικής εξουσίας το τεράστιο θέμα του ελέγχου της διαχείρισης των ταμείων συντάξεων των ημικρατικών οργανισμών. Τότε χτυπούσαμε τα χέρια μας σε τοίχους, σε ώτα μη ακουόντων, δεκάδες επιστολές και έγγραφα στους τότε αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και προς συγκεκριμένο ΔΣ ημικρατικού οργανισμού - στην CYTA - δεν είχαμε πάρει μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο την οποιαδήποτε απάντηση σχετικά με την εγγραφή αυτών των ταμείων συντάξεων στο Υπουργείο Εργασίας» υπογράμμισε. .

Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία λόγω υποστελέχωσης.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι «ζητήσαμε τη μόνιμη αποπαγοποίηση θέσεων ειδικά για την Ελεγκτική Υπηρεσία ή εναλλακτική λύση τις αποσπάσεις προσωπικού ή ακόμα την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσφατα πληροφορούμαστε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εντάξει την Επιτροπή Ελέγχου των Συνεργατικών Εταιρειών που μετά την αναδιάρθρωση δεν έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας και η εισήγηση είναι να ενσωματωθούν στο προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Είναι μια λύση που έστω και προσωρινή υπό την έννοια πάντοτε της στελέχωσης πιστεύουμε ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, τα βασικά θέματα τα οποία έχει αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ετήσια έκθεση της για το 2012 είναι το σοβαρότατο πρόβλημα της τιμολόγησης των φαρμάκων.
Σημείωσε ότι οι τιμές των φαρμάκων μπορούν και πρέπει να μειωθούν αφού είμαστε η 6η χώρα στην Ευρώπη με τις υψηλότερες τιμές φαρμάκων.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «εμείς ως ΑΚΕΛ έχουμε ως βασική αρχή ότι οι διαδικασίες ελέγχου πρέπει να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο και η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα λόγω μειωμένου προσωπικού θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί».

«Η διαφθορά για να καταπολεμηθεί» συνέχισε «επιβάλλεται να υπάρξουν συγκεκριμένες δομές και σίγουρα δεν καταπολεμείται με βεγγαλικά πυροτεχνήματα επικοινωνιακά γιατί έτσι ο πολίτης παίρνει το μήνυμα ότι οι διαδικασίες ελέγχου γίνονται απλώς προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες κι όχι γιατί ο στόχος είναι πραγματικά η πάταξη της διαφθοράς».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «εμείς ως Οικολόγοι στηρίζουμε το έργο της Γενικής Ελέγκτριας καθώς επίσης και την απαίτηση της για ενδυνάμωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η περίοδος οικονομικής κρίσης που διανύουμε και η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, απαιτεί να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί».

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι μία λύση είναι η ενσωμάτωση της Ελεγκτική Υπηρεσίας των Συνεργατικών Ιδρυμάτων στην Ελεγκτική Υπηρεσία ενώ χρειάζεται να μελετηθεί και η αποπαγοποίηση των θέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Η κ. Γιωρκάρζη απέφυγε να χρησιμοποιήσει την Τρόικα για να επιβάλει στη Βουλή την πρόσληψη υπαλλήλων στην Υπηρεσία της και αυτό την τιμά ιδιαιτέρως. Η Γενική Ελέγκτρια είπε πολλά για πολλούς», όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εκατομμύρια των ανείσπρακτων φόρων και ενοικίων καθώς επίσης και στην ανεξέλεγκτη χρήση της κρατικής γης. «Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Επαρχίας Αμμοχώστου, όπου μόνο για την επαρχία εκκρεμεί η είσπραξη ενοικίων ύψους €1,6 εκατομμυρίων από τη διαχείριση δασικής γης από ιδιώτες", σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΥΠΟΙΚ: Σε καλό δρόμο η ανάκτηση εμπιστοσύνης τραπεζών – Σε τροχιά υλοποίησης το καζίνο

Εθνικό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο το συντομότερο εισηγείται ο Γ. Ομήρου

Ν. Αναστασιάδης: Δεν γίνονται θαύματα - Η οικονομική κατάσταση σταδιακά μεταβάλλεται

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  2. Γιώργος Ελεύθερας για MasterChef: «Όταν τελειώσαμε, η παραγωγή…»
  3. ΠΑΣΥΚΙ: Οργισμένη ανακοίνωση κατά συντάκτη και εφημερίδας για τα «Τα νοσοκομεία της Μπανανίας»
  4. «Ο Σφακιανάκης είναι ένας λόγος που κόπηκε η εκπομπή του Λιάγκα»
  5. Υπόθεση Λοϊζίδου... κατά Λοϊζίδου: «Το ζήτημα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης» [vid]
  6. Δικαστική απαγόρευση στον «Πολίτη» για τα e-mail Λοϊζίδου και τις σχέσεις «στοργής» με Ρωσία