What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

07.01.2014 | 20:01
Τελευταία ενημέρωση: 08.01.2014 | 07:44

Η γραμμή Ερντογάν - Γκιουλ, το πρώτο έγγραφο και ο «ζαβολιάρης» Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Ξεσπάθωσε ο Έρογλου κάνοντας λόγο για λάθος του ΟΗΕ το ’64 όταν αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία
- «Συμφωνήσαμε με Αναστασιάδη να αρχίσουν συνομιλίες τον Οκτώβριο, αλλά εκείνος άρχισε τις ζαβολιές»
- Συνεχίζουν το «παιχνίδι των εγγράφων» οι Ε/κ, διαμηνύει ο κατοχικός ηγέτης
- Εξέφρασε την πεποίθηση ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα επιστρέψει με «έγγραφα στο χέρι»
- Επαφές με Γκιουλ και Ερντογάν για τις επόμενες κινήσεις του στο Κυπριακό εξήγγειλε ο Έρογλου

Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό θα έχει τις επόμενες ημέρες με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι η διαβούλευση με Άγκυρα συνεχίζεται και μίλησε για δύο ιστορικά λάθη που έχουν κάνει τα ΗΕ και η ΕΕ , τα οποία – όπως ισχυρίστηκε - έχουν επιτείνει «την αδιαλλαξία της ε/κ πλευράς μέχρι σήμερα».

Επισκεπτόμενος τα γραφεία της οργάνωσης «αδερφική εστία» στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μια συμφωνία πρέπει να βασίζεται σε στέρεες βάσεις και ο «τ/κ λαός» πρέπει να μπορεί να ζει στη νέα αυτή δομή που θα δημιουργηθεί με άνεση και ασφάλεια. «Για το λόγο αυτό η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι βασική προϋπόθεση. Δεύτερη προϋπόθεση είναι το συνεταιρικό κράτος να δημιουργηθεί από τα δύο συνιστώντα κρατίδια. Το θέμα που διαφωνούμε περισσότερο με τους Ε/κ, είναι αυτό».

Ο κόσμος, συνέχισε, θέλει μια συμφωνία στην Κύπρο, αλλά διερωτήθηκε αν ο κόσμος είναι δίκαιος, κάνοντας αναφορά σε «εμπάργκο» που «δυστυχώς εφαρμόζονται εναντίον μας από τις χώρες που θέλουν λύση στο Κυπριακό».

Τα δύο ιστορικά λάθη, κατά τον Τ/κ ηγέτη, είναι η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ στις 4 Μαρτίου του 1964 αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία των Ε/κ, όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι τότε λέχθηκε πως ήταν μια προσωρινή απόφαση για να σταματήσει να χύνεται αίμα, αλλά μέχρι σήμερα αυτή ισχύει «και η ε/κ πλευρά είναι μέλος των ΗΕ».

Το δεύτερο ιστορικό λάθος, είπε, ήταν ότι η ΕΕ δέχθηκε τη «νότια Κύπρο» ως μέλος της ενώ υπήρχε άλυτο το πρόβλημα. «Αυτά τα δύο λάθη έχουν επιτείνει την αδιαλλαξία των Ε/κ μέχρι σήμερα».

Ο κ. Έρογλου έκανε αναφορά στην έκθεση που -όπως είπε- είχε ετοιμάσει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, 77 σελίδων, για τις συναντήσεις Ταλάτ – Χριστόφια και τις δικές του με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε αυτό το έγγραφο.

Στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Χριστόφια, είπε, υπήρξαν προσεγγίσεις σε κάποια θέματα και η τ/κ πλευρά επέδειξε προσπάθεια ώστε αυτές να μετατραπούν σε συμφωνία, αλλά η ε/κ πλευρά επέμεινε στις αντιρρήσεις της. Κατά τον κ. Έρογλου, στις 30 Μαΐου στο δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχαν συμφωνήσει προφορικά πως οι διαπραγματεύσεις θα άρχιζαν το πρώτο μισό του Οκτωβρίου, αλλά όταν αυτός ο μήνας πλησίαζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «άρχισε τις ζαβολιές, λέγοντας ότι θα παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο μετά την ετοιμασία ενός κοινού ανακοινωθέντος».

Η τ/κ πλευρά, πρόσθεσε, για να μην είναι αυτή που εμποδίσει τις συναντήσεις στο τραπέζι, αποδέχθηκε το κείμενο που ετοίμασε για το σκοπό αυτό ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο. «Η ε/κ πλευρά το απέρριψε και από τότε μέχρι σήμερα τα έγγραφα πάνε κι έρχονται».

Το τελευταίο έγγραφο, είπε, δόθηκε όταν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου και παρά το ότι η τ/κ πλευρά σημείωσε πως ήταν το τελευταίο, η ε/κ πλευρά δεν το αποδέχθηκε, «συνεχίζοντας το παιχνίδι των εγγράφων», κατά την έκφρασή του.

Για το συγκεκριμένο έγγραφο, συνέχισε, ο κ. Νταβούτογλου ενημέρωσε για δεύτερη φορά τους ΥΠΕΞ της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Αγγλίας ενώ και ο ίδιος ο Ντερβίς Έρογλου στη συνομιλία του με τον ΓΓ των ΗΕ Μπαν Κι Μουν του είπε ότι «είναι το τελευταίο έγγραφο».

Το πρώτο έγγραφο για το κοινό ανακοινωθέν, συνέχισε, βγήκε από τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. «Ετοιμάσαμε εδώ το πρώτο έγγραφο με έναν εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα ίσως έχουν πάει και έχουν έρθει 5-10 έγγραφα».

Υπενθύμισε τη θέση τους για λύση μέχρι το Μάρτιο και δημοψήφισμα τον ίδιο μήνα κάνοντας λόγο για παιχνίδι των Ε/κ με το κοινό ανακοινωθέν που θα φάει το χρόνο μέχρι το Μάρτιο.

Για την επικείμενη επίσκεψη Ντάουνερ στην Κύπρο, ο κ. Έρογλου είπε ότι την τελευταία φορά που ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν εδώ είχε δηλώσει πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν, υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτή τη φορά ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έρθει με κάποια έγγραφα στο χέρι.

«Τις συμφωνίες λύσης του Κυπριακού τις απορρίπτουν μέχρι σήμερα οι Ε/κ και αυτό ο κόσμος πρέπει να το δει,» ισχυρίστηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρογλου: Ν’ αφήσουμε την ανταλλαγή εγγράφων και να καθίσουμε στο τραπέζι

«Κάρφωσε» Ντάουνερ ο Αναστασιάδης: Στο Κυπριακό δεν χρειαζόμαστε από μηχανής θεούς, αλλά αντικειμενικότητα

Πώς αποτρέπεται το αδιέξοδο στο Κυπριακό; - Σενάρια ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου

Κυπριακό: Με το ζόρι… επανεκκίνηση των συνομιλιών για κοινό ανακοινωθέν(;) - Η Τουρκική κρίση καταλύτης των (μη) εξελίξεων

Ο Αλέξης Γαλανός «έψαλε τα Κάλαντα» σε Ντάουνερ και Μπαν Κι Μουν!

Κυπριακό: Δεν θα μπω σε διάλογο που θα οδηγήσει σε περιπέτειες, δηλώνει ο Αναστασιάδης
Τουρκία: Ή που θα λυθεί το Κυπριακό μέχρι τον Απρίλιο, ή….

Ισχυρισμοί Έρογλου για μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εντός 2013

Έρογλου: Επιμένει σ’ επανέναρξη συνομιλιών χωρίς κοινό ανακοινωθέν 

Έρογλου: Να σταματήσει ο «χαρτοπόλεμος» με το κοινό ανακοινωθέν

Παρέμβαση Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής για το Κυπριακό – Ζήτησε τη ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. 

Έρογλου: «Σφετερίζεστε την Κυπριακή Δημοκρατία για να μας απομονώσετε» – Αυτή είναι… η χείρα φιλίας προς τους Ε/κ

Κατατίθεται νέα Ε/κ αντιπρόταση «Take it or Leave it» - Ο ΠτΔ τηλεφώνησε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Τηλεφωνικό ραντεβού Αναστασιάδη - Μπαν Κι Μουν στις 3 μ.μ. – Καθορίζονται επόμενα βήματα ε/κ πλευράς για κοινό ανακοινωθέν 

Σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό - Το διπλωματικό πόκερ συνεχίζεται με Plan B στο Κυπριακό

Αντιπρόταση Έρογλου για κοινό ανακοινωθέν – Φόρμουλα για κοινή κυριαρχία των δύο κοινοτήτων 

Η Τουρκία βιάζεται να κλείσει το Κυπριακό, αλλά...Επαφές Νταβούτογλου, Γ.Γ. ΟΗΕ, Βενιζέλου και διάβημα διαμαρτυρίας της Λευκωσίας για Ντάουνερ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο