What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

07.01.2014 | 20:39
Τελευταία ενημέρωση: 08.01.2014 | 09:49

Ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου οι προτάσεις των ιδιοκτητών κατεχόμενης γης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου που συνεδριάζει αύριο αναμένεται να τεθούν οι προτάσεις των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών για αναχαίτιση, μεταξύ άλλων, του φαινομένου προσφυγών στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας των κατεχομένων.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κατεχομένων Περιουσιών σχεδόν ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών της με τα πολιτικά κόμματα με συνάντηση το απόγευμα με το ΔΗΣΥ και έγινε επίσης αργότερα δεκτή και από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Εξάλλου αύριο έχει διευθετηθεί συνάντηση για το θέμα με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Ομάδας, υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τα κόμματα ότι οι προτάσεις τους θα τεθούν στο Εθνικό Συμβούλιο αύριο. Ανακοίνωσαν εξάλλου ότι σήμερα απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνάντηση μαζί του ώστε να τον ενημερώσουν για το περιεχόμενο της πρότασής τους και το αποτέλεσμα των επαφών με τα κόμματα.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστόφορου ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών είναι οι πλέον αδικημένοι της εισβολής και κατοχής, γιατί εδώ και σαράντα χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι δεν εισέπραξαν ούτε ένα σεντ από την απώλεια χρήσης της γης τους και αγωνίζονται για να επιστρέψουν ώστε να αξιοποιήσουν και πάλι τις περιουσίες τους.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η πολιτεία και οι διεθνείς οργανισμοί όφειλαν να προσδώσουν αξία και υπόσταση στις περιουσίες που απώλεσαν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι και δεν απολαμβάνουν κανενός απολύτως δικαιώματος.

«Πιστεύω ήρθε η ώρα η πολιτεία να εγκύψει όχι μόνο εκ των έσω αλλά και εκ των έξω, να βρει τρόπους να στηρίξει και να υποστηρίξει την προσπάθεια να σταθούν όρθιοι εδώ στις ελεύθερες περιοχές για να συνεχίσουν να αγωνίζονται και το κυριότερο να μην οδηγούνται στο ξεπούλημα της γης τους στις κατεχόμενες περιοχές», ανέφερε.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η γη μάς ανήκει και με πόνο ψυχής την βλέπουμε να ξεπουλιέται στη λεγόμενη επιτροπή στα κατεχόμενα, την οποία και χαρακτήρισε «πρακτορείο ξεπουλήματος ε/κ περιουσιών».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τη συνεδρίαση του Εθνικού "θα δοθούν τέτοιες λύσεις που να δημιουργούν ως πρώτο βήμα το υπόβαθρο για να διαφυλαχθούν αυτές οι περιουσίες".

«Για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα και από τις δύο πλευρές, αφενός μεν γιατί αυτοί οι άνθρωποι για σαράντα χρόνια αφέθηκαν στο έλεος του Θεού χωρίς καμία στήριξη και αφετέρου γιατί το ξεπούλημα των περιουσιών δημιουργεί πέραν από τις κοινωνικές και οικονομικές, και εθνικές προεκτάσεις», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι με αυτά τα δεδομένα ο Πρόεδρος καθηκόντως ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό και μέσα από τις προτάσεις που κατατέθηκαν και μέσα από την εκπεφρασμένη βούληση από όλους «ελπίζω ότι θα βρεθούν εκείνα τα μέτρα που θα αναχαιτίζουν το ξεπούλημα περιουσιών στα κατεχόμενα».

Ο Γεώργιος Ματθαίου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Περιουσιών Κατεχομένων ανέφερε ότι το θέμα της τουρκοποίησης, όπως είπε, της Κύπρου είναι ολοφάνερο, και εδώ και σαράντα χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε για τους ιδιοκτήτες κατεχόμενης γης.

«Ζητούμε να υπάρξει άμεση απόδοση απώλειας εισοδημάτων από την Κυβέρνηση και την πολιτεία γενικά και αν αυτό γίνει είναι δυνατό να σταματήσει αυτή η ροή προς την επιτροπή αποζημιώσεων», ανέφερε.

Ο Παναγιώτης Παναγίδης, εκ μέρους της Ομάδας, δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον Λευτέρη Χριστόφορου τέθηκε η αναγκαιότητα της αναγνώρισης από τη Δημοκρατία του δικαιώματος της απώλειας χρήσης, «θέση με την οποία ο κ. Χριστοφόρου συμφωνεί».

Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκε το περιεχόμενο της πρότασης για την αναχαίτιση της ροής προσφυγών στην «επιτροπή» των κατεχομένων, η οποία συνίσταται στην παροχή εγγυημένων οικονομικών εργαλείων από την πλευρά της πολιτείας αναφορικά με την απώλεια χρήσης στους πρόσφυγες δικαιούχους που να είναι άμεσα και να χαρακτηρίζονται από τη χρησιμότητά τους για να μπορούν οι πρόσφυγες να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος , τις τράπεζες και άλλους φορείς.

«Αποτελούν δε τα συγκεκριμένα εργαλεία και ένα τρόπο και μέσο σύνδεσης των περιουσιών με τους ιδιοκτήτες και τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες και εγγυάται ότι θα παραμείνουν σε ελληνικά χέρια στο διηνεκές», ανέφερε ο κ. Παναγίδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι από τις μέχρι τώρα επαφές με τα κόμματα φαίνεται ότι η πρότασή τους αντιμετωπίζεται θετικά και εξέφρασε την ελπίδα στο ίδιο μήκος κύματος να είναι και η αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση.

Να δοθούν εγγυήσεις στους πρόσφυγες για εισόδημα από το αέριο, λέει ο Αρχιεπίσκοπος

Μετά τα γραφεία του ΔΗΣΥ η ομάδα Πρωτοβουλίας μετέβη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή για συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος ανέφερε ότι οι απόψεις της Εκκλησίας για το θέμα τέθηκαν προ πολλών ετών και δεν είναι σημερινές, λέγοντας ότι ο ίδιος «βλέπει το δίκαιό τους».

«’Έχω πει πολλές φορές ότι έχουν αποκαρδιωθεί οι άνθρωποι, όταν ήρθαν ως πρόσφυγες ήταν πάμφτωχοι, δεν είχαν τίποτε και δεν έφεραν τίποτε μαζί τους, ‘ήρθαν με το κοντό το παντελόνι και τα φλιπ-φλοπ’ και τότε είχαν ανάγκη, αποκαρδιώθηκαν, έχει σαράντα χρόνια και βλέπουν ότι δεν θα πάμε πίσω», ανέφερε.

Διερωτώμενος ποιοι φταίνε, είπε ότι «εμείς φταίμε, οι επικεφαλής αυτού του λαού, και για το λόγο αυτό πρέπει να δούμε και τις υποχρεώσεις που έχουν οι ίδιοι, έχουν παιδιά και εγγόνια και πρέπει το κράτος να τους συμπαρασταθεί αλλά η μεγαλύτερη συμπαράσταση, πλέον της οικονομικής, είναι να δώσουμε θάρρος ότι ευρισκόμεθα στις αγωνιστικές επάλξεις για να πάμε πίσω, δεν θα τους τα χαρίσουμε, δεν θα κάνουμε χαλάλι στους Τούρκους την πατρίδας μας, θα πάμε πίσω».

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι πρέπει το κράτος να συμπαρασταθεί στους ανθρώπους αυτούς, ιδίως εκείνους που έχουν απόλυτη ανάγκη.

«Και εκείνοι που μπορούν να περιμένουν, με το καλό αύριο θα βγουν από πάνω τα αέρια, τα πετρέλαια, μπορεί να δώσει μια δεσμευτική υπόσχεση η κυβέρνηση ότι το εισόδημα από αυτά τα δώρα του Θεού που μας έστειλε, οι πρώτοι που δικαιούνται είναι οι πρόσφυγες και μάλιστα αυτοί που είχαν περιουσίες τις οποίες επί σαράντα χρόνια τις εκμεταλλεύονται άλλοι και δεν έχουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα, κάπου πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όλοι», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Είπε ότι η Εκκλησία βλέπει το δίκαιο, αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα είναι μαζί με τους ανθρώπους αυτούς.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι οι άμεσες ανάγκες που υπάρχουν δεν είναι πολύ μεγάλες, προσθέτοντας ότι «50, 100 και 200 εκατομμύρια μπορούν να βρεθούν, για να `σουλουπωθεί` το όλο πρόβλημα, η ριζική λύση δεν μπορεί ασφαλώς να γίνει σε 24 ώρες , θα πάρει λίγα χρόνια αλλά να πάρουν δέσμευση από την Κυβέρνηση, ότι όταν θα έρθει το εισόδημα δεν θα πάει σε οποιουσδήποτε άλλους παρά σε αυτούς, την αδικημένη πλευρά του κυπριακού λαού» .

Ο Χαράλαμπος Φούσσιας, εκ μέρους της Ομάδας, ανέφερε ότι οι μόνοι αδικημένοι είναι οι έχοντες περιουσίες στα κατεχόμενα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που ήταν πλούσιοι τώρα είναι φτωχοί και οι φτωχοί έγιναν πλούσιοι».

Σημείωσε ότι πρέπει η Κυβέρνηση να βρει αντισταθμιστικά μέτρα για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων στη λεγόμενη επιτροπή. «Μόνο με οικονομικό αντιστάθμισμα θα ανακοπεί αυτή η πορεία, ο Μακαριότατος είναι δίπλα μας στη προσπάθειά μας αυτή για να σώσουμε την πατρίδα μας», ανέφερε.

Εξάλλου ο Παναγιώτης Παναγίδης, εκ μέρους της Ομάδας, ανέφερε ότι οι προτάσεις των ιδιοκτητών «έχουν γίνει αποδεκτές από τα κόμματα και θα βρίσκονται αύριο ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου για τη λήψη οριστικών αποφάσεων σχετικά με το καυτό θέμα της αναχαίτισης των προσφυγών στη λεγόμενη επιτροπή».

Σημείωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος συμπλέει με τις ανησυχίες και τις θέσεις της Ομάδας και ρητώς ανέφερε ότι «ακόμη και αύριο πρωί-πρωί θα μεταφέρει τις προσωπικές του ανησυχίες και παραινέσεις προς την Πολιτεία μέσω των πολιτικών αρχηγών στο Εθνικό Συμβούλιο για τη λήψη οριστικών και άμεσων μέτρων».

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Παναγίδη, είναι η παγοποίηση των οφειλών των ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τη Πολιτεία σε χρονικό ορίζοντα 2-5 χρόνια ώστε η Πολιτεία να έχει την ευκαιρία να εκπονήσει ένα μακρόχρονο σχέδιο με βάση το οποίο , ακόμη και με μόνη την εξαγγελία του, οι προσφυγές στην λεγόμενη επιτροπή, θα ανακληθούν και όσοι έχουν υπόψη τους να προσφύγουν θα προτιμήσουν να περιμένουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προτάσεις ΥΠΕΣ χωρίς κόστος για τις κατεχόμενες περιουσίες Ελληνοκυπρίων

Τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και τις ποινικές διώξεις ως προς την οικονομική κρίση συζήτησαν Οικολόγοι με τον Γεν. Εισαγγελέα

ΥΠΕΣ: «Η διαδικασία εκμίσθωσης τ/κ περιουσιών να διέπεται από μεγαλύτερη διαφάνεια»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης: «Ντου» βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής
  2. Απάντηση Αναστασιάδη για τα «λεφτά της μαμάς»: Από πού ως πού να θίξω την κα Παπαδόπουλου ή ιδιαίτερα τον αείμνηστο Λεβέντη;
  3. ΔΗΣΥ: Να αποφύγουμε συνταγές Ν. Παπαδόπουλου με το κράτος να παίζει με δανεικά
  4. Τσακώθηκαν on air στο Sigma για το καθρεφτάκι και το εσώρουχο - Αποχώρησε μαινόμενος ο Αντωνιάδης [vid]
  5. Άγρια κόντρα ελληνικού ΥΠΕΞ - Εκκλησίας για τη «Μακεδονία»
  6. Ζητούν έρευνα για ποινικά αδικήματα Αρχιεπισκόπου