What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

08.01.2014 | 09:55
Τελευταία ενημέρωση: 08.01.2014 | 10:12

Κομισιόν: Πέραν των €120 εκ. σε επιχειρήσεις του πολιτισμού

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Πάνω από €120 εκ. θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας μέσω ενός μηχανισμού εγγυήσεων, που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2016, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μελέτη που δημοσίευσε η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας στερούνται δισεκατομμύρια ευρώ από την έλλειψη τραπεζικών δανείων, ενώ το ποσό μπορεί να φτάσει τα επόμενα επτά χρόνια στα €13,4 δις.

Αυτό, αναφέρεται, έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται σημαντικά η ανάπτυξη ενός τομέα καίριας σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία, με ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του μέσου όρου και με ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,4% του ΑΕγχΠ της Ένωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη μελέτη διαπιστώνεται ότι η αναντιστοιχία παροχής και ζήτησης στις πιστωτικές αγορές έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις στον τομέα της δημιουργίας να στερούνται δισεκατομμύρια ευρώ υπό μορφή δανείων.

Εκτός από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι υπόλοιπες συνήθως βρίσκουν τις πόρτες των τραπεζών ερμητικά κλειστές, προστίθεται.

Συμπληρώνεται ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι το ποσό των επενδυτικών απωλειών, αφού εταιρείες με αξιόπιστες επιχειρηματικές στρατηγικές και χαμηλό βαθμό κινδύνου είτε απορρίπτονται για δανειοδότηση είτε αποφασίζουν να μη ζητήσουν δάνειο επειδή δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία ενεργητικού.

Σκοπός της μελέτης ήταν να συμβάλει στη διαμόρφωση των νέων στρατηγικών της ΕΕ για την υποστήριξη των τομέων του πολιτισμού και της δημιουργίας.

Μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο μηχανισμός οικονομικών εγγυήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη».

Αυτός ο μηχανισμός εγγυήσεων, αναφέρεται, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία από το 2016 και θα στοχεύει ειδικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), θα αναλαμβάνει μέρος του κινδύνου από δάνεια που τους χορηγούνται από τις τράπεζες.

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα διαθέσει πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις εγγυήσεις, οι οποίες αναμένεται ότι θα αποφέρουν πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ σε οικονομικά προσιτά δάνεια. Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του προγράμματος θα εξακολουθήσει να διατίθεται για μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις.

Ακόμη αναφέρεται ότι το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα υποστηρίξει την κατάρτιση επαγγελματιών των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενώ θα συμπεριλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του συντονισμού και της ανταλλαγής ορθών πρακτικών ανάμεσα στα κράτη μέλη, επιχειρηματικές συμβουλές σχετικά με την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και επιχειρηματική κατάρτιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κ. Χασάπης: Να κοιμούνται ήσυχα τα βράδια οι άνεργοι - Θα πληρώνουν δόση €10 ή €5 το μήνα

ΔΝΤ: Συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι στην υλοποίηση του μνημονίου…

Επτά κίνδυνοι απειλούν την εφαρμογή του μνημονίου – Η Τρόικα θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  2. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  3. Πάφος: Χειροπέδες τα μεσάνυχτα σε 35χρονο για την αποτυχημένη απόπειρα ληστείας της Τρ. Κύπρου
  4. Πάφος: Non stop επιχειρήσεις για πάταξη του ηλεκτρονικού τζόγου - Κατάσχεση 5 Η/Υ σε υποστατικό
  5. Moσκοβισί: Η Κύπρος να μη φοβάται - Η Κομισιόν δεν θα προτείνει ενιαία ευρωπαϊκή φορολογία επιχειρήσεων
  6. Η Ikea στο στόχαστρο για φοροδιαφυγή