What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

08.01.2014 | 14:24
Τελευταία ενημέρωση: 09.01.2014 | 07:32

Κυπριακό: Οι «μη» εξελίξεις παραπέμπουν σε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για αποφάσεις

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Στις 24 Ιανουαρίου συγκαλείται εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο
- Χρ. Στυλιανίδης: Στόχος η επανέναρξη του διαλόγου, φτάνει να είναι ξεκάθαρη η βάση λύσης
- Α. Κυπριανού: Χάσαμε 4 μήνες για κάτι που γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι δεν θα πετυχαίναμε
- Ν. Παπαδόπουλος: Να αποφευχθεί το αδιέξοδο
- Παρέμβαση Ηνωμένων Εθνών προς Τουρκία ζήτησε ο Γ. Ομήρου
- Δ. Συλλούρης : Ο Ντάουνερ δεν στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών
- Γ. Περδίκης: Δυο επιλογές: Είτε να παραδοθούμε στις ορέξεις των Τούρκων είτε να παραδοθούμε στις ορέξεις των Τούρκων
- Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Δεν υπάρχουν σχέδια για μετάβαση των δύο πλευρών στη Ν. Υόρκη

Με διιστάμενες απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη. Οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 24 Ιανουαρίου. Χρ. Στυλιανίδης: Στόχος η επανέναρξη του διαλόγου, φτάνει να είναι ξεκάθαρη η βάση λύσης 

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η σημερινή συνεδρία απαρτιζόταν ουσιαστικά από δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος περιελάμβανε την πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για όλες τις εξελίξεις που συνέβησαν από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ειδικά επικεντρώθηκε στη γνωστή απόρριψη εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς της τελευταίας μας εισήγησης σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι μετά και από αυτή την απόρριψη πάρθηκε η απόφαση και εστάλη επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 2 Ιανουαρίου, 2014 η οποία παρέθετε πλήρως όλα τα συμβάντα και γεγονότα και κατέθετε τη θέση της πλευράς μας για την προοπτική επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Η επιστολή αναγνώστηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Εγινε συζήτηση και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά και για περαιτέρω χειρισμούς. Η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε, για αυτό ορίστηκε νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση επί των περαιτέρω χειρισμών στο Κυπριακό, στις 24 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς αν υπήρξε απάντηση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε «όχι, ακόμη δεν έχουμε καμία απάντηση εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ. Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις επόμενες μέρες θα κοινοποιηθεί και στους τρεις θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, δηλαδή, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι χάθηκαν τέσσερις μήνες με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για επίτευξη κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν αποδεχόμαστε ότι χάθηκε χρόνος σε ό,τι αφορά την αναζήτηση ενός κοινού ανακοινωθέντος με στόχο μια ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών. Η δική μας πλευρά επιμένει ότι για μας στο Κυπριακό δεν υπάρχει αδιέξοδο. Εμείς θα επιμείνουμε και δεν δεχόμαστε να μας επιρριφθεί ευθύνη ως ελληνοκυπριακή πλευρά σε καμιά περίπτωση. Για αυτό και στέλλουμε αυτό το μήνυμα προς όλους, ότι ναι, θα επιμείνουμε σε επανέναρξη διαλόγου με στόχο ουσιαστικό διάλογο. Θα είμαστε πάντα έτοιμοι με στόχο να φτάσουμε σε αυτές τις ουσιαστικές συνομιλίες. Αυτή είναι η βασική θέση της Κυβέρνησης και θα επιμένει και μέχρι τώρα έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της».

Σε ερώτηση αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ θα πιέσει τις δύο πλευρές ή αν η πίεση θα είναι ετεροβαρής προς την πλευρά μας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «με την άφιξη του ο κ. Ντάουνερ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο. Εμείς δεν δεχόμαστε ότι υπάρχουν οποιεσδήποτε πιέσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι στη βάση του θεσμού και του καθεστώτος καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ και ιδιαίτερα του Ειδικού Συμβούλου δεν τίθεται θέμα πιέσεων. Εδώ υπάρχει συνδιαβούλευση με τη βοήθεια του ΟΗΕ, έτσι ώστε να καταλήξουμε όντως σε κάτι που θα μας βοηθήσει να μπούμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο που θα είναι ξεκαθαρισμένη η προοπτική κατάληξης και η γνωστή βάση λύσης».

Ερωτηθείς αν αναμένει ότι θα εκδηλώσει κάποια πρωτοβουλία ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Αναμένουμε την άφιξη του. Για μας είναι σαφές και ξεκάθαρο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι ο βασικός διαπραγματευτής, επιμένει ότι υπάρχει δυνατότητα επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου με στόχο την προοπτική κατάληξης. Για μας η λύση του Κυπριακού είναι η βάση της όλης πολιτικής φιλοσοφίας αυτής της Κυβέρνησης. Για αυτό δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε λογική επίρριψης ευθυνών όταν έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι κάνουμε το πάν για αυτή την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ότι ενδέχεται σύγκληση συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «για μας ο στόχος είναι η επανέναρξη του διαλόγου, φτάνει σε οποιαδήποτε μορφή ή διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου να είναι ξεκάθαρη η βάση λύσης και η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου με προοπτική κατάληξης και όχι διάλογος για χάρη διαλόγου».Ά. Κυπριανού: Χάσαμε 4 μήνες για κάτι που γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι δεν θα πετυχαίναμε

Χάθηκαν τέσσερις μήνες για πειραματισμούς στο Κυπριακό, ενώ υπήρχε η οδός της έναρξη συνομιλιών στη βάση των δύο ανακοινωθέντων Χριστόφια – Ταλάτ δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, που διατύπωσε τη θέση ότι η Κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα επιμένουν για λόγους τακτικής σε μια από την αρχή καταδικασμένη προσπάθεια.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως όσον αφορά το θέμα των κατεχόμενων περιουσιών είπε ότι κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έγινε ανταλλαγή απόψεων, τέθηκαν ενώπιον του σώματος διάφορες προτάσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, ακούστηκαν οι απόψεις της νομικής υπηρεσίας και η συζήτηση θα συνεχισθεί στις 24 Ιανουαρίου σε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Αναφορικά με τις προσπάθειες για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει το τελικό προσχέδιο που κατέθεσε η δική μας πλευρά.

Ο κ. Κυπριανού αφού ανέφερε ότι για το ΑΚΕΛ η απόρριψη δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, πρόσθεσε ότι παρατηρεί μετά λύπης ότι παρήλθαν τέσσερις μήνες, που μπήκαμε με δική μας επιλογή σε μια διαδικασία, ενώ γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα οδηγούσε σε αυτή την κατάληξη.

Διευκρίνισε πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων.

«Έχουμε χάσει τέσσερις ολόκληρους μήνες επιχειρώντας να πετύχουμε κάτι, το οποίο όπως προειδοποίησε το ΑΚΕΛ από την αρχή, ήταν ανέφικτο», συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως τέσσερις μήνες μετά προσπαθούμε και πάλι με μια διαδικασία, που για εμάς είναι καταδικασμένη από την αρχή να αποτύχει, να κινηθούμε, για λόγους τακτικής με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε στη συνέχεια ότι προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η δημιουργία δεδομένων, τα οποία να επιτρέπουν να φθάσουμε σε συμφωνία, σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας πως σίγουρα δεν εννοεί την οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά συμφωνία η οποία θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού.

Περαιτέρω παρατήρησε ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν δεν στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση και ανέφερε ότι ζητήθηκε να συνέλθει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο για να ξεκαθαριστούν όλα αυτά τα ζητήματα και ορίστηκε συνεδρία για την 24η Ιανουαρίου.

Ο κ. Κυπριανού είπε στη συνέχεια ότι «θα πρέπει επιτέλους ο καθένας από εμάς να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του τόπου και του λαού μας».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ να έρχεται στην Κύπρο με έγγραφα, ο κ. Κυπριανού είπε πως «δεν γνωρίζει τι θα φέρει μαζί του ο κ. Ντάουνερ», ωστόσο όπως είπε γνωρίζει τι σκέφτεται να πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς εάν χάθηκαν τέσσερεις μήνες σε πειραματισμούς με ευθύνη της δικής μας πλευράς, ο κ Κυπριανού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ προειδοποίησε ότι εάν μπαίναμε στη διαδικασία όπως την ήθελαν ο Πρόεδρος και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, εδώ θα καταλήγαμε».

Ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό έχει η τουρκική πλευρά, καθώς αυτή είναι η πλευρά που δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή συζητήσεων επί του συμφωνημένου πλαισίου, ανέφερε ότι ταυτόχρονα με το στόχο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, πρέπει να στοχεύσουμε και στην ανάδειξη της τουρκικής αδιαλλαξίας και όχι να επωμιζόμαστε ευθύνες που δεν μας ανήκουν.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι θα μπορούσαμε κάλλιστα να πάμε σε συνομιλίες στηριζόμενοι στα δύο κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ (Μάη και του Ιούλη του 2008» και στην ερμηνεία που αποδίδει στα θέματα κυριαρχίας ο ίδιος ο ΟΗΕ, μέσα στο έγγραφο που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ.

Εάν ακολουθείτο η προτεινόμενη από το ΑΚΕΛ οδός, η τουρκική πλευρά θα είχε τη δυσκολία να αποστασιοποιηθεί από τη δική μας πρόταση αφού αυτή θα είχε τη στήριξη του ΟΗΕ, ανέφερε καταλήγοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.Ν. Παπαδόπουλος: Να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Η προσπάθεια είναι να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Είπε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ε/κ πλευρά θα καταλήξει σε μια συμφωνία για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 24 Ιανουαρίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε τις εισηγήσεις και απόψεις των κομμάτων αναφορικά με το «πώς θα ξεπεράσουμε το εμπόδιο της προκλητικής αδιαλλαξίας του κ. Έρογλου, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχει απορρίψει τις εισηγήσεις της δικής μας πλευράς».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρόσθεσε ότι κατέθεσε, ενόψει των νέων δεδομένων τις εισηγήσεις του κόμματος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και είπε ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 24 Ιανουάριου, όταν θα συζητηθούν τα περεταίρω βήματα.

Ερωτηθείς αν οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών βρίσκονται σε αδιέξοδο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η προσπάθεια θα πρέπει να είναι να μην φτάσουμε σε αδιέξοδο».

Είπε ότι πρέπει να αποφευχθεί το δίλλημα «είτε αποδεχόμαστε τους όρους του κ. Έρογλου, είτε πάμε σε αδιέξοδο».

Για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε, η ε/κ πλευρά πρέπει να αναπτύξει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί η αδιαλλαξία.

Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ εισηγείται την αλλαγή στρατηγικής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν θα επεκταθεί στις εισηγήσεις του κόμματος. «Έχουμε δώσει τις δικές μας εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφού συνεχίζεται αυτή η συζήτηση, θεωρώ ότι είναι επίφοβο να συζητάμε δημόσια τις δικές μας εναλλακτικές επιλογές» είπε.Παρέμβαση Ηνωμένων Εθνών προς Τουρκία ζήτησε ο Γ. Ομήρου

Άποψη του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι ότι δεν υπάρχει πλέον έδαφος για διαβουλεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια καινούργια εθνική στρατηγική.

«Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό ή καλύτερα τις μη εξελίξεις, είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά κατ` επανάληψη πλέον έχει απορρίψει τις θέσεις για μία ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία, για μία και μόνη ιθαγένεια, για μία διεθνή νομική προσωπικότητα», είπε.

Ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά «επιμένει σε λογικές παρθενογένεσης και όχι μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεπώς, κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει πλέον έδαφος για διαβουλεύσεις επί του θέματος».

«Αντίθετα, και τα όποια άτυπα έγγραφα είχαν κατατεθεί, θα πρέπει να πούμε και με δική μας διαφωνία, όπως στην προηγούμενη σύσκεψη αρχηγών, δεν είναι νοητό πλέον να υπάρχουν. Είναι ως να μην υπάρχουν. Αυτή είναι η δική μας θέση», είπε.

Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι «πλέον εναπόκειται στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία προσφέρουν τις καλές υπηρεσίες τους μέσω της Γενικής Γραμματείας, να διαβιβάσουν ότι, χωρίς αδιαπραγμάτευτη αναφορά σε αυτές τις βασικές αρχές, συστατικά στοιχεία της λύσης, δεν είναι νοητό να υπάρξουν νέες συνομιλίες».

Πρόσθεσε ότι «στις 24 Ιανουαρίου θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και εμείς θεωρούμε ότι σε αυτή τη συνεδρία ή και άλλες που θα ακολουθήσουν ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μίας καινούργιας εθνικής στρατηγικής, όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει, δηλαδή μετά από 40 χρόνια άκαρπων και αδιέξοδων χειρισμών, ήρθε η ώρα αλλαγής στρατηγικής».Δ. Συλλούρης : Ο Ντάουνερ δεν στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι «το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών θα πρέπει κάποιος να το δει στην βάση του εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ή συνομιλίες για χάρη των συνομιλιών, άρα θεωρούμε σωστή την προσέγγιση μέχρι σήμερα ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν πράγματα».

Μετά από συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Συλλούρης είπε πως «δεν φαίνεται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος εκπροσωπεί τα Ηνωμένα Έθνη, που έπρεπε να ήταν ο πρώτος που να προστάτευε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ότι αποφάσισαν μέχρι σήμερα, να στηρίζει αυτή την διαδικασία».

«Αυτό για μας δεν είναι έκπληξη», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΚόμματοςΓιώργος Περδίκης: Δυο επιλογές - Είτε να παραδοθούμε στις ορέξεις των Τούρκων είτε να παραδοθούμε στις ορέξεις των Τούρκων

«Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Προέδρου, σε σχέση με τις προσπάθειες για να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται απλώς στρουθοκαμηλίζει», είπε ο κ. Περδίκης.

«Η τουρκική στάση», είπε ο κ. Περδίκης, «μας αφήνει μονάχα δυο επιλογές: είτε να παραδοθούμε στις ορέξεις των Τούρκων είτε να παραδοθούμε στις ορέξεις των Τούρκων».

«Δεν μας αφήνουν περιθώρια επιλογής οι Τούρκοι», δήλωσε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας πως «είναι τόσο απόλυτοι και κάθετοι σε αυτό που ζητούν, ώστε ουσιαστικά, μέσα από το κοινό ανακοινωθέν, θέλουν την πλήρη παράδοσή μας στις πολιτικές και στρατηγικές τους στοχεύσεις».

«Η δεύτερη επιλογή που δίδεται», είπε ο ΓΓ των Οικολόγων, «είναι χειρότερη, δηλαδή το να μπούμε σε διαπραγματεύσεις και, μέχρι τον Μάρτιο - Απρίλιο, να γίνει δημοψήφισμα, που θα καταλήξει... ξέρετε πού», πρόσθεσε ο κ. Περδίκης απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

«Άρα», συνέχισε, «τα πράγματα στο Κυπριακό, κατά τη δική μου άποψη, είναι πάρα πολύ άσχημα και πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση στις 24 Ιανουαρίου και πιστεύουμε ότι είναι καιρός να παρθούν τολμηρές και καθοριστικές αποφάσεις, που να οδηγούν σε επανατοποθέτηση του Κυπριακού».

«Ο δρόμος που τραβάμε και τραβούσαμε», δήλωσε ο κ. Περδίκης, «φαίνεται ότι είναι αδιέξοδος».

Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Δεν υπάρχουν σχέδια για μετάβαση των δύο πλευρών στη Ν. Υόρκη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μισέλ Μποναρντό δήλωσε πως «δεν υπάρχουν σχέδια στο παρόν στάδιο για πρόσκληση των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν».

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις χθεσινές αναφορές στον τ/κ Τύπο του Οσμάν Ερτούγ, συμβούλου του Τ/κ ηγέτη για μετάβαση στη Νέα Υόρκη εάν οι πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινή διακήρυξη, είπε ότι «δεν υπάρχει τώρα κάτι τέτοιο. Το σχέδιο είναι όπως η εργασία γίνει εδώ και αυτό είναι που κάνει ο κ. Ντάουνερ».

Ανέφερε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου ενδεχομένως για μία βδομάδα και θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη μετά τις συναντήσεις του στην Κύπρο όπου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον ΓΓ για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό.

Παράλληλα, είπε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερωθούν από την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ για την UNFICYP στις 22 Ιανουαρίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να υιοθετήσει το ψήφισμα ανανέωσης της UNFICYP στις 28 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό: Υπέρ σύντομου κοινού ανακοινωθέντος και η ελληνική Κυβέρνηση

Η γραμμή Ερντογάν - Γκιουλ, το πρώτο έγγραφο και ο «ζαβολιάρης» Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έρογλου: Ν’ αφήσουμε την ανταλλαγή εγγράφων και να καθίσουμε στο τραπέζι

«Κάρφωσε» Ντάουνερ ο Αναστασιάδης: Στο Κυπριακό δεν χρειαζόμαστε από μηχανής θεούς, αλλά αντικειμενικότητα

Πώς αποτρέπεται το αδιέξοδο στο Κυπριακό; - Σενάρια ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου

Κυπριακό: Με το ζόρι… επανεκκίνηση των συνομιλιών για κοινό ανακοινωθέν(;) - Η Τουρκική κρίση καταλύτης των (μη) εξελίξεων

Ο Αλέξης Γαλανός «έψαλε τα Κάλαντα» σε Ντάουνερ και Μπαν Κι Μουν!

Κυπριακό: Δεν θα μπω σε διάλογο που θα οδηγήσει σε περιπέτειες, δηλώνει ο Αναστασιάδης
Τουρκία: Ή που θα λυθεί το Κυπριακό μέχρι τον Απρίλιο, ή….

Ισχυρισμοί Έρογλου για μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εντός 2013

Έρογλου: Επιμένει σ’ επανέναρξη συνομιλιών χωρίς κοινό ανακοινωθέν 

Έρογλου: Να σταματήσει ο «χαρτοπόλεμος» με το κοινό ανακοινωθέν

Παρέμβαση Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής για το Κυπριακό – Ζήτησε τη ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. 

Έρογλου: «Σφετερίζεστε την Κυπριακή Δημοκρατία για να μας απομονώσετε» – Αυτή είναι… η χείρα φιλίας προς τους Ε/κ

Κατατίθεται νέα Ε/κ αντιπρόταση «Take it or Leave it» - Ο ΠτΔ τηλεφώνησε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Τηλεφωνικό ραντεβού Αναστασιάδη - Μπαν Κι Μουν στις 3 μ.μ. – Καθορίζονται επόμενα βήματα ε/κ πλευράς για κοινό ανακοινωθέν 

Σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό - Το διπλωματικό πόκερ συνεχίζεται με Plan B στο Κυπριακό

Αντιπρόταση Έρογλου για κοινό ανακοινωθέν – Φόρμουλα για κοινή κυριαρχία των δύο κοινοτήτων 

Η Τουρκία βιάζεται να κλείσει το Κυπριακό, αλλά...Επαφές Νταβούτογλου, Γ.Γ. ΟΗΕ, Βενιζέλου και διάβημα διαμαρτυρίας της Λευκωσίας για Ντάουνερ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη υποψηφίου Προέδρου Χρ. Χρίστου: Ικανοποιημένος με την 4η θέση στις Προεδρικές [vid]
  2. Απάντηση Αναστασιάδη για τα «λεφτά της μαμάς»: Από πού ως πού να θίξω την κα Παπαδόπουλου ή ιδιαίτερα τον αείμνηστο Λεβέντη;
  3. Επίσημη ένταξη για το νεοαποκτηθέν «καμάρι» του Πολεμικού Ναυτικού - Συγκίνηση στη παράδοση σημαίας στη χήρα Ιωαννίδη [vid, pics]
  4. ΔΗΣΥ: Να αποφύγουμε συνταγές Ν. Παπαδόπουλου με το κράτος να παίζει με δανεικά
  5. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προς το συμφέρον και της Άγκυρας να αποφασίζουν οι Κύπριοι για τους εαυτούς τους
  6. Στη Νέα Υόρκη για επαφές στον ΟΗΕ και διάλεξη ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης