What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

08.01.2014 | 16:17
Τελευταία ενημέρωση: 08.01.2014 | 16:31

Ψήνεται πρόταση συγκράτησης προσφυγών στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Τέλος του μήνα αναμένεται να είναι έτοιμη η πρόταση για αντιμετώπιση του φαινομένου της προσφυγής Ε/κ στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων και ξεπουλήματος των ε/κ περιουσιών.

Σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο έγινε μια πρώτη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, θα γίνει νέα συνάντηση των συναρμόδιων Υπουργών και του ΥΠΟΙΚ με την υποεπιτροπή του Εθνικού για σύνταξη ολοκληρωμένης πρότασης.

Πάντως ο ΥΠΕΣ ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι μοναδικός τρόπος αποτροπής των προσφυγών στην επιτροπή των κατεχομένων είναι η λύση του Κυπριακού και κάλεσε τους Ε/κ να μη ξεπουλούν τις περιουσίες τους.

«Υπάρχουν κάποια μέτρα , ήδη εισηγηθήκαμε κάποια, αλλά θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ένας είναι ο τρόπος, η λύση του Κυπριακού, όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα, και εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθειά μας, καθολικός, τελεσίδικος τρόπος ένας είναι», σημείωσε.

Ο ΥΠΕΣ συνέχισε λέγοντας ότι μελετώνται κάποια κίνητρα προς τους πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα ότι «διανύουμε βαθύτατη οικονομική κρίση, δυστυχώς το κράτος δεν είναι σε θέση ούτε και αυτό το δέκα τοις εκατό της αξίας που τους δίνουν στα κατεχόμενα , να τους το δώσει».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι προσέφυγαν στην επιτροπή και πόσες αποζημιώσεις δόθηκαν, ο ΥΠΕΣ επανέλαβε ότι τα στοιχεία δεν είναι γνωστά και είναι αυθαίρετα για την ώρα «με την έννοια ότι δεν υπάρχει επίσημη πρόσβαση σε οποιοδήποτε αρχείο των κατεχομένων έτσι ώστε να γνωρίζουμε».

Ερωτηθείς ποια συμβουλή δίνει το κράτος σε όσους προσφεύγουν, ο κ. Χάσικος είπε ότι η συμβουλή ήταν και παραμένει η ίδια ‘μην προσφεύγετε’.

«Είναι οι περιουσίες σου, στο κάτω-κάτω είναι κρίμα την περιουσία σου να την διαθέτεις στο δέκα τα εκατό της αξίας της», ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη ο οποίος είπε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σύμφωνη γνώμη και των μελών του Εθνικού Συμβουλίου πρότεινε όπως η διακομματική Επιτροπή συναντηθεί εκ νέου με τους αρμόδιους Υπουργούς και τη Νομική Υπηρεσία, για να διεξέλθουν κάποια θέματα για τα οποία υπάρχουν μέχρι στιγμής κάποια αναπάντητα ερωτήματα.

Θα συνεχιστεί η συζήτηση και ενδεχομένως να έχουμε κάποιες τελικές αποφάσεις και μέτρα γύρω από αυτό το θέμα στις 24 Ιανουαρίου» υπογράμμισε.

Ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι «το θέμα είναι πολύ δύσκολο, είναι πολύ περίπλοκο. Μην ξεχνάτε ότι οι υποθέσεις Δημόπουλος και Αρέστη έχουν δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα κάτι που αποδεικνύει τα μεγάλα και τρομακτικά προβλήματα που δημιουργεί η παράταση του χρόνου και της εκκρεμότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προτάσεις ΥΠΕΣ χωρίς κόστος για τις κατεχόμενες περιουσίες Ελληνοκυπρίων

Άγρια κόντρα Χάσικου - Περδίκη, με φόντο την Δρομολαξιά - Καλεί ο ένας τον άλλο σε απολογία

Το γάντι σήκωσε ο Σωκράτης Χάσικος για τις αντιδράσεις στους διορισμούς των Γ. Τσαλακού και Χ. Πετρίδη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο