What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

08.01.2014 | 16:48
Τελευταία ενημέρωση: 09.01.2014 | 13:03

Επεισόδια και πετροβολισμοί στην Λευκωσία από διαμαρτυρόμενους μαθητές - Απειλούν για δυναμικές κινητοποιήσεις - Τι δήλωσε ο Τάσος Μητσόπουλος

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Επεισόδια με πετροβολισμούς στα φανάρια του ΑΠΟΕΛ γύρω στις 11:00 π.μ.
- Μαθητές σταμάτησαν λεωφορεία ενώ καταγγέλουν ότι οδηγοί κατέβασαν κάτω μαθητές που δεν πλήρωναν
- Απείχαν σήμερα από τα μαθήματά τους για την τρίτη διδακτική περίοδο οι μαθητές
- Πρόεδρος ΠΣΕΜ: Αν δεν υπάρξει περαιτέρω διάλογος θα υπάρξουν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις
- Η ΠΕΟ υποστηρίζει την διαμαρτυρία με το ΑΚΕΛ να επιτίθεται στην Κυβέρνηση για το ζήτημα των κομίστρων
- Ένα βήμα πίσω από Κυβέρνηση - Τ. Μητσόπουλος: «Μπορούμε να παρέμβουμε διορθωτικά»

Ακινητοποίηση λεωφορείων και ένταση μεταξύ μαθητών και αστυνομίας προκλήθηκε γύρω στις 11 το πρωί στη λεωφόρο Μακαρείου στη Λευκωσία, έξω από την Τεχνική Σχολή παρά τα φώτα του ΑΠΟΕΛ.

Όλα ξεκίνησαν όταν μαθητές που έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους, διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή κομίστρων στα λεωφορεία, σταμάτησαν στα φώτα τροχαίας παρά το οίκημα του σωματείου ΑΠΟΕΛ, δύο λεωφορεία. Οι μαθητές ακινητοποίησαν τα λεωφορεία, μπήκαν στο δρόμο και σταμάτησαν την κυκλοφορία και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να απομακρυνθούν.

Στη συνέχεια οι μαθητές άρχισαν να πετούν πέτρες κατά μελών της Αστυνομίας, οι οποίοι έφθασαν κατά δεκάδες στο σημείο με αντιδιαδηλωτικές εξαρτήσεις.

Αυτή τη στιγμή έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο δρόμο, η οποία είχε αποκοπεί για δέκα περίπου λεπτά. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται επί τόπου για τυχόν φασαρίες.

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος ΠΣΕΜ, Παναγιώτης Μονογιός δήλλωσε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει περαιτέρω διάλογος θα υπάρξουν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις εκ μέρους των μαθητών, ενώ καταγγέλθηκε και περιστατικό, στο οποίο οδηγοί ανάγκασαν μαθητές να κατέβουν από τα λεωφορεία, καθώς δεν είχαν να πληρώσαν, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΣΕΜ.

Σε αποχή από τα μαθήματά τους για μια διδακτική περίοδο κατήλθαν σήμερα οι μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της ελεύθερης Κύπρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση από την 7η Ιανουαρίου 2014 της δωρεάν μεταφοράς μαθητών με σχολικά λεωφορεία.

Χθες, πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Κύκκου Β’ στην Λευκωσία κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) και της Οργάνωσης Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΛΤΕΚ).

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου δήλωσε ότι η οργάνωση δεν αποδέχεται την εκτίμηση ότι η απόφαση για επιβολή κομίστρων βαραίνει αποκλειστικά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης έναντι της Τρόικας λέγοντας ότι «με καλή θέληση είχαμε καταφέρει να βρούμε λύσεις ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις σε θέματα εκπαίδευσης αλλά και σε άλλους τομείς».

Ο κ. Πολυβίου είπε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει η καλή διάθεση όλων εκτός από τα Υπουργεία Παιδείας και Συγκοινωνιών» τα οποία κάλεσε «εάν θέλουν να παρακαθίσουν σε διάλογο ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για να μπορέσει το πρόβλημα να βρει την λύση του».

Πρόσθεσε ότι «το ζήτημα δεν είναι τα δέκα ή δεκαπέντε ευρώ του εισιτηρίου για τα λεωφορεία αλλά είναι θέμα γενικότεροι οικογενειακού προϋπολογισμού και δυσμενούς διάκρισης γιατί δεν γίνεται ένας γονέας που έχει δύο παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο να μην πληρώνει κόμιστρα και ένας γονέας που έχει παιδιά στο γυμνάσιο να πληρώνει».

Αλληλεγγύη και στήριξη στη μονόωρη αποχή από τα μαθήματα αύριο Πέμπτη των μαθητών Μέσης, Τεχνικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης με αφορμή την κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς μαθητών και την επιβολή κομίστρων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΠΕΟ.

Η κυβέρνηση με την επίκληση της Τρόικα και του Μνημονίου επιμένει να εφαρμόζει άδικα και ισοπεδωτικά μέτρα στο θέμα της επιβολής κομίστρων στους μαθητές όπως και στους συνταξιούχους χωρίς καμιά διαβούλευση, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΕΟ λέγοντας ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος σε γονείς και μαθητές σε μια περίοδο που χιλιάδες γονείς είναι άνεργοι και έχουν πληγεί από την κρίση αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η ΠΕΟ διαβεβαιώνει τέλος τους οργανωμένους γονείς και μαθητές ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες και τις προσπάθειες τους για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Δυστυχώς η κυβέρνηση στο ζήτημα της επιβολής κομίστρων για τους μαθητές μας επέλεξε τον δρόμο της επιβολής και της έλλειψης διαλόγου. Ενώ είναι εμφανές ότι η καθολική επιβολή κομίστρων στους μαθητές μας, και παρά τις όποιες εξαιρέσεις επιτεύχθηκαν στη συνέχεια, δημιουργεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα σε σημαντικό αριθμό παιδιών, τα οποία σήμερα καλούνται να πληρώσουν για τη μεταφορά τους στο σχολείο χωρίς να έχουν τη δυνατότητα, οι κυβερνώντες αρνούνται να αντικρίσουν αυτή την πραγματικότητα.

Ενώ μαθητές, γονείς, το ΑΚΕΛ και άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν αναδείξει αυτό το θέμα εδώ και μερικούς μήνες, προειδοποιώντας για τα σοβαρά προβλήματα που η επιβολή κομίστρων θα δημιουργήσει σε σημαντικό αριθμό παιδιών και των οικογενειών τους, δεν υπήρξε ούτε ο αναγκαίος διάλογος, ούτε σοβαρή προσπάθεια από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Θέλω απλά να υπενθυμίσω ότι η Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής περιμένει ακόμα τον Υπουργό Συγκοινωνιών να επανέλθει στη Βουλή για συζήτηση των τελικών του θέσεων όπως είχε δεσμευτεί.

Θέλω επίσης να υπενθυμίσω ότι, ενώ για μερικούς μήνες οι κυβερνώντες επαναλάμβαναν φορτικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην καθολική επιβολή κομίστρων, τελικά έγινε αλλαγή. Με την πίεση της κοινωνίας, του ΑΚΕΛ και άλλων πολιτικών δυνάμεων, εξαιρέθηκαν τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που είναι λήπτες δημοσίου βοηθήματος και των οικογενειών των οποίων 3 παιδιά βρίσκονται στο σχολείο. Άρα και όσα σήμερα λέγονται ότι δήθεν δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα αλλαγών, το ίδιο αλήθεια είναι.

Η δική μας πληροφόρηση από όλη την Κύπρο καταδεικνύει ότι σημαντικός αριθμός μαθητών και οι οικογένειες τους βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν να σηκώσουν το συνολικό κόστος των κομίστρων, ενώ πολλά από αυτά τα παιδιά περιλαμβάνονται στα παιδιά τα οποία η ίδια η πολιτεία έχει αποφασίσει να σιτίζει μέσα στα σχολεία μας.

Επίσης σημαντικός αριθμός μαθητών, δίκαια αντιδρώντας, αρνούνται να καταβάλουν τα κόμιστρα ως μέτρο διαμαρτυρίας, κάτι το οποίο δημιουργεί ευρύτερους κινδύνους για το σύστημα Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες αυτό το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα να αντιμετωπιστεί, τόσο με εξοικονομήσεις όσο και με κάλυψη του κόστους από άλλες πηγές. Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Ακόμα και αν δεν θα είναι δυνατό να επανέλθουμε στο προηγούμενο σύστημα της καθολικής δωρεάν μεταφοράς των μαθητών μας, θα πρέπει να διεξαχθεί επιτέλους διάλογος για το πώς θα εξαιρέσουμε εκείνα τα παιδιά και εκείνες τις οικογένειες που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώνουν. Θα πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να δουν το πρόβλημα στην ουσία του να κατανοήσουν την κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μπουν επιτέλους σε ένα δημιουργικό διάλογο, και να αφήσουν τις υπεκφυγές που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε στο όλο ζήτημα.

Ένα βήμα πίσω η Κυβέρνηση - Οι δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών

Την αποφασιστικότητα και την διάθεσή του να παρέμβει «διορθωτικά» μετά από παρακολούθηση της εξέλιξης της κατάστασης που διαμορφώνεται με την επιβολή κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία για τους μαθητές της Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης διατύπωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των μαθητικών κομίστρων στα λεωφορεία ο Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι «όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, το θέμα βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση».

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «προσπαθούμε να δούμε, μέσα από την εφαρμογή του συστήματος, πού δημιουργούνται προβλήματα και πού υπάρχουν στρεβλώσεις, και έχουμε και την αποφασιστικότητα και τη διάθεση να παρέμβουμε διορθωτικά αφού δούμε στην εξέλιξη των πραγμάτων πώς λειτουργεί το σύστημα».

Πρόσθεσε ότι «καταγράφουμε όλες τις απόψεις, είμαστε σε συνεχή επαφή και με το Υπουργείο Παιδείας και με το Υπουργείο Εργασίας, με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού – με την οποία είχαμε επαφή και πριν την εφαρμογή του μέτρου, πρέπει να σας πω – για να δούμε ακριβώς ποιες είναι εκείνες οι ομάδες του πληθυσμού οι οποίες ενδεχομένως δεν έχουν μέχρι στιγμής καλυφθεί επαρκώς».

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «όλα αυτά, όμως, προσπαθούμε να τα κάνουμε έχοντας πάντοτε υπόψη ότι ο προϋπολογισμός που έχουμε είναι περιοριστικός και είναι δεδομένος».

«Δεν μπορούμε να ‘κόψουμε’ νέο χρήμα. Καλώς ή κακώς», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΚΕΛ: Γ. Λαμάρης ο εκλεκτός στη θέση Κατσουρίδη

ΑΚΕΛ: Ανοίγει τις πύλες της Κεντρικής Επιτροπής και αποφασίζει για αντικαταστάτη Κατσουρίδη

Πυρά ΑΚΕΛ για διορισμό «ημετέρων» στα ΔΣ των Ημικρατικών


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  2. «Μαύρο» εκ Βουλγαρίας σε κυπριακούς δέκτες - Η απάντηση της εταιρείας
  3. Κύπρος: 30 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ετησίως
  4. Παμπορίδης για την Έκθεση-«κόλαφο» από Μιχαηλίδη για το ΓΝΛ: «Καταδεικνύεται η ανεπάρκεια του συστήματος» [vid]
  5. Τρόμος για μαθητές! Σχολικό λεωφορείο χωρίς φρένα έπεσε πάνω σε σπίτι [pics]
  6. «Συγκαλυμμένες αλλά απροκάλυπτες απειλές προς εργαζομένους στα ΚΙΕ από Υπουργείο Παιδείας»