What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

08.01.2014 | 19:15
Τελευταία ενημέρωση: 08.01.2014 | 19:28

ΥΠΑΜ: Έργα βελτίωσης για την βάση «Α. Παπανδρέου» - Υποδομές για Ειδικές Δυνάμεις και Ρωσικά ελικόπτερα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την έναρξη σημαντικών βελτιωτικών έργων στην Αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» το 2014, ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου κατά την επίσκεψή του στη Βάση στο πλαίσιο της τακτικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων των ελικοπτέρων και της συνεκπαίδευσης τους με τις ειδικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, αλλά και ξένων κρατών, όπως του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Το πρωί, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Στυλιανό Νάση επισκέφτηκε τη Βάση, η οποία αποτελεί -σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας- ένα σημαντικό επιχειρησιακό στοιχείο για τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και ένα στοιχείο για το γενικότερο αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος την περίοδο αυτή. Η βάση, όπως είπε, είναι έτοιμη να στηρίξει και να υποστηρίξει διεθνείς αποστολές αλλά και αποστολές της Ε.Ε.

Ο κ. Φωτίου συμμετείχε σε προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση, ενώ κατά την επίσκεψή του στη Βάση είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει διαπίστωσε το επίπεδο εκπαίδευση; των πληρωμάτων των ελικοπτέρων και το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Δήλωσε, επίσης, ενθουσιασμένος από την ετοιμότητα των στελεχών της Ε.Φ., όπως και από την κατάρτιση που έχουν.

Ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι κατά την επίσκεψή του συζήτησε “με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, το διοικητή της Αεροπορίας και όλα τα στελέχη εδώ, τρόπους αναβάθμισης της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου», προσθέτοντας πως κάποια σημαντικά βελτιωτικά έργα θα ξεκινήσουν το 2014.

Σημείωσε, επίσης, ότι «θα κάνουμε τα βελτιωτικά έργα που χρειάζεται και επιβάλλεται», προσθέτοντας, πως αυτή η βάση, θα διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό και καθοριστικής σημασίας ρόλο όσον αφορά το σταθεροποιητικό παράγοντα της Κύπρου στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είπε πως είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τα ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα MI – 35, τα οποία – όπως είπε- αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα εξοπλιστικά προγράμματα που διαθέτει η Ε.Φ.

Στον κ. Φωτίου δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσει την αντιαρματική αποστολή των ελικοπτέρων MI- 35 στον εξομοιωτή πτήσεων. Για καλύτερη κατανόηση της αποστολής αυτής, η επίδειξη της έγινε στο σύγχρονο εξομοιωτή πτήσεων της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων.

Στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, ο Υπουργός Άμυνας είχε την ευκαιρία από την κονσόλα ελέγχου του εξομοιωτή πτήσεων να παρακολουθήσει την επιχειρησιακή σχεδίαση και εκτέλεση μιας αντιαρματικής αποστολής, ελικοπτέρων MI 35, με στόχο την καταστροφή εχθρικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, που έχουν κινηθεί και εισχωρήσει εντός των ελεύθερων περιοχών.

Σημείωσε πως ο εξομοιωτής αποτελεί ένα σύγχρονο αποτελεσματικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς λόγους, δηλώνοντας πως τέτοιους εξομοιωτές θα αποκτήσει η Ε.Φ. για άλλα όπλα, ώστε η εκπαίδευση να γίνεται και αποτελεσματικά και σωστά. Πρόσθεσε, επίσης, πως τέτοια συστήματα διαθέτουν όλοι οι σύγχρονοι στρατοί.

Ο Υπουργός Άμυνας παρατήρησε, επίσης, πως εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι σημαντικό η Εθνική Φρουρά να διαθέτει τέτοια σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία , προσθέτοντας πως αυτά τα εκπαιδευτικά εργαλεία με τον τρόπο που λειτουργούν εξοικονομούν χιλιάδες, ευρώ όσον αφορά την εκπαίδευση.

Στην συνέχεια, ο κ. Φωτίου παρακολούθησε στην πίστα των ελικοπτέρων της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων επίδειξη σεναρίου τακτικής μεταφοράς Ομάδας ειδικών δυνάμεων στο πεδίο μάχης, αλλά και την αεροδιακομηδή τραυματιών. Το πρόγραμμα έκλεισε με την άφιξη του ελικοπτέρου τακτικής μεταφοράς ομάδας ειδικών δυνάμεων για την απεικόνιση άφιξης στην περιοχή επιχειρήσεων και αποβίβασης ανδρών.

Συνεχάρη στη συνέχεια το διοικητή της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» τα στελέχη, τους σμηναγούς και τους υποσμηναγούς για το σημαντικό έργο που επιτελούν έργο.

Αυτές συνέχισε τις ώρες, όπου δεχόμαστε απειλές και προκλήσεις καθημερινά από την Τουρκία, «εμείς ανεξάρτητα οικονομικής κρίσης, θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα ψηλό αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να είναι έτοιμες και είναι έτοιμες αν χρειαστεί, να ανταποκριθούν στην εθνική τους αποστολή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Αμυντική Διπλωματία οικονομικό και πολιτικό «όπλο» της Λευκωσίας

Τι απαντά η Ρωσική Πρεσβεία στα δημοσιεύματα για τα ρωσικά ελικόπτερα της ΕΦ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τσοχατζόπουλος κατά Παπανδρέου: «Πράκτορες και παρανοϊκοί στοχεύουν την οικογένειά μου»
  2. Θρήνος στην Πάφο - Υπέκυψε στα τραύματά του ο Ανδρέας Κωνσταντίνου
  3. Ρώσικα βομβαρδιστικά πάνω από τη Μεγάλη Βρετανία - Αναχαίτιση από Typhoon
  4. Φωτίου: Ιερό χρέος η συνέχιση προσπάθειας διευκρίνισης της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου
  5. Στη Νέα Υόρκη για επαφές στον ΟΗΕ και διάλεξη ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης
  6. Φωκαΐδης - ΥΠΑΜ Μάλτας: Απαραίτητη η συνεργασία και κοινές οι προκλήσεις