What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

08.01.2014 | 21:36
Τελευταία ενημέρωση: 09.01.2014 | 07:30

Παραδοχή αποτυχίας η επιστολή Αναστασιάδη προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ - Αναστολή κυρώσεων σε όσους προσφεύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Την θλίψη του για την απόρριψη της ε/κ πρότασης για το κοινό ανακοινωθέν από την τ/κ πλευρά, εκφράζει ο ΠτΔ
- Αντ' αυτού στην επιστολή προκρίνεται η υιοθέτηση ενός σύντομου Κοινού Ανακοινωθέντος
- ΠτΔ: "Οι επιδιωκόμενοι στόχοι δεν μπορούν να μεταβάλλονται συνεχώς"
- Ημίμετρα για την αποτροπή προσφυγών στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων
- Στο 10% της αξίας των ακινήτων σε τιμές 1974 καταδεικνύουν την απόγνωση όσων προσφεύγουν
- ΥΠΕΞ: Η πώληση Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα αλλοιώνει την διεκδίκηση λύσης

Στην τριών σελίδων επιστολή με ημερομηνία 2 Ιανουαρίου 2014, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προβαίνει στην αντιπρόταση για υιοθέτηση ενός σύντομου κοινού ανακοινωθέντος για διευκόλυνση επανεκκίνησης του διαλόγου και ξεπαγώματος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Ταυτοχρόνως, ενημερώνεται ο ΓΓ του ΟΗΕ, ότι αποσύρεται η τελευταία Ε/κ πρόταση.

Εν των μεταξύ, χθες στο Εθνικό Συμβούλιο σημειώθηκαν διιστάμενες απόψεις, με αποτέλεσμα οι «μη» εξελίξεις παραπέμπουν σε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 24 Ιανουαρίου για λήψη αποφάσεων.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι μετά και από αυτή την απόρριψη πάρθηκε η απόφαση και εστάλη επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 2 Ιανουαρίου, 2014 η οποία παρέθετε πλήρως όλα τα συμβάντα και γεγονότα και κατέθετε τη θέση της πλευράς μας για την προοπτική επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν

Από την άλλη πλευτά το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε ανακοινώσεις αναφέροντας ότι βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο το Κυπριακό, αλλά πως το αγκάθι του Κοινού Ανακοινωθέντος παραμένει.

"Αυτό που την τελευταία περίοδο εμποδίζει τους δύο ηγέτες να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις είναι το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα εκδοθεί αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση των ηγετών που θα αποτελέσει την έναρξη αυτής της διαδικασίας", είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι "γίνεται μια διαπραγμάτευση για το κοινό ανακοινωθέν εδώ και 2,5-3 μήνες με τη διαμεσολάβηση και βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών".

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Παρά το γεγονός ότι διαπιστώνεται η σοβαρότητα του ζητήματος που ανακύπτει από τις συνεχιζόμενες προσφυγές όσων προσφεύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, εντούτοις κατά το χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο δεν υπήρξε κάποια πρόοδος ως προς το πάρσιμο αντιμέτρων προς τις προσφυγές, όπως οι οποιεσδήποτε κυρώσεις,ή εν πάση περιπτώσει κάποια άλλα μέτρα, όπως μεταφορά του Συντελεστή Δόμησης από τις περιουσίες των κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές. 

Η Νομική Υπηρεσία προτείνει η απαγόρευση να προκύψει μέσω της υποχρέωσης των των εκτοπισθέντων που λαμβάνουν βοήθεια να βάζουν υποθήκη τα κατεχόμενα ακίνητά τους.

Εν τω μεταξύ ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης σε χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή '60 ΛΕΠΤΑ ανέφερε μεταξύ άλλων πως η πώληση ακινήτων στα κατεχόμενα, δημιουργεί επιπλοκές στο Κυπριακό, καθώς όπως είπε, "αλλοιώνει την διεκδίκηση λύσης".

Εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο ότι όσοι προσφεύγουν τους αποδίδεται μόλις το 10% της αξίας των ακινήτων και μάλιστα σε τιμές 1974, γεγονός που καταδεικνύει την απόγνωση και την οικονομική καχεξία όσων προσφεύγουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό: Οι «μη» εξελίξεις παραπέμπουν σε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για αποφάσεις

Κυπριακό: Υπέρ σύντομου κοινού ανακοινωθέντος και η ελληνική Κυβέρνηση

Η γραμμή Ερντογάν - Γκιουλ, το πρώτο έγγραφο και ο «ζαβολιάρης» Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έρογλου: Ν’ αφήσουμε την ανταλλαγή εγγράφων και να καθίσουμε στο τραπέζι

«Κάρφωσε» Ντάουνερ ο Αναστασιάδης: Στο Κυπριακό δεν χρειαζόμαστε από μηχανής θεούς, αλλά αντικειμενικότητα

Πώς αποτρέπεται το αδιέξοδο στο Κυπριακό; - Σενάρια ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου

Κυπριακό: Με το ζόρι… επανεκκίνηση των συνομιλιών για κοινό ανακοινωθέν(;) - Η Τουρκική κρίση καταλύτης των (μη) εξελίξεων

   Διαδώστε αυτό το άρθρο