What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

09.01.2014 | 08:55
Τελευταία ενημέρωση: 09.01.2014 | 11:47

Ιωάννης Κασουλίδης: Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί ταμπού - Ναι στην συμμετοχή Τ/κ στις Ευρωεκλογές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί ταμπού
- Στρατηγική η συμμαχία με το Ισραήλ, "δεν είναι μια θεϊκή σχέση, είναι σχέση αμοιβαίων συμφερόντων"
- Ενημερώνουμε το Ισραήλ για τις κινήσεις μας επί του Κυπριακού
- Γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας η Κύπρος - Καταλύτης γεφύρωσης διαφορών Ισραήλ - Λιβάνου
- Σημαντικά τα οφέλη από την περιφερειακή συνεργασία Αιγύπτου, Λιβάνου, Ισραήλ, λόγω ΑΟΖ
- ΥΠΕΞ: Ναι, υπό προϋποθέσεις, στην συμμετοχή Τ/κ στις Ευρωεκλογές

Στην χθεσινή εκπομπή 60 Λεπτά με τον δημοσιογράφο Χρύσανθο Τσουρούλη, καλεσμένος ήταν ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος αν και φειδωλός στις δηλώσεις του, ήταν, για τους μυημένους των διεθνών σχέσεων, ιδιαίτερα αποκαλυπτικός...

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το Κυπριακό ο Κύπριος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι για την κυπριακή πλευρά δεν υφίσταται Plan B κι ότι η μόνη λύση για εμάς είναι η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση του τόπου μας. Η Τουρκική πλευρά θέλει μια λύση που να βασίζεται στην λογική δύο κρατών, και ανέφερε ότι αυτό δεν είναι υπέρ της, επιτρέποντάς μας να υποψιαζόμαστε ότι θέλουν λύση νόμιμου διαζυγίου κάτι που εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε.

Αναφορικά με τις κινήσεις της Λευκωσίας στο σχεδιασμό ένταξης στην Συνεργασία για την Ειρήνη (PfP) ο κ. Κασουλίδης, ανέφερε ουσιαστικά ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, ενώ σπάζοντας παραδόσεις και αγγυλώσεις δεκαετιών, ανέφερε ότι η πιθανότητα ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, αν και δεν εξετάζεται υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα ταμπού...

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν είναι υπερτιμημένη κάπως η σχέση συνεργασίας μας με το Ισραήλ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αφενός ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις των 2 κρατών, όπως και οποιονδήποτε κρατών δεσμεύονται από συμμαχία, δεν είναι σχέσεις θεϊικές.

Παραταύτα, οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι στρατηγικού χαρακτήρα  και επεκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα που ξεπερνά το αμιγώς πολιτικό-διπλωματικό πλαίσιο. Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ, βγάζονται είδηση, ανέφερε ότι το Ισραήλ ενημερώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία για τις εξελίξεις επί του Κυπριακού, ενώ διασκεδάζοντας τις όποιες ανησυχίες που υπάρχουν για την διμερή συνεργασία, ειδικά στον τομέα τις ενέργειας, ανέφερε την επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου στην Κύπρο, είδηση που είχε μεταδώσει το newsit, πριν ένα μήνα.

Η τριγωνική συμμαχία με το Ισραήλ και την Ελλάδα έχει να κάνει με αμοιβαία συμφέροντα, ενώ η Κύπρος αποκτά ένα όλο και πιο σημαντικό διευρυμένο περιφερειακό ρόλο, αποτελώντας παράγοντα γεφύρωσης και διαφορών που έχει το Ισραήλ με γείτονές του, όπως π.χ. με τον Λίβανο, λόγω της ΑΟΖ. Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην σημαντικότητα της στενότητας των σχέσεων με την μετά - Μόρσι κυβέρνησης της Αιγύπτου, όσον αφορά ειδικά την ενεργειακή πολιτική.

Τουρκοκυπριακή συμμετοχή στις Ευρωεκλογές

Όσον αφορά τις επικείμενες Ευρωεκλογές, ο κ. Κασουλίδης είπε πως αναμένει να εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να καταστεί εφικτή τροπολογία επί υφιστάμενου νόμους της Κυπριακής Βουλής, προκειμένου να συμμετάσχουν και Τ/κ με κυπριακά διαβατήρια στην εκλογική διαδικασία, ενώ ανέφερε πως το δικαίωμα θα μπορούσαν να το ασκήσουν όχι μόνον οι Τ/κ που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και των κατεχομένων, με στήσιμο καλπών πλησίον των οδοφραγμάτων.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το κατά πόσον αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις και θόρυβο, δικαίως ή αδίκως στην Ε/κ πλευρά, ο κ. Κασουλίδης αντέτεινε πως αντιθέτως είναι η άλλη πλευρά η οποία έχει εκδηλώσει, για ευνόητους λόγους, την ανησυχία της για μια τέτοια εξέλιξη. Ο ΥΠΕΞ όμως επανέλαβε και ξεκαθάρισε όμως, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βασίζεται σε έναν ενιαίο εκλογικό κατάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ι. Κασουλίδης: Το 2014 να είναι η χρονιά της επανένωσης

. Κασουλίδης: Ευρέως εξαπλωμένη η τρομοκρατία – Απερίφραστη καταδίκη για επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ

ΥΠΕΞ για Τ/κ: Ας μπουν σε ενιαίο κατάλογο κι ας εκλεγούν στο Ευρωκοινοβούλιο

«Χαμένη στη μετάφραση» η συνέντευξη Κασουλίδη σε «Σαμπάχ» - Τι λέει ο ΥΠΕΞ για κοινό ανακοινωθέν και επανέναρξη συνομιλιών

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΓΓ ΑΚΕΛ: Ταυτίζονται Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος σε οικονομία, έχουν κοινό σημείο στο Κυπριακό
  2. Προεδρικές Εκλογές - Κυπριανού: Διακυβεύονται Κυπριακό και κοινωνική ευαισθησία
  3. ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Κύπριους μεταξύ των θυμάτων στην Καμπούλ
  4. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  5. Τραμπ – Νετανιάχου ακόμα ψάχνονται με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
  6. Νετανιάχου: Σε λιγότερο από έναν χρόνο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ