What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

09.01.2014 | 10:49
Τελευταία ενημέρωση: 09.01.2014 | 11:31

Την ανησυχία της για τους απεργούς πείνας έξω από το ΥΠ.ΕΣ. εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τις σοβαρές ανησυχίες της για την υγεία και την ευημερία των προσφύγων οι οποίοι διαμαρτύρονται έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών εκφράζει η Υπάτη Αρμοστεία των ΗΕ για τους πρόσφυγες, μέσω του αντιπροσώπου της στην Κύπρο Damtew Dessalegne

Όπως αναφέρει γραπτή δήλωση του κ. Dessalegne, οι πρόσφυγες που διαμαρτύρονται ανακοίνωσαν χθες ότι ξεκίνησαν απεργία δίψας μετά την απεργία πείνας που είχαν αρχίσει πριν από περισσότερο από 40 ημέρες.

«Σύμφωνα με τους πρόσφυγες, μοναδικό τους αίτημα είναι να ζήσουν μια φυσιολογική και αξιοπρεπή ζωή στην Κυπριακή Δημοκρατία, επί ίσοις όροις με τους Κύπριους πολίτες, αίτημα το οποίο δικαιούνται βάσει της εθνικής νομοθεσίας», αναφέρει και προσθέτει ότι «πολλοί αισθάνονται ότι πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια για να τους χορηγηθεί κυπριακή υπηκοότητα ύστερα από νόμιμη και μακρόχρονη διαμονή στην Κύπρο, αλλά έχουν έρθει αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα εμπόδια. Νιώθουν, επίσης, ότι έχουν πληγεί η βούληση και αποφασιστικότητά τους να κάνουν μια νέα αρχή κάτω από φαινομενικά αντίξοες συνθήκες καθώς και η δυνατότητά τους να συμβάλουν και να εμπλουτίσουν την ντόπια κοινωνία.

Ο Αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των ΗΕ δηλώνει, επίσης, ότι με την υπογραφή διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για τους πρόσφυγες, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων, όχι μόνο ως βασική δημοκρατική αξία αλλά και ως θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου.

«Ωστόσο, ο απώτερος σκοπός της προστασίας είναι όπως διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες δεν θα παραμείνουν πρόσφυγες για πάντα. Εάν οι συνθήκες που ανάγκασαν τους πρόσφυγες στην εξορία παρέμειναν αμετάβλητες και επομένως δεν είναι εφικτή η ασφαλής επιστροφή στην πατρίδα τους, θα πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου νομικού δεσμού της ιθαγένειας του κράτους που τους έχει χορηγήσει άσυλο, από τη στιγμή που θα πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια», αναφέρει.

Αναφέροντας ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να καταφεύγουν σε απεργίες πείνας ή άλλα παρόμοια δραστικά μέτρα προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις ανησυχίες τους στις αρμόδιες αρχές και όργανα λήψεως αποφάσεων, ο κ. Dessalegne δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των κενών και των ελλείψεων στην υφιστάμενη νομοθεσία, μέτρων πολιτικής και πρακτικής θα ήταν μέσα από συνεχή διάλογο μεταξύ των προσφύγων και των αρχών.

«Η Ύπατη Αρμοστεία ελπίζει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί θα τύχουν της κατάλληλης εξέτασης από πλευράς αρμοδίων αρχών, χωρίς να διακυβεύεται περαιτέρω η υγεία και η ευημερία τους», αναφέρει, και καταλήγει εκφράζοντας την ετοιμότητα της Υπάτης Αρμοστείας να διαδραματίσει το ρόλο της όπως απαιτείται από τις συνθήκες.

Οι αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ

Ο Υπουργός Εσωτερικών οφείλει να ασχοληθεί με το θέμα των προσφύγων που απεργούν έξω από το ΥΠΕΣ, δηλώνει το ΑΚΕΛ και τον καλεί "αν δεν έχει την ευαισθησία, τουλάχιστον να σκεφτεί τον αρνητικό διεθνή αντίκτυπο για την κυβέρνηση".

Σε δηλώσεις στη Βουλή η Βουλευτής Σκεύη Κουκουμά, η οποία, μαζί με την Επικεφαλής του Γραφείου Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος Μαρίνα Κούκου θα επισκεφθούν τους απεργούς το μεσημέρι, ανέφερε ότι δύο από τους απεργούς είναι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και δύο με καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, οι άνθρωποι αυτοί, που βρίσκονται στην Κύπρο εδώ και δέκα χρόνια, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και ως αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν δικαιώματα στην εργασία με βάση την Ευρωπαϊκή και την Κυπριακή νομοθεσία. Ωστόσο, είπε, δεν έχουν εργασία και λαμβάνουν, περιοδικά, δημόσιο βοήθημα.

Ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή τους οδήγησε να αναζητήσουν και να εξασφαλίσουν θέση εργασίας σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο εξήγησε ότι με τις νομικές ρυθμίσεις που ισχύουν "δεν μπορούν να εργαστούν εκεί αν δεν τους παρασχεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία είτε κυπριακή υπηκοότητα είτε καθεστώς μακροχρόνιας διαμονής".

"Αυτά τα αιτήματα δεν εξετάζονται από την κυβέρνηση και έτσι παραμένουν `εγκλωβισμένοι` στην Κύπρο, με άλλα λόγια, όταν έρχονται πολιτικοί πρόσφυγες στην Κύπρο δεν τους θέλουμε, και όταν θέλουν να φύγουν, δεν τους αφήνουμε", ανέφερε.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι από προχθές, η απεργία πείνας έγινε και απεργία δίψας κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή τους.

Κάλεσε το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, ως Αρχή κατά του Ρατσισμού να ολοκληρώσει το συντομότερο την έρευνα της και την ετοιμασία Έκθεσης για την κατάσταση και τον ΥΠΕΣ να ασχοληθεί με το ζήτημα. Είπε ακόμη ότι το κόμμα της προτίθεται να εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λευκωσία: Μετανάστης παντρεμένος με Κύπρια έκοψε τις φλέβες του για να μην τον απελάσουν!   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Συγκαλυμμένες αλλά απροκάλυπτες απειλές προς εργαζομένους στα ΚΙΕ από Υπουργείο Παιδείας»
  2. Υπουργείο Εσωτερικών: Δίνει απάντηση σε σχέση με την παραχώρηση τ/κ τεμαχίου στη Λάρνακα
  3. ΟΠΑΠ Κύπρου: Καταγγέλλει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη - Ελεγκτική Υπηρεσία: «Δεν εκφοβιζόμαστε»
  4. Πάπας Φραγκίσκος: Αγκαλιάστε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες [pics,vid]
  5. Η μετά Μοντανά εποχή, οι «άσσοι στο μανίκι» Αναστασιάδη, και οι «βιαστικοί» σύμβουλοι που ανακοίνωναν τουρκο-ισραηλινό αγωγό
  6. Άγριες και... αναμενόμενες συμπλοκές με τραυματίες μεταξύ μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια [vid]