What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

09.01.2014 | 12:03
Τελευταία ενημέρωση: 09.01.2014 | 13:11

Αποστάσεις Χάσικου για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 100εκ των developers

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αποστάσεις κράτησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, στο θέμα των μεγάλων δανείων των developers, διαχωρίζοντας την όποια στήριξη της κυβέρνησης για νέες επενδύσεις από τις εκκρεμότητες που έχουν στις τράπεζες.

Ο κ. Χάσικος μετά από συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρουσία του, με το ΔΣ του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε χαρακτηριστικά «αλίμονο αν η κυβέρνηση εξαρτούσε τις προσπάθειες της για ενίσχυση της οικονομίας ή για προσέλκυση ξένων επενδυτών στο τι χρωστά ο καθένας».

«Δεν μας αφορά» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «εκείνο που μας αφορά εμάς είναι πώς ενισχύουμε αυτούς τους ανθρώπους που εν δυνάμει είναι σε θέση να φέρουν επενδύσεις και αυτό κάνουμε. Το τι χρωστά ο καθένας είναι θέμα δικό του με την τράπεζα και όχι θέμα δικό μας».

Απαντώντας σε ερώτηση ότι για να κινηθεί η μηχανή της αγοράς θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα που αποτελούν προϊόν δανείου, ο κ. Χάσικος είπε ότι «δεν είναι θέμα δικό μας. Οι τράπεζες έχουν τα προβλήματα τους, εξάλλου η κυβέρνηση είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ο θεσμός του διαμεσολαβητή σε μια προσπάθεια να υποβοηθήσει οφειλέτες και τράπεζες για να υπάρξει ένας διακανονισμός μεταξύ τους, έτσι ώστε ούτε οι επιχειρήσεις να κλείσουν από τη μια και από την άλλη οι τράπεζες να πάρουν το λαβείν τους και να βοηθηθούν».

Υπεραμυνόμενος των προσπαθειών της κυβέρνησης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων υπενθύμισε ότι «τους τελευταίους οκτώ μήνες η Δημοκρατία έφερε περίπου μισό δισεκατομμύριο φρέσκο χρήμα το οποίο μπήκε στην οικονομία. Και μιλάμε για συγκεκριμένους αριθμούς, δεν θεωρητικολογούμε, είναι ένα γεγονός. Άρα, τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλο τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουμε παρά να τους βλέπουμε και με διάθεση εκεί και όπου διαπιστώνουμε πρόβλημα να βοηθούμε έτσι ώστε να ξεπερνιέται και να τους ενισχύουμε στην προσπάθεια τους να φέρουν επενδυτές».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που τέθηκαν στο τραπέζι διευκρίνισε ότι «κάποια από αυτά είναι διαχρονικά κάτι που δεν λύνεται κατά τρόπο άμεσο, αλλά τουλάχιστον δρομολογείται (λύση). Για κάποια από αυτά λαμβάνονται αποφάσεις έτσι ώστε άμεσα να επιλύνονται για να ενισχύονται αυτοί οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να φέρουν επενδυτές».

Παραδέχθηκε επίσης ότι όντως κάποια προβλήματα «έχουν να κάνουν και με τη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά είναι και πολλά άλλα που είναι θεσμικά ή κάποια άλλα έχουν να κάνουν με το οπλοστάσιο αυτών των ανθρώπων, την επιχειρηματολογία των ανθρώπων αυτών την οποία χρησιμοποιούν στην προσπάθεια τους να πείσουν γιατί να έρθει κάποιος στην Κύπρο και γιατί να επενδύσει στην Κύπρο και ενισχύουν με διάφορους τρόπους την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παντελής Λεπτός δήλωσε ότι «αποδεδειγμένα ο κλάδος μας κατάφερε έστω καις σε αυτή την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών να προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις στον τόπο της τάξης των €500 εκ. φρέσκα κεφάλαια και πιστεύουμε ότι με ανάλογα κίνητρα και μέτρα που μπορούν να δοθούν εύκολα στη βιομηχανία μπορούμε να συνεισφέρουμε ακόμη μεγαλύτερα ποσά στην οικονομία του τόπου».

Ο κλάδος των κατασκευών εξήγησε απασχολεί περίπου 40 χιλιάδες εργαζόμενους, αποτελεί το 16% του ΑΕΠ, άρα και η στήριξη του κλάδου είναι στήριξη ολόκληρης της οικονομίας.

«Ο δικός μας κλάδος έχει και καλό όνομα, έχει και τεχνογνωσία, έχει τις υπηρεσίες, τη γη και τα έργα, το δίκτυο πωλήσεων και είναι ο μόνος κλάδος ο οποίος θα μπορούσε άμεσα, σήμερα να φέρει φρέσκες επενδύσεις στον τόπο».

Διευκρίνισε ακόμη ότι η οικονομία του τόπου στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, στις υπηρεσίες και τις κατασκευές. Τα δύο πρώτα έχουν συγκεκριμένα αναπτυξιακά δεδομένα και είναι μικρό το περιθώριο της διαφοροποίησης από τον ένα χρόνο στον άλλο. Ο κλάδος, όμως, των ακινήτων είναι ο τομέας που εύκολα και άμεσα μπορεί να φέρει τεράστια νέα ποσά στον τόπο».

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα των οφειλών μελών του Συνδέσμου προς τις τράπεζες, ο κ. Λεπτός είπε ότι «δεν ήταν θέμα της σημερινής συνάντησης», πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα αναδιοργάνωσης, υπό το φως των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί μετά τα γεγονότα του Eurogroup. Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι ρεαλιστικά, μοντέρνα και εφαρμόσιμα».

Ερωτηθείς πώς θα κινηθεί η μηχανή της αγοράς αν δεν επιστραφούν τα δάνεια, ο κ. Λεπτός είπε ότι «δεν νομίζω να υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Εκείνο για το οποίο προσπαθούν όλοι είναι να βρουν κατάλληλες και εφαρμόσιμες λύσεις». Σε ερώτηση αν αυτό είναι εφικτό ο κ. Λεπτός απάντησε «πιστεύω πως ναι».

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είπε ότι «έχουμε διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν, αλλά κυρίως θέλουμε την καλυτέρευση των διαφόρων προγραμμάτων που υπάρχουν για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τόπο».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε καταθέσει στον πρόεδρο συγκεκριμένες εισηγήσεις για καλυτέρευση των μέτρων και είμαστε πεπεισμένοι ότι αν υλοποιηθούν θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρ. Κύπρου: Υπό διαχείριση μεγαλοοφειλέτης με χρέος €100 εκατ. – Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τους «22»

«Φρένο» στην εκροή καταθέσεων, αύξηση €136,5 εκατ. για τα συνολικά δάνεια

Ξεχείλισε το ποτήρι για τους πρώην υπαλλήλους της Τρ. Κύπρου 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο