What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

09.01.2014 | 13:55
Τελευταία ενημέρωση: 09.01.2014 | 14:31

Ιταλικά δημοσιεύματα με «βολές» κατά Πανίκου και Alvarez & Marsal

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Με τους εκπροσώπους της Ευρωβουλής που ερευνούν την νομιμότητα των πρακτικών της Τρόικας προ των θυρών, η ιταλική ιστοσελίδα Formiche (www.formiche.net) δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο «Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, καλώς ήλθατε στο παζάρι με τους συμβούλους της τρόικας».Ο δημοσιογράφος Francesco De Palo, παρότι δεν αναφέρεται στον τίτλο, αναφέρεται εκτενώς και στα δεδομένα της Κύπρου και δη για την συμφωνία των Alvarez & Marsal με την Κεντρική Τράπεζα

Στην αρχή το άρθρο αναφέρεται στις επαγγελματικές δοσοληψίες ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αφορούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες εταιρειών που δραστηριοποίηθηκαν σε χώρες που τελούσαν υπό την μέγγενη των μηχανισμών διάσωσης της εκάστοτε Τρόικας.

Οι διάφορες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι Alvarez & Marsal παρείχαν συμβουλές για τη σωτηρία χωρών στις οποίες κατά το παρελθόν εφαρμόστηκαν μνημόνια υπό αδιαφανείς διαδικασίες, άνευ εγγυήσεων, αλλά με τεράστια αμοιβή.

Η εκάστοτε Τρόικα διατηρεί συχνή επικοινωνία με τις διάφορες εταιρείες προκειμένου να τους παρέχει με συμβουλές ως προς τα απαιτούμενα ποσά που πρέπει να διατεθούν στην εκάστοτε υπό μνημόνιο χώρα, προκειμένου να μην υποστούν τα δεινά μιας χρεοκοπίας.

Αναφορά γίνεται στις εταιρείες, Black Rock, Alvarez & Marsal, Pimco και Oliver Wyman. Η τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) προέκρινε τις εταιρείες, χωρίς προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού, ενώ υφίστατο και περίπτωση μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς αυτές συμπλέκονται με επενδυτικά κεφάλαια και άλλες εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Εκτός από γνωστά δικηγορικά γραφεία, κατονομάζονται και εταιρείες λογιστικού ελέγχου όπως η Deloitte, η Ernst & Young, η KPMG και η PriceWatehouseCoopers (PWC).

Η περίπτωση Κύπρος

Η Alvarez & Marsal, πήρε ως απολαβές 6 εκατομμύρια για το σχέδιο σωτηρίας της Κύπρου, εισπράττοντας το σύνολο της συμφωνηθείσας αμοιβής, σύμφωνα με έκθεση ελέγχου του Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, μη έχοντας φέρει σε πέρας όλο το προσυμφωνημένο έργο.

Το κείμενό της για τον λογιστικό έλεγχο, το οποίο διαβάστηκε και αναφέρεται στην έκθεση Eurobserver, το οποίο παλαιότερα είχε και το newsit.com.cy δημοσιεύσει δείχνει ότι οι A&M εξασφάλισαν περί το 1,1 εκατομμύριο ευρώ συν ΦΠΑ προκειμένου να αξιολογηθεί η Τράπεζα Κύπρου έως τον Δεκέμβριο 2012.

Τον Δεκέμβριο του 2012, με την τότε διακυβέρνηση Χριστόφια να προσπαθεί να βρει σχέδιο διάσωσης μέσω της Ευρωζώνης, ο Πανίκος Δημητριάδης αποφάσισε να υπογράψει εκ νέου συμφωνητικό με την Alvarez & Marsal, παρ’ ότι το Συμβούλιο είχε αποκλείσει την εν λόγω εταιρεία εξ αιτίας των προηγούμενων εν δυνάμει συγκρούσεων συμφερόντων, αναφορικά με την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου. Το σκάνδαλο ξέσπασε φέτος τον Οκτώβριο, όταν τα κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Δημητριάδης είχε υπογράψει με την Alvarez & Marsal και άλλο συμβόλαιο για 15 εκατομμύρια, επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω το κλίμα στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη με το Προεδρικό Μέγαρο.

Με το ξέσπασμα του σάλου για τους Alvarez & Marsal,  ο Πανίκος Δημητριάδης προέβαλε την δικαιολογία ότι είχε υποστεί αφόρητες πιέσεις, να προβεί σε εκ νέου συμβάσεις συμβολαίων με την αμερικανική εταιρεία.

Με την ολοκλήρωση του συμβολαίου της Κεντρικής Τράπεζας και της εν λόγω εταιρείας, η τελευταία αξίωνε όπως πληρωθεί όλο το ποσό που είχε αρχικώς οριστεί, παρά το γεγονός ότι το συμβούλιο διαμαρτυρήθηκε έντονα, υποδεικνύοντας ότι αγνοούσε τη παραπάνω συναλλαγή, οπότε και διορθωτικά η αμερικανική εταιρεία προθυμοποιήθηκε να εισπράξει μικρότερο αντίτιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζητούν συνεργασία Alvarez & Marsal εις βάρος Πανίκου Δημητριάδη - Αμφίβολη η εμπλοκή της

EU OBSERVER: Οσμή σκανδάλου με το συμβόλαιο της Alvarez & Marsal

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  2. Αβέρωφ Νεοφύτου: Καλεί τους πολίτες να σφραγίσουν με την ψήφο τους τη συνέχιση της σταθερής πορείας της Κύπρου
  3. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  4. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  5. Η γυναίκα-«αράχνη» μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Άρης λύνει τη σιωπή της για τους Σαϊεντολόγους και την απάτη εκατομμύριων με χρυσό!
  6. Πανικός από κατάρρευση πολυκατοικίας στην Αμβέρσα - Πολλοί τραυματίες ο ένας σοβαρά [pics, vids]