What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

09.01.2014 | 17:40
Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2014 | 07:12

Πνέουν μένεα οι δήμοι Λεμεσού κατά της αυστριακής τράπεζας – Αιχμές και κατά βουλευτών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Πίσω από την πολεμική βλέπουν τις συντάξεις των δημάρχων
- Εργολαβική προσπάθεια συκοφαντίας των δήμων Λεμεσού
- Με κρατική εγγύηση ύψους €100εκ τα δάνειά τους

Δημόσια καταγγελία για «εργολαβική προσπάθεια που κάποιοι έχουν αναλάβει επιστρατεύοντας ανακρίβειες και παντελώς λανθασμένα στοιχεία», κάνουν με σημερινή ανακοίνωσή τους οι έξι Δήμοι της μείζονος Λεμεσού, σε σχέση με το θέμα του δανείου από αυστριακή τράπεζα και τις απαιτήσεις της για αλλαγή του συμβολαίου και καταβολή του ποσού από το κράτος, που είναι ο κύριος εγγυητής.

Το κράτος εγγυήθηκε τους δήμους και κοινότητες για €100εκ, όπως ανέφερε η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωργκάτζη κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, την περασμένη Τρίτη.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά από χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου των Δημάρχων της Μείζονος Λεμεσού, «η συκοφάντηση και η πολεμική που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες ενάντια στις Τοπικές Αρχές συνεχίζεται και με την καινούργια χρονιά, με αιτία αυτή τη φορά, της απροκάλυπτης επίθεσης και των ψευδών ανακοινώσεων που έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και τις δηλώσεις της Γενικής Ελέγκτριας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ετήσια της έκθεση».

Οι Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού καλούν αυτούς που ανέλαβαν «εργολαβική προσπάθεια, επιστρατεύοντας ανακρίβειες και παντελώς λανθασμένα στοιχεία», να σεβαστούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το θεσμό του Δημάρχου, αλλά πολύ περισσότερο τον κυπριακό λαό, τον οποίο έχουν ευθύνη να ενημερώνουν υπεύθυνα και αντικειμενικά και σημειώνουν πως όλοι οι Δήμοι ανεξαιρέτως πληρώνουν μέχρι στιγμής ανελλιπώς τις δόσεις τους προς το αυστριακό δάνειο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, 16 Δήμοι της Κύπρου, με την υπόδειξη και βοήθεια της Κυβέρνησης, συνήψαν περί το τέλος του 2006 δάνειο από αυστριακή τράπεζα με πολύ ευνοϊκούς όρους με το ποσό που αφορά τους Δήμους να ανέρχεται στα 36.219.490,00 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα να αφορούν τα Συμβούλια Αποχετεύσεων και το ίδιο το κράτος.

Σημειώνεται δε πως δεν πρόκειται για κάποιο νέο δάνειο, αλλά ενοποίηση παλαιότερων δανείων τα οποία είχαν πολύ ψηλότερα επιτόκια και πως η νέα διευθέτηση επέφερε σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα, αφού μειώθηκε ουσιαστικά η ετήσια δόση και όλοι οι Δήμοι πήραν ανάσα ζωής.

Επίσης, προστίθεται, όλα αυτά τα χρήματα διατέθηκαν από προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια αποκλειστικά και μόνο σε έργα ανάπτυξης.

Όσον αφορά στο πρόβλημα που προέκυψε και για το οποίο, όπως αναφέρουν οι Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού, το Υπουργείο Οικονομικών μετά τη σύσκεψη της 21 Νοεμβρίου 2013 είχε αναλάβει την ευθύνη να χειριστεί, αφορούσε στην καθυστέρηση υποβολής από κάποιους Δήμους των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων προς την αυστριακή τράπεζα «και αυτό όχι κατ’ ανάγκη εξ υπαιτιότητας των Δήμων».

«Είναι λυπηρό», προσθέτει η ανακοίνωση, «το κατάντημα κάποιων, που αντί να συγχαίρουν τους Δήμους για την προνοητικότητα τους και τη σωστή διαχείριση δανείων που είχαν συνάψει για σκοπούς δημιουργίας καλύτερων συνθηκών σε αυτό τον τόπο, τους στοχοποιούν και τους πολεμούν καθημερινά».

Οι Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού δεν θεωρούν επίσης άσχετη «τη σπουδή που επιδείχθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της ίδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, κατά την οποία κάποιοι επέλεξαν να αναφερθούν στις συντάξεις των Δημάρχων, που να σημειωθεί είναι οι μισές από αυτές των Βουλευτών και καταβάλλονται από τα δημοτικά ταμεία - δείγμα και αυτό της αγνωμοσύνης κάποιων προς τους ανθρώπους που έχουν αναλώσει και εξακολουθούν να αναλώνουν καθημερινά ολόκληρο σχεδόν το εικοσιτετράωρο στην προσπάθεια να προσφέρουν στους Δήμους και στον απλό πολίτη, ενώ παράλληλα να υπερασπιστούν και την αξιοπρέπεια του θεσμού».

Τέλος, εκφράζεται η βεβαιότητα πως οι δημότες των δημαρχούμενων περιοχών και ευρύτερα οι πολίτες αυτού του τόπου, «που έζησαν και ζουν καθημερινά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια από τη δράση και τη δημιουργική προσφορά των Δημάρχων, των Δημοτικών Συμβουλίων και των Δημοτικών Αρχών ευρύτερα, θα καταδικάσουν και αυτή τη φορά την άδικη πολεμική σε βάρος των Δήμων που επιχειρείται με την διαστρέβλωση της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποπλήρωσε το δάνειο σε αυστριακή τράπεζα το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού

Σε τροχιά χρεοκοπίας κινούνται οι δήμοι – Στην Αγία Νάπα ιδιώτες χρωστούν €1,6εκ για δασική γη

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η κατασκευαστική βιομηχανία – Παρέμβαση Αναστασιάδη ζητούν οι εργολάβοι   Διαδώστε αυτό το άρθρο