What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

09.01.2014 | 19:15
Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2014 | 08:50

Στρεβλή εικόνα για τις τιμές των φαρμάκων, υποστηρίζει η ΚΕΦΕΑ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στρεβλή εικόνα για τις τιμές των φαρμάκων στην Κύπρο δημιουργείται από τις συνεχείς αναφορές σε «ακριβά» φάρμακα και τη σύγκριση που λανθασμένα γίνεται μεταξύ των τιμών του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο με τιμές άλλων χωρών που διαθέτουν καθολικά συστήματα υγείας.


Η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) καταγγέλλει προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και ξεκαθαρίζει ότι η τιμολογιακή πολιτική καθορίζεται από το κράτος και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αισχροκέρδειας από τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως αφήνεται να εννοηθεί.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ότι δέχθηκε απειλές με αφορμή τις καταγγελίες της για τις ψηλές τιμές των φαρμάκων καθώς και την αναφορά του βουλευτή του ΔΗΚΟ Γιώργου Προκοπίου ότι έγιναν παραινέσεις και προς τον ίδιο για το ίδιο θέμα, η ΚΕΦΕΑ καλεί τους δύο αξιωματούχους να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία, προς αποφυγή στιγματισμού προσώπων και εταιρειών.

Η ΚΕΦΕΑ χαρακτηρίζει οξύμωρο το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία εξετάζει στοιχεία που αφορούν τις τιμές πώλησης φαρμάκων του ιδιωτικού τομέα και διερωτάται γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στον δημόσιο τομέα, ο οποίος εξυπηρετεί το 80% των ασθενών και όπου οι τιμές στις οποίες διατίθενται τα φάρμακα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Εκφράζοντας λύπη για το γεγονός ότι πολύ συχνά τα φάρμακα στην Κύπρο αντιμετωπίζονται ως καταναλωτικό προϊόν και όχι ως αγαθό, η ΚΕΦΕΑ προειδοποιεί ότι η πρόσβαση των Κυπρίων ασθενών σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από λανθασμένες ενέργειες και πρακτικές.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα αρκετών καινοτόμων φαρμάκων τα οποία διατίθενται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά απουσιάζουν παντελώς από τα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου, λόγω των αναχρονιστικών διαδικασιών που ακολουθεί το κράτος για την αγορά τους. Καλεί, μάλιστα, την Ελεγκτική Υπηρεσία να εξετάσει με τον ίδιο ζήλο και το θέμα αυτό, το οποίο ουσιαστικά στερεί από τους ασθενείς το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες.

Η ΚΕΦΕΑ παραμένει υποστηρικτής της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, αφού θεωρεί ότι θ’ αναιρέσει αυτές τις ανισότητες και θα επιτρέπει την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων σε δίκαιες τιμές. Εκφράζει τέλος, ανησυχία για πληροφορίες που φέρουν το προτεινόμενο ΓΕΣΥ να μην εφαρμόζεται ή να καθυστερεί η υλοποίησή του.

Η ΚΕΦΕΑ ιδρύθηκε το 2006 και αντιπροσωπεύει την καινοτόμο φαρμακευτική βιομηχανία στην Κύπρο. Μέλη της είναι οι εταιρείες GSK, Lilly, MSD, Novartis, Pfizer, Sanofi και Amgen Hellas.

Αποστολή της ΚΕΦΕΑ είναι η πρόσβαση των Κυπρίων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. Μεταξύ των στόχων της είναι η εξασφάλιση συνεχούς διάθεσης φαρμάκων στην κυπριακή αγορά, η παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η επιστημονική ενημέρωση των λειτουργών υγείας σε θέματα θεραπευτικών αγωγών και η διασφάλιση της εφαρμογής των ευρωπαϊκών στόχων που αφορούν το ψηλό επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί οι ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους;

Η συχνή χρήση μαριχουάνας αλλοιώνει τον εγκέφαλο

Ιπποφαές, η φυσική ευεξία και ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού!

Ποιοι κολλάνε πρώτοι γρίπη;

Η λίστα με τα τρόφιμα της εποχής που αδυνατίζουν...


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  2. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»
  3. Αύξηση για τέταρτο έτος στις αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας και ρεκόρ 4ετίας οι εγγραφές το 2017
  4. Προσοχή στις αφερέγγυες αεροπορικές εταιρείες
  5. Δικαστική απαγόρευση στον «Πολίτη» για τα e-mail Λοϊζίδου και τις σχέσεις «στοργής» με Ρωσία
  6. Το Ισραήλ απορρίπτει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης για την Ιερουσαλήμ