What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

10.01.2014 | 08:51
Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2014 | 14:11

Πρώτοι τριγμοί Κυβέρνησης – ΔΗΚΟ για τον φορέα αποκρατικοποιήσεων…

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Μνημονιακή υποχρέωση ο φορέας αποκρατικοποιήσεων
- Μονόδρομος η έγκριση του από τη Βουλή
- Συντεχνίες: Κόκκινη γραμμή εργασιακά και συνταξιοδοτικό

Σκληρό πόκερ μεταξύ Κυβέρνησης και Βουλής ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου βάσει του οποίου θα εκχωρούνται οι εξουσίες που άπτονται των ημικρατικών οργανισμών σε συγκεκριμένο φορέα.

Το νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση άρχισε ήδη να στήνεται στο τρίτο όροφο του ΥΠΟΙΚ, ώστε να εγκριθεί και από τη Βουλή, μέχρι τέλος του μήνα ενόψει της καθόδου της Τρόικα στις 29 Ιανουαρίου για το τρίτο τεστ συμμόρφωσης της Κύπρου.

Σύμφωνα εντούτοις με πληροφορίες του Newsit.com.cy η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα διέπει τη σύσταση του φορέα αποκρατικοποιήσεων, ενδέχεται να αποτελέσει και την αιτία για τους πρώτους τριγμούς μεταξύ Κυβέρνησης και συγκυβερνώντων κομμάτων.

Σε δηλώσεις στο Newsit.com.cy ο γενικός γραμματέας ΠΑΣΕ ΑΤΥΚ Αλέκος Τρυφωνίδης και μέλος του ΔΗΚΟ, εξήγησε ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο θα είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος της ημέρα να μηδενίζεται ο ρόλος της Βουλής και να εκχωρούνται όλες οι εξουσίες που άπτονται των ημικρατικών οργανισμών στο φορέα όπως προνοεί στο μνημόνιο, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις της Κυβέρνησης, «τότε η Κυβέρνηση θα βρει απέναντι τής ΔΗΚΟ».

«Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί στο εκτελεστικό γραφείο και ομόφωνα αποφασίστηκε ότι το ΔΗΚΟ, δεν πρόκειται να εγκρίνει νομοσχέδιο το οποίο θα αφαιρεί από τη Βουλή τον τελευταίο λόγο στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων».

Ο κ. Τρυφωνιδης τόνισε επίσης ότι «για τους εργαζομένους αποτελεί κόκκινη γραμμή η διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων τα οποία είναι κατοχυρωμένα μέσα από το Σύνταγμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) Γιαννάκη Ευαγόρου, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα να μην κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν με την Κεντρική Τράπεζα στην οποία παραχώρησαν πλήρη ανεξαρτησία στον Κεντρικό Τραπεζίτη και σήμερα προσκρούει στην Τρόικα η όποια προσπάθεια περιορισμού των εξουσιών από το διοικητή.

Ο κ. Ευαγόρου συμφώνησε με το συνάδελφο του, ότι «αποτελεί κόκκινη γραμμή για όλους τους εργαζομένους η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του συνταξιοδοτικού σχεδίου, πριν μάλιστα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή».

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι του ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στα σκαριά από τους τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ οι συντεχνίες των εργαζομένων άρχισαν νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα, ενώ στο ακουστικό βρίσκονται για διευθέτηση συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Πάντως το ΑΚΕΛ σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα δηλώσεις της ηγεσίας του κόμματος είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις παρά το ότι το μνημόνιο συμπεριλαμβανομένου και της υποχρέωσης για τις αποκρατικοποιήσεις συνομολογήθηκε επί Κυβέρνησης Χριστόφια, στις 23 Νοεμβρίου 2012.

Η ΕΔΕΚ επίσης φέρεται να αντιτίθεται στις αποκρατικοποιήσεις ενώ ευνοεί την συμμετοχή υπό όρους στρατηγικού επενδυτή.

Ρεπορτάζ; Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θέμα εκσυγχρονισμού οι αποκρατικοποιήσεις, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Με στοιχεία που σοκάρουν για την ανεργία μας αποχαιρέτησε το 2013 – Το Δεκέμβριο ξεπέρασαν τις 50χιλ

ΥΠΟΙΚ: Σε καλό δρόμο η ανάκτηση εμπιστοσύνης τραπεζών – Σε τροχιά υλοποίησης το καζίνο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο