What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

10.01.2014 | 14:44
Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2014 | 14:48

Αμφισβήτηση Ομήρου για νομιμοποίηση Τρόικας να… διασώζει χώρες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την ελπίδα ότι στο εφεξής οι διασώσεις κρατών - μελών της ΕΕ θα γίνονται από ένα όργανο που δεν θα στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης και θα λαμβάνει υπόψη τις αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου, ο οποίος συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζει το ρόλο της Τρόικας στην διαμόρφωση προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, υπογράμμισε δε ότι δεν πρέπει τα Κοινοβούλια να τίθενται με το πιστόλι στον κρόταφο, όπως έγινε στην Κύπρο και οι χώρες να μην χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα, όπως έγινε με το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως εξήγησε στους Ευρωβουλευτές πως "εμείς προσδοκούμε ότι ένα όργανο το οποίο θα ασχολείται με τα σχέδια διάσωσης πρέπει να είναι ένα δημοκρατικά νομιμοποιημένο όργανο και η Τρόικα δεν είναι, το οποίο να λειτουργεί με τους κανόνες της διαβούλευσης, της λογοδοσίας και της διαφάνειας".

"Και η Τρόικα δεν είναι αυτή η περίπτωση. Είναι στην πραγματικότητα ένα εξωθεσμικό όργανο, στο οποίο μάλιστα ένας εξωευρωπαϊκός θεσμός όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δεν λογοδοτεί πουθενά και κυρίως δεν λογοδοτεί στο κατεξοχήν δημοκρατικό όργανο, που αρύεται τις εξουσίες του απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες όπως είναι το ΕΚ", τόνισε ο κ. Ομήρου.

Είπε ακόμη ότι εξήγησε στην αντιπροσωπεία σε ό,τι αφορά τη Κύπρο "ότι η Τρόικα γνωρίζει μερικές λέξεις αλλά αγνοεί εντελώς κάποιες άλλες".

"Γνωρίζει τις λέξεις λιτότητα, γνωρίζει τις λέξεις δημοσιονομική εξυγίανση, γνωρίζει τις λέξεις αποκοπή μισθών και ωφελημάτων, αλλά αγνοεί παντελώς τις λέξεις ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή", είπε και πρόσθεσε: Και βεβαίως όλα αυτά, όπως ξέρετε και όπως γνωρίζουν πολύ καλά ο Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας, οδήγησαν και οδηγούν τις χώρες υπό μνημονιακό καθεστώς στο βάθεμα της ύφεσης, στην εκτόξευση του δημοσίου χρέους, στην ανεργία και στην κοινωνική δυστυχία", είπε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι υπέδειξε στους Ευρωβουλευτές ότι "δεν μπορεί η Βουλή των Αντιπροσώπων και δεν μπορούν γενικά τα Κοινοβούλια σε αυτές τις χώρες να τίθενται με το πιστόλι στον κρόταφο για να πάρουν αποφάσεις, διότι δεν υπάρχει καμιά διαβούλευση της Τρόικας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων".

"Έχουμε τεθεί ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων και για την απόφαση της 15ης Μαρτίου αλλά και για πολλά άλλα νομοσχέδια, για τα οποία η Τρόικα επέμενε ότι εκ των ων ουκ άνευ θα πρέπει να ψηφιστούν σε νόμους του κράτους", πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου υπενθύμισε ότι υπήρξε η κυνική ομολογία ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο με την εφαρμογή του κουρέματος των καταθέσεων (bail in) και ότι αυτά δεν είναι συμβατές συμπεριφορές με την Ευρώπη που όλοι οραματιζόμαστε και τα μέλη του ΕΚ και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, διότι είμαστε σταθερά ευρωπαϊστές, αλλά υπερασπιζόμενοι τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η πρωτοβουλία του ΕΚ θα στεφθεί με επιτυχία, ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι "εύχομαι, ελπίζω και προσδοκώ ότι δεν θα επιτραπεί από τούδε και στο εξής η ΕΕ να λειτουργεί με τέτοια όργανα, που στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης, που ενεργούν αυθαίρετα και ασύδοτα και που υπονομεύουν τελικώς με τις συμπεριφορές τους ευθέως τις αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της πλήρους απασχόλησης".

«Οι κάτοχοι αξιογράφων να δικαιωθούν από το επιδιαιτητικό δικαστήριο»

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατόχων αξιογράφων έξω από τη Βουλή, με αφορμή την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΕΚ, ο κ. Ομήρου υπενθύμισε ότι η Βουλή στήριξε τους κατόχους αξιογράφων, οι οποίοι έτυχαν άδικης μεταχείρισης από τις τράπεζες, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξαπατηθεί.

Αναφέρθηκε στην εξαγγελία για ίδρυση επιδιαιτητικού δικαστηρίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα λειτουργήσει αυτός ο θεσμός για να ασχοληθεί με όλες τις περιπτώσεις.

"Ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε επίλυση του προβλήματος. Είναι μια κατηγορία συμπολιτών μας, οι οποίοι επλήγησαν κατά τρόπο βαρύτατο από το τι έχει συμβεί μετά την έλευση της οικονομικής κρίσης και τις αποφάσεις του Eurogroup και άρα είναι θέση της Βουλής ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο δίκαιο", κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εθνικό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο το συντομότερο εισηγείται ο Γ. Ομήρου

Γ. Ομήρου: Οι απευθείας διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει σε πιο βαθύ αδιέξοδο

Γ. Ομήρου: Όχι στο ξεπούλημα Cyta και ΑΗΚ, ναι στη μετοχοποίηση με κύριο μέτοχο το κράτος

ΕΔΕΚ: Η κυβέρνηση ακολουθεί υποτακτικά τις προσταγές της Τρόικα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο