What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

10.01.2014 | 15:50
Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2014 | 15:59

Πολιτική αναστάτωση στα κατεχόμενα από την ραγδαία πτώση της Τουρκικής Λίρας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

ο Γ.Γ. της συντεχνίας δασκάλων ανέφερε ότι σε περίπτωση που το σύστημα δεν αλλάξει και το Κυπριακό δεν λυθεί, η τ/κ κοινότητα θα συνεχίσει να καταπιέζεται και να αυτοδιαλύεται. Η αύξηση εξάλλου των ξένων νομισμάτων έναντι της τουρκικής λίρας προκαλεί πολιτικούς κλυδωνισμούςκαι αναστάτωση στα κατεχόμενα. Στα ύψη τα καύσιμα γράφει ο Τ/κ Τύπος

Καταρχήν απότοκο ήταν η αύξηση χθες βράδυ στα καύσιμα με την Χαλκίν Σεσί να γράφει για τιμές ρεκόρ που λίγο ακόμη θα αγγίξουν τις 4 ΤΛ (1,7 ευρώ). Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η βενζίνη ανέβηκε 9 κουρούς (υποδιαίρεση της ΤΛ) και 7 κουρούς το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, η βενζίνη 95 οκτανίων έφτασε τις 3.50 ΤΛ και η βενζίνη 98 οκτανίων 3,67 ΤΛ. Το πετρέλαιο έφτασε τις 3,66 ΤΛ.

Σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί ο «σύνδεσμος» βενζινοπωλών είχε χθες στα κατεχόμενα συνάντηση με τον αρμόδιο «υπουργό», Σερντάρ Ντενκτάς διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων που ρίχνουν το δικό τους μερίδιο κέρδους. Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι δεν γίνεται από τη μια οι καταναλωτές να παραπονιούνται για τις αυξήσεις στις τιμές και οι βενζινοπώλες επειδή το κράτος δεν καθορίζει τις τιμές των καυσίμων, να παραπονιούνται για μείωση του κέρδους. «Εδώ υπάρχει κάποιο λάθος».

Στο μεταξύ σήμερα η συντεχνία των τ/κ δασκάλων (KTÖS) προχώρησε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας επειδή το «υπουργείο δημοσιονομικών» λέει ότι βλέπει όλες τις συντεχνίες για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στο πλαίσιο του οικονομικού πρωτοκόλλου που έχει υπογραφεί με την Άγκυρα, αλλά δεν έχει συναντηθεί ακόμη μαζί τους.

Σε δήλωσή του ο Γ.Γ. της συντεχνίας, Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε ότι λόγω της χρήσης της τουρκικής λίρας το ψευδοκράτος κάθε μέρα φτωχαίνει περισσότερο, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που το σύστημα δεν αλλάξει και το Κυπριακό δεν λυθεί, η τ/κ κοινότητα θα συνεχίσει να καταπιέζεται και να διαλύεται.

Ο πρόεδρος της KTÖS, Γκιουβέν Βάρογλου μίλησε για «καθεστώς κούκλα» στα κατεχόμενα που έχει ιδρύσει η Τουρκία και θέλει να εξαθλιώσει την οικονομία των Τ/κ και να τους αναγκάσει να μεταναστεύσουν. Ο Βάρογλου ζήτησε να κλείσει η «επιτροπή βοήθειας» της Τουρκίας που λειτουργεί στην «πρεσβεία» της χώρας στα κατεχόμενα και αυτή να επιστρέψει στα διπλωματικά της καθήκοντα και όχι να ανακατεύεται στα εσωτερικά της κοινότητας. Ζήτησε επίσης αντί για ΤΛ να περάσουν στην χρήση του ευρώ, να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από το νησί και τα κονδύλια για την άμυνα να δοθούν σε κοινωνικά έργα. Ζήτησε ακόμη να αρθούν τα σημεία διέλευσης με τον «νότο».

Την εκδήλωση στήριζε και η συντεχνία τ/κ «δημοσίων υπαλλήλων» (ÇAĞ-SEN).

Στο μεταξύ ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου ανακοίνωσε χθες σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι υπογράφθηκε με την Άγκυρα η συμφωνία αναθεώρησης του οικονομικού πρωτοκόλλου 2-13-2015, ένα θέμα που είχε απασχολήσει την επικαιρότητα στα κατεχόμενα τόσο προεκλογικά όσο και πρόσφατα. Στη συμφωνία λήφθηκαν υπόψην ανέφερε, οι ανάγκες της «κυβέρνησης» ΡΤΚ – ΔΚ για νέες πολιτικές, έργα και νομικές μεταρρυθμίσεις. Στην συμφωνία τίθεται στόχος ο ερχόμενος Απρίλιος για την αναδιάρθρωση της «αρχής ηλεκτρισμού».

Ο κ. Γιοργκαντζίογλου ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί αύξηση 6,9% στο «δημόσιο» που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους ζωής στα κατεχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οζντίλ Ναμί: Η διαφορά για το Κοινό Ανακοινωθέν έχει να κάνει μόνο...με λέξεις

Για διπροσωπία καταγγέλλει τον Ντάουνερ η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βανδαλισμοί και ξήλωμα ταμπέλας στην «Αφρίκα» - Έκκληση Σενέρ Λεβέντ σε ΟΗΕ και Κυπριακή Δημοκρατία [vids, pics]
  2. Αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα στον Ακιντζί κατά την άφιξη του στα γραφεία της «Αφρίκα» [vid]
  3. Ακιντζί: «Δεν ήταν εισβολή το 1974, δεν εγκρίνω τον τίτλο της Αφρίκα»
  4. Τουρκική εισβολή στη Συρία: Βομβαρδισμοί και τανκς στην Αφρίν [vid]
  5. Βομβαρδισμοί και… τανκς από τουρκικές δυνάμεις στην Αφρίν [pics, vids]
  6. «Φωτιά» στη Συρία! Βομβάρδισαν 108 στόχους οι Τούρκοι - Απειλούν με αντίποινα οι Κούρδοι