What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

10.01.2014 | 16:43
Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2014 | 21:26

Εν αναμονή υπ. Συμβουλίου ο στρατηγικός επενδυτής στις Κυπριακές Αερογραμμές – Σημαντικές συμφωνίες με Top Kinisis και Xenos Travel

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Φεβρουάριο η έναρξη της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή
- «Η προσπάθεια είναι να παραμείνουν ανοικτές οι ΚΑ»
- «Φτάσαμε σε ένα σημείο να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας»
- Προς όφελος των ΚΑ η πώληση της χρονοθυρίδας

Περί τις αρχές Φεβρουαρίου οι Κυπριακές Αερογραμμές αρχίζουν τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, αναμένοντας τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της 22ας Ιανουαρίου, η οποία θα λάβει αποφάσεις για τη σύνθεση της επιτροπής, που θα διεξάγει τις τελικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΚΑ και στρατηγικού επενδυτή.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ των ΚΑ, Τώνης Αντωνίου «εμείς ζητούμε ένα καλό συνεργάτη να έρθει με τους όρους τους δικούς του, να δούμε αν αυτοί οι όροι μπορούν να ικανοποιηθούν από τις ΚΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη κερδοφορία».

Παράλληλα εξήγησε ότι «αναφερόμενος σε κερδοφορία δεν εννοούμε κέρδη μόνο 1 με 2 εκατομμύρια διότι, αυτά τα χρήματα δεν επιτρέπουν ανάπτυξη» υπογραμμίζοντας ότι «οι ΚΑ έχουν μείνει με έξι αεροσκάφη και θα ήταν κρίμα να μην μπορούν να μεγαλώσουν».

Ο κ. Αντωνίου, ανέφερε επίσης πως το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ικανοποιητικό και το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν σοβαροί οργανισμοί, οι οποίοι αναμένουν.

«Η προσπάθεια είναι να παραμείνουν ανοικτές οι ΚΑ, και σημασία έχει ότι μπαίνουμε με το δεξί στο 2014, με οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινώσουμε αρχές Ιανουαρίου».

Πρόσθεσε ότι τα καλά αποτελέσματα που αναμένονται είναι απόρροια «της νούσιμης πολιτικής, του συσταρίσματος και της διαπραγμάτευσης πολλών συμβολαίων που δεν ήταν προς όφελος των ΚΑ».

«Φτάσαμε σε ένα σημείο να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας» συνέχισε σημειώνοντας ότι το ΔΣ των ΚΑ δεν έχει απολαύσει και δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ σαν ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ο κρατικός αερομεταφορέας ζει με δικά του λεφτά και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνει τον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη, υπέδειξε.

Για τους επενδυτές που επέδειξαν ενδιαφέρον για τις ΚΑ, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα ελκυστικό πακέτο μιας εταιρείας, η οποία είναι μεν ζημιογόνα διαχρονικά γιατί έχει συσσωρευμένα πάρα πολλές ζημιές, ωστόσο αποδεικνύει ότι έχει προοπτικές και βιωσιμότητας και κερδοφορίας, με ένα σχέδιο, το οποίο έχουμε καταθέσει στην ΕΕ και το έχουμε ολοκληρώσει κατά 80% πριν ακόμα ξεκινήσουμε να πούμε κατά πόσον θα μας το εγκρίνουν ή όχι».

Προς όφελος των ΚΑ η πώληση της χρονοθυρίδας


Υπεραμυνόμενος της απόφασης για πώληση της μίας από τις δύο χρονοθυρίδες που κατέχει η εταιρεία στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου είπε ότι «δεν θα μείνει ορφανό, το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, όπως κάποιοι λέγουν» και εξηγήσε ότι «η μία χρονοθυρίδα είναι ημερήσια και η άλλη είναι νυχτερινή, άρα μειώνουμε τις δύο πτήσεις σε μία».

Σημείωσε παράλληλα ότι αντικρίζοντας το ζήτημα με επιχειρηματικά κριτήρια, μια χρονοθυρίδα, η οποία αποφέρει ζημιές πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, λόγω των υψηλών κόστων που έχει το αεροδρόμιο Χίθροου, το οποίο είναι το πιο ακριβό της Ευρώπης, θα ήταν λάθος να συνεχίσει κάποιος να πετά και να επωμίζεται τις ζημιές».

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι οι ΚΑ πωλούν την χρονοθυρίδα διότι υπάρχει απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς επίσης υπάρχει και ρήτρα στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΕ που λέει ότι πρέπει να πωληθεί.

Ο Πρόεδρος των ΚΑ είπε ότι γίνονται μελέτες ούτως ώστε με την απόσυρση της μίας πτήσης από το Χίθροου να συμπληρωθούν κάποιες επιπρόσθετες πτήσεις είτε σε ένα από τα γειτονικά στο Λονδίνο αεροδρόμια όπως είναι το Γκάτγουϊτ, Λούτον, Στάνστετ, με παράλληλο συνδυασμό με το Μάντσεστερ, όπου υπάρχουν περίπου 12 χιλιάδες φοιτητές, καθώς και πάρα πολλούς τουρίστες από την περιοχή, οι οποίοι θέλουν να έρχονται στην Κύπρο.

Ανέφερε, επίσης, ότι μελετάται και η πτήση προς τις Βρυξέλλες, που θα συμπληρώσει και κάποιες ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να έχουμε ένα καλύτερο πτητικό πρόγραμμα που να μην είναι ζημιογόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση που τηρεί η ΠΑΣΥΠΙ για την πώληση της χρονοθυρίδας στο Χίθροου, ο κ. Αντωνίου κάλεσε τους πιλόγους «να αφήσουν αυτά τα θέματα στο Διοικητικό Συμβούλιο και τους τεχνοκράτες».

Συμφωνία ΚΑ με Top Kinisis και Xenos Travel


Όσον αφορά τη συμφωνία της εταιρείας με τους δύο μεγαλύτερους διοργανωτές ταξιδιών της Κύπρου, την Top Kinisis Travel Public Ltd και τη Xenos Travel by Royal Holidays, η οποία αφορά τη ναύλωση 64 πτήσεων το 2014 προς την Ελλάδα και την Ευρώπη με τα αεροπλάνα των ΚΑ, είπε ότι με τη συμφωνία αυτή προβλέπεται αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας κατά €1,5 εκ. με αναμενόμενο κέρδος περίπου €500 χιλιάδες.


Ο κ. Αντωνίου είπε ότι με τη συμφωνία αυτή θα αυξηθούν οι επιλογές του ταξιδιωτικού κοινού το 2014 και ταυτόχρονα θα του προσφερθούν χαμηλότερα ναύλα για τα ταξίδια του, τα οποία θα αρχίζουν από €400 για ελληνικά νησιά για οκτώ μέρες με πληρωμένο αεροπορικό εισιτήριο και διαμονή σε ξενοδοχείο.

Οι προορισμοί που έχουν επιλεγεί είναι τα Χανιά της Κρήτης, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Καβάλα και η Πρέβεζα εντός Ελλάδας και η Βαρκελώνη της Ισπανίας εκτός ελληνικών συνόρων.

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Top Kinisis Travel Public Ltd, Άκης Κελεπέσιης είπε ότι με τη συμφωνία αυτή ανοίγονται νέοι τουριστικοί προορισμοί για το ταξιδιωτικό κοινό, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις ναυλωμένες πτήσεις για το 2014 την περίοδο των εορτών του Πάσχα και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Ο Διευθυντής της Xenos Travel Λάκης Πασιάς αναφέρθηκε στη σημαντικότητα αυτής της συμφωνίας για το ταξιδιωτικό κοινό και κάλεσε όλους να αξιοποιήσουν τις ναυλωμένες πτήσεις του 2014 και να στηρίξουν τον εθνικό αερομεταφορέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγωνία μέχρι Παρασκευή, οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοινώνουν καλά νέα

Πρώτοι τριγμοί Κυβέρνησης – ΔΗΚΟ για τον φορέα αποκρατικοποιήσεων…

Σοκ ευρωβουλευτών για αποφάσεις Eurogroup στην Κύπρο – Φόβος και τρόμος το «κούρεμα» στην Ευρώπη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ρία Αντωνίου: Ποζάρει γυμνή και τρελαίνει το Instagram!
  2. Εμπορικό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ στις κυπριακές εξαγωγές
  3. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο
  4. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα
  5. Κυπριακές Αερογραμμές: Στο δικαστήριο μετά το «λουκέτο»
  6. Βαρύ κλίμα στην τελευταία Γ.Σ. των «Κυπριακών Αερογραμμών» και τα απομεινάρια μιας εκκαθάρισης