What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

10.01.2014 | 20:54
Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2014 | 22:29

ΓΓ ΠΕΟ: Οι πολιτικές της τρόικας δεν στηρίζονται σε καμία ηθική, νομική ή πολιτική βάση

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Οι πολιτικές που επέβαλε η Τρόικα δεν στηρίζονται σε καμία ηθική, νομική ή πολιτική βάση, έρχονται σε σύγκρουση τόσο με το εθνικό δίκαιο όσο και με τις αρχές λειτουργίας της ΕΕ, το εργασιακό δίκαιο και τον χάρτη για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της ΕΕ, ο οποίος είναι μέρος της Συνταγματικής Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα μεταξύ ομάδας Βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εξετάζει τη λειτουργία της Τρόικα σε χώρες, που είναι σε μνημόνιο και των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Κύπρου, ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι στον ενάμιση χρόνο περίπου που εφαρμόζονται οι πολιτικές της Τρόικα στην Κύπρο, τα αποτελέσματα είναι δραματικά.

Η ανεργία, σημείωσε, από 12,3% τον Ιούνιο του 2012 εκτοξεύτηκε στο 17,3% το Νοέμβριο του 2013 - ένας στους δυο νέους είναι άνεργος, 40% των ανέργων είναι άνεργοι πάνω από 6 μήνες.

Τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων συρρικνώθηκαν κατά 30% περίπου, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών όπως εκτιμά η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέλος του 2014 θα έχει μειωθεί περίπου κατά 30%.

Η ύφεση τη διετία 2013-2014 θα είναι περίπου της τάξης του 15%, ενώ δεν προβλέπεται επαναφορά της ανάπτυξης ούτε το 2015 ούτε το 2016.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, η απαίτηση της Τρόικα για ιδιωτικοποιήσεις η οποία στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του Νοεμβρίου συνδέθηκε με τη παραχώρηση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας, συνιστά ένα απροκάλυπτο ωμό εκβιασμό.

"Το πλαίσιο που θέτει η ΕΕ δεν απαγορεύει την ύπαρξη και λειτουργία οργανισμών κοινής ωφέλειας. Η Τρόικα προσηλωμένη στις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιβάλλει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου σ’ όλες τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα", πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, με τους όρους που επιβλήθηκαν από την Τρόικα μέσω του μνημονίου, ανέφερε, γίνεται επέμβαση στο σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου, καταστρατηγείται και υποβαθμίζεται ο κοινωνικός διάλογος και η διαβούλευση μεταξύ συνδικαλιστικού κινήματος και κυβέρνησης, όπως και θεσμοθετημένες διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου.

Αυτές οι ενέργειες, σημείωσε, έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και συλλογικών δράσεων.

Είπε ότι ο όρος που υπάρχει στο μνημόνιο που καλεί τη Κυβέρνηση να προωθήσει τις αλλαγές στον τρόπο καταβολής της ΑΤΑ στις συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών αποτελεί επέμβαση στο σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι μονομερείς και αυθαίρετες αλλαγές που επιβάλλει η Τρόικα στο συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό σύστημα, σημείωσε, είναι επίσης επέμβαση στο σύστημα του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου, ενώ υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του χαρακτήρα του Τ.Κ.Α.

"Οι περικοπές σε κοινωνικά ωφελήματα και παροχές που προβλέπονται στο μνημόνιο όπως για παράδειγμα οι περικοπές στα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 25 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα των ηλικιωμένων σε αξιοπρεπή διαβίωση", πρόσθεσε.

Η ΠΕΟ υπογραμμίζει, είπε ο κ. Κυρίτσης, ότι οι πολιτικές λιτότητας, περικοπών μισθών, συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεων, που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά όλων των Μνημονίων που επιβλήθηκαν από την Τρόικα σε όλες τις χώρες που αναγκάστηκαν να μπουν σε Μνημόνιο, κάθε άλλο παρά σε διάσωση οδηγούν.

Παράλληλα αυτές οι νέο – αποικιακές πολιτικές της Τρόικα είναι σε αντίθεση, σημείωσε, με αρχές και δικαιώματα που κατοχυρώνει τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε όσο και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

"Απαιτούμε αλλαγή πλεύσης και πολιτικής από την Ε.Ε. Η Ε.Ε πρέπει να σταματήσει να υιοθετεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να κατευθυνθεί σε πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη, δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενισχύουν το κοινωνικό κράτος, στηρίζουν τους οργανισμούς κοινής ωφελείας και σε πολιτικές που ενισχύουν τις ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα", κατέληξε.

Κατά τη συνάντηση, η ΠΕΟ κατέθεσε έγγραφο στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις της για τις πολιτικές της Τρόικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήνυμα συσπείρωσης στέλνει στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η ΠΕΟ

Αντιδρά η ΠΕΟ στον Οδικό Χάρτη ιδιωτικοποιήσεων του ΥΠΟΙΚ

Αντιδρά η ΠΕΟ στον Οδικό Χάρτη ιδιωτικοποιήσεων του ΥΠΟΙΚ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο