What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

12.01.2014 | 15:39
Τελευταία ενημέρωση: 12.01.2014 | 20:39

Γιαννάκης Ομήρου: Λάθος να δηλώνουμε ότι μη επίτευξη λύσης θα οδηγήσει σε διχοτόμηση

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Είναι λάθος να εκβιάζουμε τους εαυτούς μας και να δηλώνουμε με οποιονδήποτε τρόπο ότι τυχόν μη επίτευξη λύσης θα οδηγήσει σε διχοτόμηση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα «Πολίτης» και τις αναφορές του ότι σε περίπτωση μη επίτευξης λύσης θα οδηγηθούμε σε διχοτόμηση.


Ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις του μετά την κοπή της βασιλόπιτας στην κοινότητα της Καλλέπειας, ανέφερε πως μια τέτοια τοποθέτηση «δίνει το μήνυμα στην αντίπαλη πλευρά, που είναι η Τουρκία, η οποία επιθυμεί τη διχοτόμηση, επιθυμεί τη συνομοσπονδία, επιθυμεί την κηδεμονία επί ολόκληρης της Κύπρου, ακριβώς να μην επιτρέπει να υπάρξει λύση», προσθέτοντας πως αυτή είναι η πρακτική που ακολουθεί η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών, ο κ. Ομήρου εκτίμησε πως έπρεπε με σαφήνεια «να επιμείνουμε στα βασικά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να περιέχονται σε μια κοινή διαπραγματευτική βάση, που είναι η μία ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία, η μόνη ιθαγένεια και η μία και μόνη διεθνής νομική προσωπικότητα, η επιμονή σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι σε παρθενογένεση και η εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και ασφαλώς τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Από εκεί και πέρα, είναι θέμα των ΗΕ και της Γενικής Γραμματείας, συνέχισε, η οποία οφείλει να εφαρμόζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία οφείλει να εκπληρώνει τους όρους εντολής που έχει και, συνεπώς, να κινηθεί μέσα στο πνεύμα και στο γράμμα των ψηφισμάτων.

Πρόσθεσε, επίσης, πως δεν μπορεί η Γενική Γραμματεία να παραμένει ουδέτερη και ποντιοπιλατικά φερόμενη, πολύ δε περισσότερο «δεν μπορεί ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην περίπτωση της Κύπρου, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, να ακολουθεί μια πολιτική διαχρονικά από τον καιρό που διορίστηκε ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ, η οποία έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που αναφέρονται σε ενδεχόμενη εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε «ούτε ο Γενικός Γραμματέας ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι δυνατόν να προχωρήσουν να συγκαλέσουν συνομιλίες αν δεν υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών».

Η δική μας τοποθέτηση ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ότι χωρίς να υπάρξει μια επαρκής διαπραγματευτική βάση, που να μην επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης, δεν προσερχόμαστε σε συνομιλίες.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε ακόμη πως σε αυτή τη θέση οφείλει να παραμείνει σταθερός και αμετακίνητος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε επίσης ότι «40 χρόνια άκαρπων, αναποτελεσματικών και αδιέξοδων χειρισμών με τις δικοινοτικές συνομιλίες, που στην πραγματικότητα αλλοίωναν και τον πραγματικό χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του κυπριακού προβλήματος, ως διεθνούς προβλήματος εισβολής και κατοχής, ήρθε η ώρα να δώσουν τη θέση τους σε μια νέα εθνική στρατηγική».

Ο κ. Ομήρου επανέλαβε πως δεν μπορούμε να παραμένουμε μαρμαρωμένοι στο παρελθόν, σε αυτό που κάναμε για 40 χρόνια, προσθέτοντας πως για την απομάκρυνση των εποίκων, για την αποχώρηση των στρατευμάτων και για την κατάργηση των εγγυήσεων του 1960, δεν θα αποφασίσουν οι Τουρκοκύπριοι αλλά η Τουρκία.

Άρα, είπε, «θα πρέπει να φέρουμε την Τουρκία στη διαδικασία, και αυτό θα γίνει μέσα στα πλαίσια μιας διεθνούς διάσκεψης».

Πρόσθεσε, τέλος, πως θα πρέπει επίσης να ετοιμάσουμε περίγραμμα λύσης, όπως είχε δεσμευτεί και προεκλογικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα στις επόμενες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου αυτή η αναγκαία νέα καινούργια εθνική στρατηγική να συζητηθεί, και να αποφασιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γ. Ομήρου: Η κρίση να οδηγήσει σε αλλαγές

Εθνικό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο το συντομότερο εισηγείται ο Γ. Ομήρου

Γιαννάκης Ομήρου: «Οι πολιτικές της Τρόικας οδηγούν σε βάθεμα της ύφεσης»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  2. Σοβαρό δυστύχημα με λεωφορείο στην Τουρκία - 11 νεκροί και 46 τραυματίες!
  3. Haber Kibris: Αποκαλύπτει το σχέδιο εμπλοκής του κατοχικού στρατού στην απόπειρα πραξικοπήματος
  4. Gazprom: Πήρε άδεια από την Τουρκία για 2η γραμμή του Turkish Stream
  5. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  6. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»