What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

13.01.2014 | 11:10
Τελευταία ενημέρωση: 13.01.2014 | 11:41

ΕΔΕΚ: Κόλαφος για πρόεδρο της Δημοκρατίας ο επαναδιορισμός του διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο πρόσφατος επαναδιορισμός του διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών αποτελεί οπισθοδρόμηση για τη χρηστή διοίκηση στη Δημόσια Υπηρεσίας ενώ ταυτόχρονα αποτελεί κόλαφο για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος διακήρυξε την πρόθεσή του για εξυγίανση της Δημόσιας Υπηρεσίας, τονίζει η ΕΔΕΚ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, με ανακοίνωση του υποδεικνύει ότι από την κίνηση της κυβέρνησης προκύπτουν μια σειρά ερωτημάτων τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν τόσο από την κυβέρνηση όσον και από τον υπουργό Υγείας, και τη Γενική Εισαγγελία:
- Γιατί δεν ασκήθηκε εναντίον του συγκεκριμένου λειτουργού πειθαρχική δίωξη
- Ποιος ή ποιοι είχαν την ευθύνη και δεν το έπραξαν
- Γιατί έγινε από τη Γενική Εισαγγελία αναστολή των δύο κύριων ποινικών αδικημάτων και με ποια αιτιολόγηση
- Γιατί δεν αξιοποιήθηκε η έκθεση του κου Μαππουρίδη και της Γενικής Ελέγκτριας του 2005, και τέλος
- Εάν προτίθενται έστω και τώρα να προχωρήσουν σε επανεξέταση της υπόθεσης και απόδοσης ευθυνών εκεί και όπου προκύπτουν

Την ώρα όπου η πατρίδα μας ταλανίζεται από το τεράστιο σκάνδαλο της οικονομίας και ο λαός απαιτεί κάθαρση και τιμωρία των ενόχων, η πολιτεία δια των συντεταγμένων οργάνων της προκαλεί με την ενέργειά της να αποκαταστήσει ανώτατο κρατικό λειτουργό ο οποίος φέρεται με βάση συγκεκριμένες εκθέσεις να ήταν ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών την περίοδο 2003-2005, τονίζει.

Μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν στη Βουλή τον Απρίλιο του 2005, την εμπλοκή του συγκεκριμένου λειτουργού στο σκάνδαλο επιβεβαίωσαν, η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, το πόρισμα του ερευνώντα λειτουργού που είχε διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η έκθεση του τότε δικηγόρου της Εισαγγελίας κου Ρίκκου Μαππουρίδη, η οποία καταγράφει 102 πειθαρχικά αδικήματα.

Όσον αφορά την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2004 σημειώνει ότι καταγράφει υπέρβαση του προϋπολογισμού της υπηρεσίας-του κατά 7.2 εκ. λίρες χωρίς έγκριση. Ενέργεια η οποία σύμφωνα με το νόμο 112 (1) 2002 περί Διαχείρισης Εσόδων και Δαπανών της Δημοκρατίας αποτελεί ποινικό αδίκημα. Την περίοδο όπου ήταν προϊστάμενος των Φ.Υ., οι δαπάνες της υπηρεσίας-του παρουσίασαν αύξηση κατά 123.8%.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (Ιούνιος 2005, σελ. 4) οι δαπάνες για αγορά φαρμάκων το 2001 ήταν 19.4 εκ. λίρες, το 2004 ανήλθαν στα 43.4 εκ. λίρες, δηλ. αύξηση 123.8% (μ.ο. ετήσιας αύξησης 41.3%). Αντίστοιχα σύμφωνα με την Έκθεση Γενικής Ελέγκτριας του 2012 (σελ. 444) το 2006 ήταν 75.2 εκ. ευρώ και το 2012 ανήλθαν στα 104.2 εκ. ευρώ, δηλ. αύξηση 38.7% (μ.ο. ετήσιας αύξησης 6.5%).

Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια των 7 χρόνων που βρισκόταν σε διαθεσιμότητα δεν του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για τις τυχόν παρατυπίες του.

Ο πρώην Γεν. Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απέτρεψε τον τότε υπουργό Υγείας Χάρη Χαραλάμπους να ασκήσει πειθαρχική δίωξη εναντίον του συγκεκριμένου λειτουργού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9 του νόμου 112/2002, αλλά και το άρθρο 105 του ποινικού κώδικα λειτουργός ο οποίος εξουσιοδοτεί τη διενέργεια δαπάνης καθ΄ υπέρβαση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, διαπράττει αδίκημα και διώκεται ποινικά. Η δίωξη όμως για αυτό το αδίκημα αναστάληκε με οδηγίες της Γενικής Εισαγγελίας.

Η Γενική Ελέγκτρια στην τελευταία της έκθεση διαπιστώνει προβλήματα αναφορικά με την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα. Πιθανόν να έχει δίκαιο. Όμως τα μεγάλα προβλήματα δεν προέκυψαν από την τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα που υιοθετήθηκε το 2005. Αλλά όπως σημειώνεται στη σελ. 436 της έκθεσής-της ήταν αποτέλεσμα του τρόπου εφαρμογής των εναρμονιστικών νομοθεσιών. Την ευθύνη όμως εφαρμογής είχε ο συγκεκριμένος λειτουργός και αποτελούσαν στην ουσία μέρος του σκανδάλου των Φ.Υ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να αποσυρθούν το 2003 και το 2004 1111 φαρμακευτικά σκευάσματα, (κυρίως φτηνά) αποστερώντας έτσι την αγορά από φτηνά και συνάμα ποιοτικά φάρμακα. Ταυτόχρονα έπληξε και τις εξαγωγικές δραστηριότητες των κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών.

Αναλαμβάνοντας σήμερα ως διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή πολιτική αντιποίνων, εναντίον λειτουργών της υπηρεσίας οι οποίοι σύμφωνα με τους ίδιους κλήθηκαν από την πολιτεία και είχαν το θάρρος και την εντιμότητα να καταθέσουν την αλήθεια κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου των Φ.Υ.. Δεν είναι τυχαίο ότι σε 4 μέρες μετακινήθηκαν 23 υπάλληλοι από τις θέσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στρεβλή εικόνα για τις τιμές των φαρμάκων, υποστηρίζει η ΚΕΦΕΑ

Ιπποφαές, η φυσική ευεξία και ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού!

Ποιοι κολλάνε πρώτοι γρίπη;

Η λίστα με τα τρόφιμα της εποχής που αδυνατίζουν...

   Διαδώστε αυτό το άρθρο