What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

13.01.2014 | 12:48
Τελευταία ενημέρωση: 13.01.2014 | 14:47

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Εκείνοι που χρωστούν να πληρώσουν – Η Τράπεζα Κύπρου έχει την πλήρη στήριξη μας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Η οικονομία της Κύπρου εξαρτάται από τη σταθεροποίηση της Τράπεζας Κύπρου
-Δεν επιτρέπονται συμπεριφορές του παρελθόντος
-«Δεν υπήρξε μεγάλη φυγή ξένων εταιρειών»

Εκείνοι που χρωστούν οφείλουν να πληρώσουν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του να στηρίξει τις τράπεζες, στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Εκείνοι που χρωστούν οφείλουν να πληρώσουν θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν μπορεί να συμπεριφερθούμε ή να συμπεριφερόμαστε όπως τα σφάλματα του παρελθόντος ή όπως οι συμπεριφορές μας του παρελθόντος που ήταν και εσφαλμένες και χωρίς εποπτεία με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα σημερινά δεδομένα».

Ερωτηθείς για τις κινήσεις περιορισμού των μην εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου και κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου κ. Χούριγκαν ότι έχει τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε πως στηρίζει και μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «βεβαίως είναι ιδιωτική εταιρεία και συνεπώς οι παρεμβάσεις δεν επιτρέπονται, αλλά οπωσδήποτε η στήριξη έτσι ώστε να υπάρξει σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα - και η Τράπεζα Κύπρου είναι μια συστημική τράπεζα, η οικονομία του τόπου εξαρτάται από την σταθεροποίηση και την πλήρη εξυγίανσή της - είναι μέσα στις προθέσεις και τις πολιτικές της Κυβέρνησης για αυτό και η πλήρης στήριξή μας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και την Επίτροπο για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας κα Εμανουέλλα Λαμπριανίδου, επισκέφθηκε σήμερα τα Γραφεία του Εφόρου Εταιρειών, όπου παρακάθισε σε σύσκεψη με τον Εφορο Εταιρειών κ. Σπύρο Κόκκινο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όπως είχα υποσχεθεί και το θεωρώ καθήκον μαζί με τους Υπουργούς, η επίσκεψη σε ζωτικούς τομείς και σημαντικά Τμήματα της Κυβέρνησης που συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία.

Εκφράζω ικανοποίηση για τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η αποϋλοποίηση και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα είναι σε πλήρη ηλεκτρονική μορφή τα πάντα που αφορούν τον Έφορο Εταιρειών, είτε τούτο αναφέρεται στις εταιρείες είτε τούτο αναφέρεται στις πτωχεύσεις και εκκαθαρίσεις είτε ακόμη στην πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία.

Στη συνέχεια αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ανάγκες στελέχωσης, της υπηρεσίας τονίζοντας ότι αυτές θα καλυφθούν με τα προγράμματα του Γραφείου Εργασίας και όχι μόνον, έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί.

Εξέφρασε ταυτόχρονα ικανοποίηση διότι όπως είπε «έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες των εμπειρογνωμόνων που έχουμε από την Αγγλία και την Παγκόσμια Τράπεζα και είμαι βέβαιος ότι χρονοδιαγραμματικά θα τηρηθούν ως προβλέπονται έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που εισηγούνται οι εμπειρογνώμονες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το Τμήμα του Εφόρου «εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποφεύγονται σημαντικές καθυστερήσεις, που λόγω φόρτου εργασίας και μειωμένου προσωπικού παρατηρούνταν.

Από την ώρα που μηχανογραφούνται τα πάντα σημαίνει ότι δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές και προϋποθέσεις εξυπηρέτησης των σημαντικών επιχειρήσεων που επιλέγουν την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο».

Ερωτηθείς αν η οικονομία χάνει από τις καθυστερήσεις αυτές, είπε ότι «προσπαθούμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απώλεια αλλά και να αυξήσουμε τη δυνατότητα ποιοτικής προσφοράς ανάλογα και με το μέγεθος της χώρας μας. Να μην ξεχνούμε ότι οι τρεις βασικοί πυλώνες εσόδων είναι η ναυτιλία, οι υπηρεσίες και ο τουρισμός».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των διαδικασιών είπε «είναι ακριβώς αυτές τις ανάγκες, τα αιτήματα των χιλιάδων εταιρειών που επέλεξαν ως έδρα τους την Κύπρο που προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε, σε συνδυασμό με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους, φιλικότερου κράτους προς τους πολίτες και τους επιχειρηματίες βεβαίως, με την προσπάθεια προώθησης ή και προβολής του εκσυγχρονισμού σε σχέση με την ασφάλεια που πρέπει να παρέχεται έτσι ώστε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους επενδυτές και επιχειρηματίες».

Σχολιάζοντας την εφαρμογή της πρώτης δέσμης κινήτρων για στήριξη των ξένων επιχειρηματιών που έχουν ως έδρα τους την Κύπρο, είπε πως «υπάρχει μια αντίδραση και από τις διεθνείς εταιρείες και από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Παραδείγματος χάρη, τα έσοδα του Υπουργείου Εσωτερικών από τα μέτρα για τους μακράν διαμένοντες και για τα άλλα, τα οποία υπερβαίνουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, και τα έσοδα από πλευράς αξιοποίησης των μέτρων έχουν αποφέρει άλλο μισό δισεκατομμύριο ευρώ στις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων».

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε η φυγή, όπως προβλεπόταν, από σημαντικές εταιρείες και ο αριθμός της διαγραφής εταιρειών είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με το τι προσδοκούσαν κάποιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θέμα εκσυγχρονισμού οι αποκρατικοποιήσεις, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Πρώτοι τριγμοί Κυβέρνησης – ΔΗΚΟ για τον φορέα αποκρατικοποιήσεων…

Με στοιχεία που σοκάρουν για την ανεργία μας αποχαιρέτησε το 2013 – Το Δεκέμβριο ξεπέρασαν τις 50χιλ

ΥΠΟΙΚ: Σε καλό δρόμο η ανάκτηση εμπιστοσύνης τραπεζών – Σε τροχιά υλοποίησης το καζίνο
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τραμπ: Του χάλασαν… το πάρτυ! «Έμφραγμα» για στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους
  2. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  3. Αβέρωφ Νεοφύτου: Καλεί τους πολίτες να σφραγίσουν με την ψήφο τους τη συνέχιση της σταθερής πορείας της Κύπρου
  4. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  5. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ολοκληρωμένο και επιμελώς σχεδιασμένο το όραμα μας για την υγεία
  6. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»