What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

13.01.2014 | 15:14
Τελευταία ενημέρωση: 13.01.2014 | 16:18

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Εξαγγέλονται μέτρα για τις φυλακές - Αντικαθίσταται ο Γιώργος Τρυφωνίδης - Προεδρική οργή

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-O αναπληρωτής διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Γ. Τρυφωνίδης ζήτησε να επιστρέψει στα παλιά καθήκοντά του
-Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ιωνά Νικολάου
-Μέτρα για αποκατάσταση της ομαλότητας θα εξαγγείλει το απόγευμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης
-"Αυτοκριτική" από Ιωνά Νικολάου - Μπαλάκι οι ευθύνες για την ανεξέλεγκτη κατάσταση
-Χθες ο ΠτΔ εξέφρασε την οργή του για το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης κρατουμένου στις Φυλακές
-Επισκέφθηκε ο ίδιος τον κρατούμενο στο νοσοκομείο και προειδοποίησε τους "ανθρώπους της νύχτας"

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μετά τη λήξη της σύσκεψης για το θέμα των Κεντρικών Φυλακών, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «μελετήθηκαν μέτρα που θα ληφθούν με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στις Κεντρικές Φυλακές και αξιολογήθηκαν μέτρα που έχουν άμεση εφαρμογή με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και μέτρα που θα αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα τα ζητήματα που αφορούν τις Κεντρικές Φυλακές».

Μετά από αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή στην ηγεσία της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν «ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Υγείας και η Επίτροπος Διοίκησης. Κατά τη σύσκεψη μελετήθηκε μια σειρά από μέτρα που θα ληφθούν με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στις Κεντρικές Φυλακές.

«Ειδικότερα, σας ενημερώνω ότι ο Αναπληρωτής Διευθυντής Φυλακών κ. Γιώργος Τρυφωνίδης, κατόπιν αιτήματός του, επιστρέφει άμεσα στα αστυνομικά του καθήκοντα», ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Νικολάου, τα μέτρα θα ανακοινωθούν αργότερα το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

"Αυτοκριτική" από Ιωνά Νικολάου

Αναφέροντας ότι υπήρξαν 20 απόπειρες αυτοκτονίες το 2011, ενώ το 2012 ήσαν 35 οι απόπειρες και 50 κατά το 2013, ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι δεν καταγράφονταν πάντα όλα τα περιστατικά και υπάρχει και "θέμα Διεύθυνσης".

"Μέχρι τώρα δεν γινόταν τίποτε και αυτό οδηγούσε στην εξαθλίωση της όλης κατάστασης", είπε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα να εφαρμόζονται μέτρα για ψυχολογική/ ψυχιατρική αξιολόγηση των περιστατικών αυτοτραυματισμών, αλλά και της έρευνας για δικαιολόγηση της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων τόσο των δεσμοφυλάκων όσο και άλλων, καθώς και για καλύτερη επίβλεψη των εγκαταστάσεων προς αποτροπή αυτοτραυματισμών και άλλων δυσάρεστων καταστάσεων.

Κατά την παρουσία του στη συνεδρία της Επιτροπής, όπου παρέστησαν επίσης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, καθώς και άλλοι Βουλευτές - Μέλη της Επιτροπής, ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν μπορούν να λεχθούν από τον ίδιο σε μιαν ανοικτή συνεδρία, παρόντων και δημοσιογράφων, ενώ θα πρέπει όλοι να έχουν υπ` όψη τους πως ήδη η Αστυνομία διερευνά πτυχές των τελευταίων περιστατικών στις Κεντρικές Φυλακές και όλοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στο τί λένε.

Έχουμε σήμερα μπροστά μας μίαν κατάσταση, η οποία μας ανησυχεί και για την οποία πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα, δήλωσε ο Υπουργός, ενημερώνοντας της Επιτροπή πως για τη βελτίωση του συστήματος στις Κεντρικές Φυλακές, πέραν των ήδη εξαγγελθέντων μέτρων, από τα οποία αρκετά έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άλλα 35 συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν αργότερα και με άμεση εφαρμογή ως προς τους αυτοτραυματισμούς και τις άλλες δυσάρεστες καταστάσεις που διαπιστώνονται σήμερα, ενώ ο ίδιος, όπως και άλλοι, είχε από τότε που ήταν Βουλευτής επισημάνει υπαρκτά κακώς κείμενα στις Φυλακές, για τα οποία ωστόσο δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα.

Γνωρίζαμε, δήλωσε ο κ. Νικολάου, ότι κατάδικοι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, αλλά δεν καταφέραμε να εγκαταστήσουμε σύστημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων, ενώ, όταν ομιλούσα για κινητά τηλέφωνα που πωλούνταν προς 1.500 ευρώ το ένα, μου έλεγαν ότι αυτά είναι υπερβολές. Τα ίδια έλεγαν κάποιοι και για τους βιασμούς και αυτοτραυματισμούς και άλλα περιστατικά, τα οποία δεν καταγράφονταν και ούτε διερευνώντο, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση βιασμού ανήλικου αλλοδαπού κρατουμένου περί το τέλος του 2011, για το οποίο ούτε πειθαρχική ούτε ποινική δίωξη ασκήθηκε, με αποτέλεσμα ο Πρεσβευτής της χώρας από την οποία προέρχεται το συγκεκριμένο πρόσωπο να διατυπώνει παράπονα.

Από Βουλευτές του ΑΚΕΛ, υπήρξαν αντιδράσεις στην αναφορά αυτή καθώς και για τα όσα είπε ο Υπουργός περί μη λήψης των ενδεικνυομένων μέτρων εγκαίρως, έφεραν δε ως αντεπιχείρημα το ότι και η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει στις εκθέσεις της συμπεριλάβει την περίπτωση βιασμού του κρατουμένου αυτού.

Προεδρική Οργή

Την οργή του εξάλλου εξέφρασε χθες ο ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης προς όλες τις κατευθύνσεις για την εκτράχυνση της κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, περνώντας και προειδοποιητικά μηνύματα προς "τους ανθρώπους της νύχτας", όπως ο ίδιος τους χαρακτήρισε, ότι δεν πρόκειται να δείξει ανοχή σε κανέναν, και ότι όποιος λειτουργός της δικαιοσύνης και της αστυνομίας έχει ανάμειξη σε παράνομα κυκλώματα θα πάει σπίτι του.

Οι δηλώσεις του ΠτΔ έγιναν σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, καθώς είχε προηγηθεί επίσκεψη του Ανώτατου Άρχοντα του Κυπριακού Κράτους στον νοσηλευόμενο ρουμανικής καταγωγής κρατούμενο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο ίδιος παρότρυνε τον κρατούμενο να μην φοβηθεί απειλές και εκφοβισμούς και να μιλήσει και να καταγγείλει ανοικτά πρόσωπα και πράγματα, προσθέτοντας ότι πλέον ο συγκεκριμένος κρατούμενος θα απολαμβάνει ειδικού καθεστώτος προστασίας εντός των φυλακών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θα πέσουν κεφάλια στις Κεντρικές Φυλακές - Αναμένονται μαζικές διαθεσιμότητες - Σοκ από τις αποκαλύψεις για το θύμα ομαδικού βιασμού

Σύσκεψη μετά το χάος στις Κεντρικές Φυλακές - Δυνάμεις της ΜΜΑΔ παρέμειναν στο προαύλιο - Έρευνες για τη νέα αυτοκτονία

Κεντρικές Φυλακές ώρα μηδέν! Κατάδικος έσπασε στο ξύλο γνωστή Κύπρια ηθοποιό

Δεσμοφύλακες σε διαθεσιμότητα μετά την κτηνωδία στις Κεντρικές Φυλακές

Νέο σοκ στις Κεντρικές Φυλακές: Κρατούμενος αποπειράθηκε να κρεμαστεί!

Κεντρικές Φυλακές SOS – Κατ’ επανάληψη βιασμός του 22χρονου – Ήξεραν, αλλά σιωπούσαν λοχίας και δεσμοφύλακες(;) 

ΣΟΚ στις Κεντρικές Φυλακές! - Νεαρός θύμα αρρωστημένων «ορέξεων» των συγκρατουμένων του

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γιώργος Λιάγκας: Έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στη Φαίη Σκορδά…
  2. Απόστολος Γκλέτσος: «Αδειάζει» τον Μέμο Μπεγνή και στηρίζει τον Ντάνο [vid]
  3. Προσωρινός «αέρας ελευθερίας» για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου για λόγους υγείας
  4. Ο Γιώργος Ζένιος αποκάλυψε: «Έχω κάνει πάρα πολλές αταξίες!» [vid]
  5. Προεδρικές Εκλογές: Τα προεκλογικά σποτ Αναστασιάδη - Παπαδόπουλου [vids]
  6. Σιζόπουλος: Οι πολίτες να επιλέξουν το νέο και ελπιδοφόρο που εκφράζει ο Ν. Παπαδόπουλος