What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

13.01.2014 | 18:01
Τελευταία ενημέρωση: 14.01.2014 | 07:40

Τα δεκαοκτώ νέα μέτρα του Ιωνά Νικολάου και το κυπριακό Εξπρές του Μεσονυκτίου - Η διοίκηση των Φυλακών περνά στην ΜΜΑΔ!

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Δεκαοκτώ νέα μέτρα για αποκατάσταση της ομαλότητας εξήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης
-Επίτροπος Διοίκησης: "Εξετάζονται ακόμα 2 περιπτώσεις βιασμών στις Κεντρικές Φυλακές"
-Άμεσα σε διαθεσιμότητα 8 + 2 δεσμοφύλακες
-O αναπληρωτής διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, ζήτησε να επιστρέψει στα παλιά καθήκοντά του
-Καταπέλτης η Επίτροπος Διοίκησης: "Αποικιοκρατικές πρακτικές και βασανισμοί από τους δεσμοφύλακες"
-Οργισμένος με την ανεξέλεγκτη κατάσταση ο ΠτΔ, σαθρό το σύστημα παραδέχεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δεκαοκτώ θα είναι τα νέα μέτρα που θα διέπουν την λειτουργία των φυλακών και δη των Κεντρικών, μετά και από την οικειοθελή αποχώρηση του Αναπληρωτή Γεν. Διευθυντή, Γ. Τρυφωνίδη, την οποία και ανακοίνωσε νωρίτερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου. Παράλληλα, ο Ιωνάς Νικολάου αποκάλυψε ότι τα πρόσφατα μέτρα που είχαν παρθεί για εξομάλυνση της κατάστασης στις φυλακές αγνοήθηκαν επιδεικτικά από μέρος του σωφρονιστικού συστήματος, μιλώντας για απόστημα που πρέπει να σπάσει στις Κεντρικές Φυλακές.

Η Κυβέρνηση οδεύει ξανά στην επιλογή ενός Αναπληρωτή Διευθυντή, λόγω της εκκρεμούς έφεσης του Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, κ. Χατζηδημητρίου στην Κυπριακή Δικαιοσύνη για υπόθεση απόδρασης.

Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων οι κρατούμενοι τα υποδέχθηκαν με αισιοδοξία και κυρίως ανακούφιση.

Από τα σημαντικότερα νέα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

α.) Σε άμεση διαθεσιμότητα τίθενται 8 δεσμοφύλακες και επιπλέον 2 πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα τις επόμενες ώρες ή μέρες.

 β.) Σύσταση ειδικής ομάδας του ΤΑΕ Λευκωσίας που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες για τις δύο πρόσφατες αυτοκτονίες και την κακοποίηση κρατουμένου και να ολοκληρώσει χωρίς καθυστέρηση τις έρευνες για τις αυτοκτονίες της 18/7 και 15/8.

γ.) Λήφθηκε απόφαση ότι οι πειθαρχικές έρευνες για τις ίδιες υποθέσεις, για σκοπούς διασφάλισης της αντικειμενικότητας τους, θα γίνουν, από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας και θα ολοκληρωθούν εντός 30 ημερών.

δ.) Η ΜΜΑΔ "εγκαθίσταται" στις Κεντρικές Φυλακές, επιτηρώντας το έργο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες ηλεκτρονικής οπτικοακουστικής επιτήρησης κρατουμένων και σοφρωνιστικών υπαλλήλων. Θα γίνει ανασχεδιασμός του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης των φυλακών, κατά τρόπο που να είναι αδύνατη η επέμβαση στο υλικό που καταγράφεται με οδηγίες να εφαρμόζονται αυστηρότερα πρωτόκολλα τήρησης αρχείου με την αποκλειστική ευθύνη χειρισμού του συστήματος να ανατίθεται στη ΜΜΑΔ.

ε.) Εφαρμογή "Πόθεν Έσχες" για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά και τις οικογένειές τους.

ζ.) Η διοίκηση των Κεντρικών Φυλακών περνά προσωρινά, μετά και την αποχώρηση Τρυφωνίδη, στην Μιχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης, την πλέον επίλεκτη μονάδα κρούσης της Αστυνομίας, για συμβολικούς λόγους, κάτι που καταδεικνύει και την σοβαρότητα της κατάστασης στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται η μετακίνηση των επιθεωρητών στην πτέρυγα ευθύνης τους, αντί στα κτήρια διοίκησης, για αποτελεσματικότερο έλεγχο και συνεχή επικοινωνία με τους κρατουμένους.

Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία ψυχιατρικής πτέρυγας φυλακών, στην οποία θα μετακινούνται άτομα που χρειάζονται ψυχιατρική στήριξη και φροντίδα, η άμεση αξιολόγηση, από ομάδα ψυχιάτρων της ψυχοσωματικής κατάστασης φυλακισμένων, που έχουν ήδη προβεί σε πράξεις αυτοτραυματισμού και η εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων για κρατουμένους που έχουν επιδείξει σημάδια ψυχολογικής κατάπτωσης.

Στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας περιλαμβάνεται η ανακατανομή των φυλακισμένων με βάση το ύψος της ποινής και τον βαθμό επικινδυνότητας, που ως μέτρο αναμένεται να οδηγήσει και στην αποσυμφόρηση των φυλακών, η μετακίνηση προσώπων που τελούν υπό κράτηση για οικονομικές οφειλές στην ανοικτή φυλακή, για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και η επαναξιολόγηση καταλόγου αντικειμένων που θεωρούνται επικίνδυνα.

Στα 18 μέτρα περιλήφθηκε επίσης και ο καταρτισμός προγράμματος εκπαίδευσης του προσωπικού των φυλακών από την Αστυνομική Ακαδημία, τη ΜΜΑΔ, το Υπουργείο Υγείας και την Επίτροπο Διοικήσεως, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η άμεση συμμόρφωση με τις εκθέσεις της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτρόπου Διοικήσεως και η ενδυνάμωση των μηχανισμών εξωτερικής επιθεώρησης των φυλακών με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου Διοικήσεως, ώστε να μπορεί να διενεργεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους, και επανεξέταση της λειτουργίας του Συμβουλίου Φυλακών.

Εν τω μεταξύ, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις και την χθεσινή εξέγερση κρατουμένων που σημειώθηκε εκεί.

Η Επίτροπος Διοίκησης, Ελίζα Σαββίδου δήλωνε την ίδια στιγμή ότι ο κάθε αξιωματικός έκανε πρακτικά ό, τι ήθελε στις Φυλακές, δηλώνοντας ότι τα έγγραφα παράπονα των κρατουμένων, μια θεσμοθετημένη πρακτική, δεν έφταναν ποτέ άνωθεν.  Η κα. Σαββίδου έκανε λόγο για αποικιοκρατικές πρακτικές και κανονισμούς στις Φυλακές, με τους δεσμοφύλακες να μετρατρέπουν την ζωή των κρατουμένων σε κόλαση, ενώ μίλησε και για καπετανάτα των διαφόρων αξιωματικών στις Κεντρικές Φυλακές. Παράλληλα, η Επίτροπος πρόσθεσε ότι εξετάζονται ακόμα 2 περιπτώσεις βιασμών, με την Ρουμανία να ζητά εξηγήσεις από την Κυπριακή Κυβέρνηση για μια εξ΄αυτών των περιπτώσεων, ενώ πολλοί πρώην κρατούμενοι καταγγέλουν ότι τους χαπάκωναν οι δεσμοφύλακες, "για να έχουν την ησυχία τους...".

Τα τελευταία 2 χρόνια έγιναν 85 απόπειρες αυτοκτονίες παραδέχθηκε ο Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας για ένα σαθρό σύστημα συγκάλυψης, στο οποίο επικρατούσε ο νόμος της Σιωπής. "Μέχρι σήμερα δεν δειαχειριστήκαμε το πρόβλημα, αλλά κάναμε πως δεν υπήρχε...", παραδέχθηκε εν τέλει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα σήμερα:

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μετά τη λήξη της σύσκεψης για το θέμα των Κεντρικών Φυλακών, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «μελετήθηκαν μέτρα που θα ληφθούν με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στις Κεντρικές Φυλακές και αξιολογήθηκαν μέτρα που έχουν άμεση εφαρμογή με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και μέτρα που θα αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα τα ζητήματα που αφορούν τις Κεντρικές Φυλακές».

Μετά από αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή στην ηγεσία της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν «ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Υγείας και η Επίτροπος Διοίκησης. Κατά τη σύσκεψη μελετήθηκε μια σειρά από μέτρα που θα ληφθούν με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στις Κεντρικές Φυλακές.

«Ειδικότερα, σας ενημερώνω ότι ο Αναπληρωτής Διευθυντής Φυλακών κ. Γιώργος Τρυφωνίδης, κατόπιν αιτήματός του, επιστρέφει άμεσα στα αστυνομικά του καθήκοντα», ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Νικολάου, τα μέτρα θα ανακοινωθούν αργότερα το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

"Αυτοκριτική" από Ιωνά Νικολάου

Αναφέροντας ότι υπήρξαν 20 απόπειρες αυτοκτονίες το 2011, ενώ το 2012 ήσαν 35 οι απόπειρες και 50 κατά το 2013, ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι δεν καταγράφονταν πάντα όλα τα περιστατικά και υπάρχει και "θέμα Διεύθυνσης".

"Μέχρι τώρα δεν γινόταν τίποτε και αυτό οδηγούσε στην εξαθλίωση της όλης κατάστασης", είπε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα να εφαρμόζονται μέτρα για ψυχολογική/ ψυχιατρική αξιολόγηση των περιστατικών αυτοτραυματισμών, αλλά και της έρευνας για δικαιολόγηση της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων τόσο των δεσμοφυλάκων όσο και άλλων, καθώς και για καλύτερη επίβλεψη των εγκαταστάσεων προς αποτροπή αυτοτραυματισμών και άλλων δυσάρεστων καταστάσεων.

Κατά την παρουσία του στη συνεδρία της Επιτροπής, όπου παρέστησαν επίσης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, καθώς και άλλοι Βουλευτές - Μέλη της Επιτροπής, ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν μπορούν να λεχθούν από τον ίδιο σε μιαν ανοικτή συνεδρία, παρόντων και δημοσιογράφων, ενώ θα πρέπει όλοι να έχουν υπ` όψη τους πως ήδη η Αστυνομία διερευνά πτυχές των τελευταίων περιστατικών στις Κεντρικές Φυλακές και όλοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στο τί λένε.

Έχουμε σήμερα μπροστά μας μίαν κατάσταση, η οποία μας ανησυχεί και για την οποία πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα, δήλωσε ο Υπουργός, ενημερώνοντας της Επιτροπή πως για τη βελτίωση του συστήματος στις Κεντρικές Φυλακές, πέραν των ήδη εξαγγελθέντων μέτρων, από τα οποία αρκετά έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άλλα 35 συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν αργότερα και με άμεση εφαρμογή ως προς τους αυτοτραυματισμούς και τις άλλες δυσάρεστες καταστάσεις που διαπιστώνονται σήμερα, ενώ ο ίδιος, όπως και άλλοι, είχε από τότε που ήταν Βουλευτής επισημάνει υπαρκτά κακώς κείμενα στις Φυλακές, για τα οποία ωστόσο δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα.

Γνωρίζαμε, δήλωσε ο κ. Νικολάου, ότι κατάδικοι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, αλλά δεν καταφέραμε να εγκαταστήσουμε σύστημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων, ενώ, όταν ομιλούσα για κινητά τηλέφωνα που πωλούνταν προς 1.500 ευρώ το ένα, μου έλεγαν ότι αυτά είναι υπερβολές. Τα ίδια έλεγαν κάποιοι και για τους βιασμούς και αυτοτραυματισμούς και άλλα περιστατικά, τα οποία δεν καταγράφονταν και ούτε διερευνώντο, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση βιασμού ανήλικου αλλοδαπού κρατουμένου περί το τέλος του 2011, για το οποίο ούτε πειθαρχική ούτε ποινική δίωξη ασκήθηκε, με αποτέλεσμα ο Πρεσβευτής της χώρας από την οποία προέρχεται το συγκεκριμένο πρόσωπο να διατυπώνει παράπονα.

Από Βουλευτές του ΑΚΕΛ, υπήρξαν αντιδράσεις στην αναφορά αυτή καθώς και για τα όσα είπε ο Υπουργός περί μη λήψης των ενδεικνυομένων μέτρων εγκαίρως, έφεραν δε ως αντεπιχείρημα το ότι και η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει στις εκθέσεις της συμπεριλάβει την περίπτωση βιασμού του κρατουμένου αυτού.

Προεδρική Οργή

Την οργή του εξάλλου εξέφρασε χθες ο ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης προς όλες τις κατευθύνσεις για την εκτράχυνση της κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, περνώντας και προειδοποιητικά μηνύματα προς "τους ανθρώπους της νύχτας", όπως ο ίδιος τους χαρακτήρισε, ότι δεν πρόκειται να δείξει ανοχή σε κανέναν, και ότι όποιος λειτουργός της δικαιοσύνης και της αστυνομίας έχει ανάμειξη σε παράνομα κυκλώματα θα πάει σπίτι του.

Οι δηλώσεις του ΠτΔ έγιναν σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, καθώς είχε προηγηθεί επίσκεψη του Ανώτατου Άρχοντα του Κυπριακού Κράτους στον νοσηλευόμενο ρουμανικής καταγωγής κρατούμενο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο ίδιος παρότρυνε τον κρατούμενο να μην φοβηθεί απειλές και εκφοβισμούς και να μιλήσει και να καταγγείλει ανοικτά πρόσωπα και πράγματα, προσθέτοντας ότι πλέον ο συγκεκριμένος κρατούμενος θα απολαμβάνει ειδικού καθεστώτος προστασίας εντός των φυλακών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Εξαγγέλονται μέτρα για τις φυλακές - Αντικαθίσταται ο Γιώργος Τρυφωνίδης - Προεδρική οργή

Δεσμοφύλακες σε διαθεσιμότητα μετά την κτηνωδία στις Κεντρικές Φυλακές

Θα πέσουν κεφάλια στις Κεντρικές Φυλακές - Αναμένονται μαζικές διαθεσιμότητες - Σοκ από τις αποκαλύψεις για το θύμα ομαδικού βιασμού

Σύσκεψη μετά το χάος στις Κεντρικές Φυλακές - Δυνάμεις της ΜΜΑΔ παρέμειναν στο προαύλιο - Έρευνες για τη νέα αυτοκτονία

Κεντρικές Φυλακές ώρα μηδέν! Κατάδικος έσπασε στο ξύλο γνωστή Κύπρια ηθοποιό

Δεσμοφύλακες σε διαθεσιμότητα μετά την κτηνωδία στις Κεντρικές Φυλακές

Νέο σοκ στις Κεντρικές Φυλακές: Κρατούμενος αποπειράθηκε να κρεμαστεί!

Κεντρικές Φυλακές SOS – Κατ’ επανάληψη βιασμός του 22χρονου – Ήξεραν, αλλά σιωπούσαν λοχίας και δεσμοφύλακες(;) 

ΣΟΚ στις Κεντρικές Φυλακές! - Νεαρός θύμα αρρωστημένων «ορέξεων» των συγκρατουμένων του

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γιώργος Λιάγκας – Μένιος Φουρθιώτης: Έλυσαν τις διαφορές τους στον αέρα! [vid]
  2. Ποινή «χάδι» για διεστραμμένο πατριό! Από τα 10 της χρόνια ήταν έρμαιο των σεξουαλικών του ορέξεων
  3. Τραμπ: Του χάλασαν… το πάρτυ! «Έμφραγμα» για στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους
  4. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  5. «Τατουάζ»: Αποκαλύψεις για τον ρόλο του Ντάνου στη σειρά από συνεργάτιδα του Ανδρέα Γεωργίου [vid]
  6. Σοκ! 10χρονη ήταν έρμαιο των σεξουαλικών ορέξεων του πατριού της