What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ· FREZYLAC· ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ·

INFO

13.01.2014 | 20:39
Τελευταία ενημέρωση: 14.01.2014 | 09:05

Στα 600 ευρώ έφθασε η αξία του bitcoin

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο κόσμος του bitcoin, διαδικτυακά πλασμένος. Αγοράζεις, πουλάς, εμβάζεις, καταστρέφεις και φυλάς σε θησαυροφυλάκιο τα bitcoin, που αποκτάς εικονικά, χάρη σε έναν ειδικό υπολογιστή - χρυσοθήρα. Απ' την άλλη πλευρά, πολλές χώρες οργανισμοί και ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έχουν ξεκινήσει να το χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλλε, μέχρι 10.000 δολάρια κοστίζει ο υπολογιστής αυτός, αλλά δεν προσφέρει καμιά υπηρεσία ενός συνηθισμένου υπολογιστή, δεν έχει ούτε καν οθόνη. Ένα μόνο μπορεί να κάνει: το λεγόμενο mining, δηλαδή να θηρεύσει, όπως παλαιότερα οι χρυσοχόοι, bitcoin στη διαδικτυακή αγορά. Οι υπολογιστές δηλαδή έχουν την ικανότητα να ψάχνουν καθημερινά μέχρι 3.600 bitcoin, με σημερινή αξία σχεδόν 2 εκ. ευρώ στην αγορά.

Η αξία ενός bitcoin πήρε εκρηκτικές διαστάσεις τα περασμένα χρόνια. Πριν από ένα χρόνο ένα bitcoin κόστιζε περί τα 10 ευρώ, σήμερα γύρω στα 600 ευρώ. Με την άνοδο της τιμής του αυξήθηκε και η ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές – χρυσοθήρες. Η σουηδική εταιρεία KnCMiner κάνει χρυσές δουλειές σύμφωνα με τον υπεύθυνο Αλεξάντερ Λόουν. «Μέσα σε 3 μέρες πουλήσαμε όλα τα κομμάτια για 9.995 δολάρια το ένα, συν ΦΠΑ», λέει. Που σημαίνει 24 εκατομμύρια δολάρια σε λίγες μέρες για μια εταιρεία με ζωή μόνο 8 μηνών.

Αλλά για να αντιληφθούμε τί ακριβώς ψάχνουν οι υπολογιστές – χρυσοθήρες, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τί ακριβώς είναι το bitcoin. Ο Όλιβερ Φλασκέμφερ, είναι χρήστης της bitcoin.de, μιας εμπορικής πλατφόρμας για το διαδικτυακό νόμισμα και μας εξηγεί: «Πρόκειται τελικά για μια προσπάθεια απόκτησης ενός διαδικτυακού νομίσματος, που δεν χειραγωγείται από τους ανθρώπους, αλλά βασίζεται σε έναν μαθηματικό αλγόριθμο που διαφυλάσσει αξίες και χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμών».

Αυτός ο μαθηματικός αλγόριθμος βρίσκεται στον αντίποδα του κόσμου των τραπεζών και των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι, όταν υπάρχει ανάγκη κόβουν χρήμα προκαλώντας πληθωρισμό, είτε για να χρηματοδοτήσουν έναν πόλεμο ή για να σώσουν τράπεζες. Στο λογισμικό του bitcoin έχουν όλα προβλεφθεί, κανείς δεν μπορεί να τα επηρεάσει, ούτε μπορεί να αυξήσει τον όγκο των bitcoin. Σήμερα κυκλοφορούν γύρω στα 12 εκ. σε δέκα χρόνια θα είναι 20 εκ. Ο όγκος θα αυξηθεί λίγο ακόμη με ανώτατο όριο τα 21 εκ. bitcoin, το 2140.

Και επειδή πρόκειται για μια ανακάλυψη στον αιώνα του ίντερνετ, τα εμβάσματα μέσω του διαδικτύου είναι σαν ένα παιγνίδι για παιδιά. Σε μερικά λεπτά οι χρήστες μπορούν να στείλουν τα χρήματά τους σε ένα εικονικό χρηματιστήριο χωρίς την παρέμβαση τράπεζας και χωρίς κανένα κόστος. Και εδώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που εξασφαλίζουν ότι τα περίπου 100.000 εμβάσματα την ημέρα γίνονται με τον σωστό τρόπο, όπως διαβεβαιώνει ο Αλεξάντερ Λόουν από την εταιρεία KnCMiner.

«Κάθε bitcoin περιέχει έναν αναλυτικό κατάλογο όλων των συναλλαγών από την δημιουργία του. Το κομπιούτερ διασφαλίζει ότι είναι πάντα ολοκληρωμένος, επικαιροποιημένος και τον τοποθετεί σε μπλοκ με άλλες συναλλαγές. Όποιος βρει έναν μπλοκ συναλλαγών και το ακυρώνει, παίρνει ως ανταμοιβή 25 bitcoin. Στην αρχή ήταν 50, κάθε τέσσερα χρόνια μειώνεται στο μισό», αναφέρει.

Για να αποκτήσει κάποιος τα πρώτα bitcoin θα χρειαστεί μια διαδικτυακή διεύθυνση, όπου μπορεί κανείς να έχει το «πορτοφόλι» του και να έχει πρόσβαση σε αυτό όποτε θέλει. Ένας άλλος τρόπος είναι η αγορά από υπηρεσίες αγοραπωλησιών που υπάρχουν. Και βέβαια μέσα από τη διαδικασία mining, του ειδικού υπολογιστή, ο οποίος ανάλογα με τις δυνατότητές του, μπορεί να παράξει bitcoin. Τελευταία στο Λονδίνο δημιουργήθηκε και θησαυροφυλάκιο για bitcoin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το πρώτο ''θησαυροφυλάκιο'' για bitcoin είναι γεγονός

Τι απαντά η εταιρεία με έδρα την Κύπρο που αναπτύσσει Bitcoins στην Ευρ. Αρχή Τραπεζών

Η παγκόσμια πρωτοπορία του Παν. Λευκωσίας φέρνει το Bitcoin στη ζωή μας! Ο Δρ. Βλάχος στο newsit

Άγνωστο για τους Κύπριους το νόμισμα Bitcoin του οποίου η εταιρεία εδρεύει στην Κύπρο

Η εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογία Bitcoin έχει έδρα την Κύπρο! Έρχεται σε ρήξη με την ΚΤΚ (;)

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Εμπορικό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ στις κυπριακές εξαγωγές
  2. Τζόκερ: Έγιναν εκατομμυριούχοι με 0,50 και 3 ευρώ – ΠΡΟΤΟ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί
  3. Άγριος ξυλοδαρμός γιαγιάς για 350 ευρώ – Βρέθηκε αναίσθητη από τα χτυπήματα!
  4. Καταζητείται 19χρονος για το άγριο μαχαίρωμα 27χρονου που «χαροπαλεύει»
  5. Πυρκαγιά από ξεχασμένο κερί ξέσπασε σε δωμάτιο εγκαταλειμμένης κατοικίας στη Λευκωσία
  6. «Χαροπαλεύει» 27χρονος - Ο ένας τον κρατούσε κι ο άλλος τον μαχαίρωνε με μανία έξω από νυχτερινό κέντρο