What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

14.01.2014 | 12:30
Τελευταία ενημέρωση: 15.01.2014 | 08:14

H Αμμοχώστος οικολογική πόλη – Μάθετε πώς μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το όνειρο της από τότε που διώχθηκε από την Αμμόχωστο ήταν να γυρίσει πίσω και πάνω σε αυτό βασίστηκε όλη της η ζωή. Το όνειρο είναι κοινό όμως με όλους τους Αμμοχωστιανούς που 40 χρόνια μετά το διωγμό τους έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να πατήσουν το πόδι στην πόλη τους, αλλά να επεξεργαστούν ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να δώσει ξανά ζωή στην πόλη φάντασμα. 

Η Έμιλυ Μαρκίδη, καθηγήτρια στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Μέιν (Maine) έκανε μόνη της το σχεδιασμό της μετατροπής της Αμμοχώστου σε οικολογική πόλη όπου θα συνυπάρχουν ειρηνικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύρπιοι και το σχέδιο της όχι μόνο βρήκε υποστηρικτές από όλον τον κόσμο, αλλά έχει κάνει το γύρω του κόσμου κάνοντας την πόλη μας και το πρόβλημά της γνωστό παγκοσμίως.

Η κόρη της 'Έμιλυ, Βάσια Μαρκίδη είναι αυτή που αναλαμβάνει το ρόλο της περαιτέρω διάδοσης του σχεδίου, δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ για το πως αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, όπως και του ίδιου του σχεδίου, συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Επιπλέον, στην πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ συμβάλλαμε όλοι μέσω της πλατφόρμας οικονομικής συμμετοχής, Kickstarter, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα του ότι το σχέδιο αγκαλιάζεται πρώτα από όλα από αυτούς που αφορά άμεσα: Τους Αμμοχωστιανούς, από όποια πλευρά της Κύπρου κι αν προερχόμαστε.

Τώρα έφτασε η στιγμή που το θα παρουσιαστεί σε ένα εργαστήρι διάρκειας τεσσάρων ημερών η εξέλιξη του σχεδιασμού και πως αυτός θα πάει ένα βήμα παραπέρα, αφού οι επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ θα κάνουν επιτόπια έρευνα στην Πόλη της Αμμοχώστου.

Το εργαστήρι θα διαρκέσει από τις 16 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Όλες οι συζητήσεις θα γίνουν στα αγγλικά και για να συμμετάσχετε σε αυτό μπορείτε να κλείσετε θέση στέλνοντας μήνυμα εδώ: rsvp@ecocityproject.com.


Ακολουθεί το δελτίο τύπου με τη λεπτομερή περιγραφή των συναντήσεων

Σχεδόν 100 σύνεδροι από την Κύπρο και το εξωτερικό θα συμμετέχουν στο πενθήμερο Εργαστήρι του Famagusta Ecocity Project που ξεκινά την Πέμπτη για να σχεδιάσουν διάφορες προτάσεις που θα στοχεύουν στην εξέλιξη της περίκλειστης πόλης αλλά και της ευρύτερης Αμμοχώστου σε μια πρότυπη επανενωμένη οικολογική πόλη που να αρμόζει
στον 21ο αιώνα.

Το Εργαστήρι, υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) και ειδικού στον σχεδιασμό αιεφόρων πόλεων Jan Wampler, θα συμπεριλαμβάνει 16 τελειόφοιτους μεταπτυχιακούς Αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλώριδας, καθώς και 11 Κύπριους ομόλογους τους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, καθώς και δεκάδες ενδιαφερόμενους και εμπειρογνώμονες και από τις δυο κοινότητες.
Ο Dr Jan Wempler
Ο Dr Jan Wempler

«Ο στόχος μας δεν είναι να παράξουμε ένα σχέδιο αλλά να προωθήσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των άμεσα επηρεαζόμενων ενδιαφερομένων, ειδικών, σχεδιαστών και του ενδιαφερόμενου κοινού για το εύρος των ευκαιριών που προσφέρει αυτή η μοναδική και πολυαγαπημένη πόλη όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλη την περιοχή» είπε η ιδρυτής του έργου και παραγωγός ταινιών Βάσια Μαρκίδη, η οποία αυτή την εποχή θα είναι στην Κύπρο για να κινηματογραφήσειτο Εργαστήρι για το επικείμενο ντοκιμαντέρ της που χρηματοδοτείται από πόρους που εξασφάλισεαπό την επιτυχή εκστρατεία «crowd-funding» στο Kickstarter στην οποία συνείσφεραν πολλοί Αμμοχωστιανοί.

Στα πλαίσια του δικοινοτικού χαρακτήρα του έργου, το Εργαστήρι θα διεξαχθεί και στις δυο πλευρές της νεκρής ζώνης.
Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου οι 27 σχεδιαστές και ο καθηγητής Wampler θα ξεκινήσουν με επίσκεψη στην Αμμόχωστο εντός των τειχών αλλά και στο Βαρώσι, όπου μεταξύ άλλων θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Τουρκοκύπριο Δήμαρχο Αμμοχώστου Οκτάϊ Καγιάλπ, ο οποίος θα τους ενημερώσει από την δική του οπτική γωνία για τις προκλήσεις και ευκαιρίες που περιβάλλουν οποιοδήποτε εγχείρημα αναζωογόνησης της Πόλης.

Αργότερα την ίδια μέρα, η ομάδα θα είναι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, για την έναρξη των συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας μεταξύ ειδικών με την συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού με την τελετή έναρξης στις 1.30 μμ την οποία θα προσφωνήσουν ο Ελληνοκύπριος Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και ο
βραβευμένος με Νόμπελ καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, Πρόεδρος του Συμβουλίου
Εθνικής Οικονομίας.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου Γιώργος Μιχαηλίδης, ο πρώην πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χασάν Ιντζέ, ο Πρέσβης της Αυστρίας Δρ.Κάρλ Μίλλερ, ένθερμοςυποστηρικτής της όλης προσπάθειας, ο καθηγητής Jan Wampler καθώς και οι αρχικοί εμπνευστές του όλου έργου, μητέρα και κόρη Δρ. Έμιλυ Μαρκίδη και Βάσια Μαρκίδη.

Από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο το Εργαστήρι θα είναι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια και όλες οι διεργασίες εκεί θα είναι ανοικτές για το ενδιαφερόμενο κοινό. Οι διεργασίες θα είναι διαρρυθμισμένες μέσω εννέα δικοινοτικών συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας ως ακολούθως: 1) Αναζωογόνηση Αμμοχώστου : Επιχειρηματικότητα 2) Οικονομικά για Αειφόρα Δημιουργία Θέσεων Εργασίας; 3) Ιστορία, Πολιτισμός και Κοινωνία; 4) Ειρήνη &Διευθέτηση Συγκρούσεων; 5) Ακτολογική και Περιβαλλοντική Μηχανική; 6) ΑνανεώσιμηΕνέργεια & Αειφόρα Γεωργία; 7) Πολιτική Μηχανική; 8) Πολεοδομία για Αειφόρες Πόλεις; 9) Αρχιτεκτονική.

Κάθε μια από τις εννέα ομάδα ειδικών που θα συμμετέχουν στις συζητήσεις με το κοινό και τους σχεδιαστές θα αποτελείται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους – κυρίως Αμμοχωστιανούς – με ειδίκευση στο αντικείμενο τους. Ένας μικρός αριθμός προσκεκλημένων από το εξωτερικό θα συμμετέχουν σε ορισμένες από αυτές τις ομάδες.

“Πιστεύουμε ότι αυτές οι εννέα θεματικές συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας ανοικτές για το ενδιαφερόμενο κοινό ήταν ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε όσο πιο ευρεία συμμετοχή ενδιαφερόμενων αλλά και εμπειρογνωμόνων”, είπε ο Αμμοχωστιανός διευθυντής του έργου Γιώργος Κ. Λόρδος.

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου το πρωί, οι ομάδες σχεδιαστών θα εργασθούν στην εντός των τειχών Πόλη, στο κτίριο του Συνδέσμου της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου, και την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 2 μ.μ. οι ομάδες, οι εμπειρογνώμονες και το ενδιαφερόμενο κοινό θα επιστρέψουν ξανά στην εντός των τειχών παλιά πόλη της Αμμοχώστου όπου οι πέντε ομάδες θα παρουσιάσουν τις αρχικές τους ιδέες σε δημόσια συζήτηση στο πανέμορφο κτίριο των Αγίων Πέτρου και Παύλου (Μπουγκτάι Τζαμί) το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Όλες οι συζητήσεις θα είναι στα Αγγλικά.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο, στον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER) και στους δύο δημάρχους της Αμμοχώστου κ.κ. Καγιάλπ και Γαλανό για την γενναιόδωρη προσφορά χώρων σε αυτά τα μοναδικά κτίρια με τους μεγάλους και άνετους χώρους για το Εργαστήρι μας.Προσβλέπουμε στη συνέχιση του διαλόγου με τους Κύπριους εμπειρογνώμονες, ενδιαφερόμενους και φοιτητές όταν οι φοιτητές μας από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλώριδας επιστρέψουν στην Αμερική και συνεχίσουν να εργάζονταιπάνω στις ιδέες τους για το υπόλοιπο του τριμήνου.», είπε ο καθηγητής Wampler.

Το Εργαστήρι του Famagusta Ecocity Project είναι ένα σπάνιο παράδειγμα συνεργασίας Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων με στόχο κάποιο κοινό όραμα.

«Ο κόσμος ερωτεύεται αυτό τον τόπο και δημιουργεί ένα ατέλειωτο δεσμό, που τίποτα και κανένας δεν μπορεί να αντικαταστήσει. Οι Αμμοχωστιανοί θα έλθουν κοντά μετά από 40 χρόνια από την κοινή τους αγάπη για την πόλη τους» είπε η Ceren Bogac, η οποία μεγάλωσε στο πατρικό της ακριβώς δίπλα από την πόλη - φάντασμα.

Με χρηματοδότηση μόνο από ιδιωτικές εισφορές και το Γερμανικό ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ για μόνο μέρος του κόστους του Εργαστηρίου και για μέρος από τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, το Famagusta Ecocity Project αποτελεί «έργο αγάπης» για την ομάδα των διοργανωτών, Βάσια Μαρκίδη, Ceren Bogac, Γιώργο Λόρδο, Armando Garma - Fernandez,
Έμιλυ Μαρκίδη και Fiona Mullen.

“Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους για να διαφυλάξουμε όχι μόνο την ειρηνική μας συνύπαρξη ως ενωμένοι Αμμοχωστιανοί, αλλά και να σκεφθούμε τις τεράστιες αλλαγές που προκαλούμε στο περιβάλλον και τον μελλοντικό μας ρόλο μέσα σε αυτό.“, είπε η Έμιλυ Μαρκίδη.

Για περισσότερες πληροφορίες, η ιστοσελίδα του έργου είναι στο www.ecocityproject.com

Για πλήρες πρόγραμμα των δραστηριοτήτων πατήστε εδώ

Εάν επιθυμείτε να παρευρεθείτε στην τελετή έναρξης, στις δημόσιες συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας ή στην τελική παρουσίαση των ιδεών, απευθυνθείτε στο rsvp@ecocityproject.com για να κρατήσετε θέση.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αμμόχωστος: Μετατρέποντας την πόλη φάντασμα στην πρώτη οικολογική πόλη της Ευρώπης (ΦΩΤΟ, VIDEO)

«Κι όμως η πλειοψηφία των Τ/κ που ζουν στην Αμμόχωστο υποστηρίζουν επιστροφή της πόλης»

Αμμοχωστιανοί κατέθεσαν 50.000 υπογραφές στον Κάμερον για επιστροφή πόλης στους νόμιμους κατοίκους


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Μάνος Παπαγιάννης για καβγά με Παυλίδου: «Δεν έγινε έτσι το περιστατικό»
  2. Παπαγιάννης – Παυλίδου: Η ιδιοκτήτρια του θεάτρου Βάσια Παναγοπούλου κρατά αποστάσεις…
  3. Πόλη Χρυσοχούς: Δηλητηρίασαν και σκότωσαν 5 σκύλους
  4. Παρουσιάστρια του TVONE αποκαλύπτει: Το μωρό μου το μεγαλώνει η μητέρα μου και ζει σε άλλη πόλη
  5. Παρουσιάστρια αποκαλύπτει: «Το μωρό μου το μεγαλώνει η μητέρα μου και ζει σε άλλη πόλη» [vid, pic]
  6. Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και φέτος ο εορτασμός των Θεοφανείων