What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

14.01.2014 | 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 14.01.2014 | 15:42

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό για την κατάσταση στις φυλακές εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Εντονη ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος για τα τεκταινόμενα στις Κεντρικές Φυλακές, μετά από τις απανωτές απόπειρες αυτοκτονιών, βιασμών και τα περιστατικά κακοποίησης.

Σε ανακοίνωση, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου καλεί τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων και στην άμεση εφαρμογή των συστάσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων. Απαιτεί ακόμη τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και αποτελεσματικής έρευνας για τα διαδραματισθέντα γεγονότα στις φυλακές και δηλώνει την ετοιμότητά της να συμβάλει στην έρευνα.

Στην ανακοίνωση η Επιτροπή αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες πολύ δυσάρεστων καταστάσεων στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα, "που δεν μας τιμούν ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
"Οι εξελίξεις στις κεντρικές φυλακές με τις αυτοκτονίες, απόπειρες αυτοκτονιών, βιασμούς και άλλες μορφές κακομεταχείρισης εγείρουν ζητήματα που άπτονται του δικαιώματος στη ζωή αλλά και της απαγόρευσης των βασανιστηρίων όπως αυτά προστατεύονται αντίστοιχα από τα Άρθρα 7 και 8 του κυπριακού Συντάγματος, αλλά και από τα Άρθρα 2 και 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", αναφέρεται.

Η Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρει ακόμη ότι η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητική "αφού τόσο οι σχετικές εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων, αλλά και μια σειρά από διαπιστώσεις και συστάσεις στις οποίες είχε προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της στην Κύπρο (που έλαβαν χώρα το 2004 και 2008 αντίστοιχα), έχουν αγνοηθεί χωρίς καμία εξήγηση".
Η Επιτροπή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, "θεωρεί ανεπίτρεπτο να μην λαμβάνονται μέτρα για τόσο σοβαρά ζητήματα, τα οποία καταλήγουν τελικά σε μορφές βασανιστηρίων και εξευτελιστικής μεταχείρισης των κρατουμένων", σημειώνοντας ότι το Άρθρο 8 του Συντάγματος αλλά και το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "κατοχυρώνουν το απόλυτο της απαγόρευσης των βασανιστηρίων, της απάνθρωπης μεταχείρισης και της εξευτελιστικής ποινής ή μεταχείρισης του ανθρώπου".

"Με άλλα λόγια, κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ή/και να επικαλεστεί οποιουσδήποτε παράγοντες ως δικαιολογία προκειμένου να καταφεύγει σε απαγορευμένες συμπεριφορές. Ούτε η συμπεριφορά του θύματος όσον προκλητική και αν είναι, ούτε η πίεση για περαιτέρω έρευνα ή για την αποτροπή ενός εγκλήματος μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τη διενέργεια βασανιστηρίων", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μένει ή φεύγει από τις φυλακές ο Τρυφωνίδης…; Δεν υπέβαλα παραίτηση

Νέο σοκ στις Κεντρικές Φυλακές – 28χρονος βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του!

Τα δεκαοκτώ νέα μέτρα του Ιωνά Νικολάου και το κυπριακό Εξπρές του Μεσονυκτίου - Η διοίκηση των Φυλακών περνά στην ΜΜΑΔ!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Εξαγγέλονται μέτρα για τις φυλακές - Αντικαθίσταται ο Γιώργος Τρυφωνίδης - Προεδρική οργή

Δεσμοφύλακες σε διαθεσιμότητα μετά την κτηνωδία στις Κεντρικές Φυλακές

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γιώργος Λιάγκας – Μένιος Φουρθιώτης: Έλυσαν τις διαφορές τους στον αέρα! [vid]
  2. «Τατουάζ»: Αποκαλύψεις για τον ρόλο του Ντάνου στη σειρά από συνεργάτιδα του Ανδρέα Γεωργίου [vid]
  3. Μαλλιά κουβάρια σε δημοτικό σχολείο! Δασκάλα βιντεοσκόπησε συνάδελφό της για να αποδείξει ότι είναι κλέφτρα
  4. Τα σχόλια της Ντορέττας για την απόφαση του Ντάνου να παίξει στο «Τατουάζ»
  5. Λευκωσία: Νεαρός παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικο – Η σύλληψη και η επίμαχη φωτογραφία
  6. Σεξουαλική επίθεση κατά 17χρονης στη μέση του δρόμου - Η παρατηρητικότητα της αστυνομικού και η τυχαία σύλληψη