What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

14.01.2014 | 16:22
Τελευταία ενημέρωση: 14.01.2014 | 18:11

Πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» για τον Ιωνά Νικολάου - Διεθνώς εκτεθειμένη η Κύπρος μετά και την σημερινή αυτοκτονία στις Φυλακές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Υποτίθεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είχε από μέρες τεθεί σε εγρήγορση, αλλά σήμερα μετράμε ακόμα μια αυτοκτονία
- Βούλγαροι διπλωμάτες στις Κεντρικές Φυλακές μετά την πρωινή αυτοκτονία Βούλγαρου πολίτη
- Το μεσημέρι σημειώθηκε και νέα απόπειρα αυτοκτονίας από νεαρό τ/κ - Επί τόπου μετέβη ο Ιωνάς Νικολάου
- Η ρουμανική κυβέρνηση διερευνά παλιά υπόθεση βιασμού έγκλειστου Ρουμάνου
- Η Συμμαχία Πολιτών ζητά την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου

Πρόκειται για 28χρονο Βούλγαρο, ο οποίος κρεμαστηκε τα χαράματα στο κελί του.

Ο αυτόχειρας εξέτιε ποινή φυλάκισης 12 ετών για βιασμό. Εντοπίστηκε νεκρός στο κελί του στις 3 τα ξημερώματα.

Επί τόπου κλήθηκαν ιατροδικαστές, οι οποίοι διενήργησαν αυτοψία. Η σορός του 28χρονου μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο Ιωνάς Νικολάου μετέβη νωρίς το απόγευμα στις Κεντρικές Φυλακές, όπου επιθεώρησε τους χώρους και συγκάλεσε επί τόπου σύσκεψη. Στην συνέχεια προήδρευσε άλλης σύσκεψης στο γραφείο του προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα μέτρα, αλλά να συζητηθούν οι επιλογές για την μετά Τρυφωνίδη εποχή στις Κεντρικές Φυλακές.

Εξάλλου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΕGA ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Γιώργος Τρυφωνίδης, επιβεβαίωσε το συγκλονιστικό συμβάν, αναφέροντας ότι ο αυτόχειρας, είχε εκδηλώσει περίεργη συμπεριφορά και είχε οδηγηθεί στον ψυχίατρο. Να σημειωθεί ότι η Επίτροπος Διοίκησης, Ελίζα Σαββίδου είχε καταγγείλει την πρακτική να αποσιωπούνται τα τυχόν ψυχολογικά προβλήματα που εμφάνιζαν οι κρατούμενοι, μέσω χαπακώματός τους...και χωρίς την ιατρική συνδρομή εξειδικευμένων γιατρών.

Πριν καν τελειώσει η μέρα όμως και ενώ υποτίθεται ότι τα νέα μέτρα δημιούργησαν κλίμα ανακούφισης στους κρατούμενους, σημειώθηκε εκ νέου απόπειρα αυτοκτονίας τος πρώτες μεσημεριανές ώρες στις Κεντρικές Φυλακές. Τουρκοκύπριακής καταγωγής νεαρός κρατούμενος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, κόβοντας τις φλέβες τους.

Το τραγελαφικό είναι ότι παρά την επικρατούσα κατάσταση δεν ενημερώθηκε πάραυτα η αστυνομία, παρά το γεγονός αντιμετωπίστηκε εκ των ενόντων εντός των τειχών της φυλακής, καθώς αρχικώς εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του δεν κρίθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρή και δέχτηκε την περίθαλψη από το νοσηλευτικό προσωπικό των Φυλακών, χωρίς να διακομιτεί σε νοσοκομείο, ενώ παραμένει άγνωστο αν ο κρατούμενος θα τύχει ψυχιατρικής υποστήριξης.

Ο Γιώργος Τρυφωνίδης μιλώντας στο ΡΙΚ για το περιστατικό, περιορίστηκε να πει ότι πρόκειται για αυτοτραυματισμό.

Όμως στην συνέχεια και παρά τα έκτακτα μέτρα, η κατάσταση στις Κεντρικές συνέχισε να τρέφει με δυσάρεστες ειδήσεις την επικαιρότητα, με άλλο κρατούμενο να σκαρφαλώνει σε ψηλό σημείο, απ' όπου τον κατέβασαν λίγο αργότερα δεσμοφύλακες.

Από χθες και με την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ κανείς φυσικά δεν ανέμενε μια τέτοια τροπή στα γεγονότα, κάτι που καταδεικνύει το πόσο σαθρό είναι το περιβάλλον των φυλακών, και καθ' ομολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Διεθνώς εκτεθειμένη η Λευκωσία

Σήμερα το κατώφλι των Κεντρικών φυλακών διέβη και ο Βούλγαρος Πρέσβης, συνοδευόμενος και από τον Πρόξενο της χώρας. Εξηγήσεις έχει ζητήσει και η ρουμανική κυβέρνηση για παλιότερη υπόθεση βιασμού Ρουμανικής καταγωγής κρατούμενου, που δεν αφορά την πρόσφατη υπόθεση νεαρού Ρουμάνου στις Κεντρικές, τον οποίο και επισκέφθηκε ο ΠτΔ.

Κατακεραυνώνοντας του αρμοδίους, η Επίτροπος Διοίκησης, Ελίζα Σαββίδου δήλωσε χθες ότι ο κάθε αξιωματικός έκανε πρακτικά ό, τι ήθελε στις Φυλακές, δηλώνοντας ότι τα έγγραφα παράπονα των κρατουμένων, μια θεσμοθετημένη πρακτική, δεν έφταναν ποτέ άνωθεν.

Η κα. Σαββίδου έκανε λόγο για αποικιοκρατικές πρακτικές και κανονισμούς στις Φυλακές, με τους δεσμοφύλακες να μετρατρέπουν την ζωή των κρατουμένων σε κόλαση, ενώ μίλησε και για καπετανάτα των διαφόρων αξιωματικών στις Κεντρικές Φυλακές. Παράλληλα, η Επίτροπος πρόσθεσε ότι εξετάζονται ακόμα 2 περιπτώσεις βιασμών, με την Ρουμανία να ζητά εξηγήσεις από την Κυπριακή Κυβέρνηση για μια εξ΄αυτών των περιπτώσεων, ενώ πολλοί πρώην κρατούμενοι καταγγέλουν ότι τους χαπάκωναν οι δεσμοφύλακες, "για να έχουν την ησυχία τους...".

Μαύρα σύννεφα γύρω από τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Πλέον η κοινή γνώμη αρχίζει να αντιμετωπίζει με αυξημένη δυσπιστία τα όσα ανακοινώνονται από επίσημα χείλη αναφορικά με τα όσα τραγικά λαμβάνουν χώρα στις Κεντρικές Φυλακές. Με την παραδοχή Ιωνά Νικολάου ότι ενώ στο παρελθόν είχαν ληφθεί μέτρα, τα οποία όμως δεν έγιναν σεβαστά από κανέναν και ειδικά την διοίκηση των φυλακών, υποδεικνείει ότι κανείς πολιτικός φορέας δεν έδειξε ενδιαφέρον για το αν εφαρμόζονταν ή όχι τα μέτρα αυτά.

Η Συμμαχία Πολιτών σήμερα εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα γεγονότα και θεωρεί υποκριτική την στάση του Υπουργού, καλώντας τον να παραιτηθεί άμεσα, καθώς θεωρεί ότι τα τεκταινόμενα τελούσαν εν γνώσει του.

Η ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών:

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου όντας Επίτροπος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του ΔΗΣΥ και εκ της θέσεως του ως βουλευτής, είχε πλήρη εικόνα για τα κακώς έχοντα στις φυλακές.

Και αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις του, που έκανε το Μάρτιο του 2010. Εδώ και ένα χρόνο που ασκεί τα καθήκοντά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αντ' αυτού προσπάθησε να το κρύψει κάτω από το χαλί.

Κατηγορούμε τον κ. Νικολάου για ολιγωρία και αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του. Φέρει προσωπική πολιτική ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες στις φυλακές. Και οφείλει να παραιτηθεί. Εάν ο ίδιος δεν διαθέτει την πολιτική ευθιξία, για την οποία εκθείαζε το 2008 τον κ. Χρυσοστομίδη για την απόδραση ενός καταδίκου, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να τον αντικαταστήσει. Αν δεν το πράξει ο κ. Αναστασιάδης τότε αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά όλη την πολιτική ευθύνη.

Τέλος στην ανακοίνωση της Συμμαχίας τίθεται το ερώτημα για το "Πόσοι φυλακισμένοι πρέπει να πεθάνουν και να βασανιστούν για να ευαισθητοποιηθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης;".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μένει ή φεύγει από τις φυλακές ο Τρυφωνίδης…; Δεν υπέβαλα παραίτηση

Νέο σοκ στις Κεντρικές Φυλακές – 28χρονος βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του!

Τα δεκαοκτώ νέα μέτρα του Ιωνά Νικολάου και το κυπριακό Εξπρές του Μεσονυκτίου - Η διοίκηση των Φυλακών περνά στην ΜΜΑΔ!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Εξαγγέλονται μέτρα για τις φυλακές - Αντικαθίσταται ο Γιώργος Τρυφωνίδης - Προεδρική οργή

Δεσμοφύλακες σε διαθεσιμότητα μετά την κτηνωδία στις Κεντρικές Φυλακές

   Διαδώστε αυτό το άρθρο