What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

14.01.2014 | 20:28
Τελευταία ενημέρωση: 14.01.2014 | 22:39

Ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων μέτρων στις φυλακές - Η Ελένη Βατυλιώτου ανέλαβε Αναπλ. Δ/ντρια

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Επιστολή από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, για ανάκληση Τρυφωνίδη από τις Κεντρικές Φυλακές
- Το μεσημέρι προσήλθε και ο Ιωνάς Νικολάου στις Κεντρικές Φυλακές, αλλά οι δύο άντρες δεν συναντήθηκαν...
- Η Αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου
- Τι ανταπαντά ο Ιωνάς Νικολάου στις επικρίσεις των κομμάτων
- Ο Γιώργος Τρυφωνίδης έκανε λόγο για μιμητισμό αναφορικά με τις αυτοκτονίες!
- Καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών ανέλαβε η κα. Ελένη Βατυλιώτου


Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό ότι καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών ανέλαβε η κα. Ελένη Βατυλιώτου, όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε σε δημοσιογράφους κατόπιν της επίσκεψης του στις Κεντρικές ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ήδη αξιολογούνται σε ψυχιατρικό επίπεδο προβληματικές περιπτώσεις κρατουμένων, ενώ παράλληλα μετακινήθηκε μαζί με τον κ. Γ. Τρυφωνίδη και ο Ψυχίατρος των Κεντρικών Φυλακών. Ανέφερε επίσης ότι σε συνεννόηση και συνεργασία με τον υπουργό Υγείας, Πέτρο Πετρίδη, παραχωρήθηκε χώρος στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για να τυγχάνουν εκεί περίθαλψης οι περιπτώσεις αυτές και να τους παρέχεται ψυχολογική στήριξη.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται από την Αντιπολίτευση και στην έκκληση που απευθύνουν τα περισσότερα κόμματα για παραίτησή του, εκείνος απάντησε λέγοντας ότι είναι "λογικό να ανησυχούν και εμείς ανησυχούμε πολύ και ακόμα πολύ περισσότερο η ίδια η Κυβέρνηση!" Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στις Φυλακές, δήλωσε ότι είπε στους δεσμοφύλακες ότι πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν σκλήρα χωρίς όμως παρεκτροπές από το καθήκον τους.

Στο μεταξύ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου πραγματοποίησε το απόγευμα επίσκεψη στις Κεντρικές Φυλακές, επιθεωρώντας τις εγκαταστάσεις, ενώ προήδρευσε και σύσκεψης εντός φυλακών για τα νέα μέτρα, αλλά και την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την νέα αυτοκτονία Βούλγαρου πολίτη και την μεσημεριανή απόπειρα αυτοκτονίας Τ/κ.

ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε πως ο ίδιος βρισκόταν στο γραφείο του για να διευθετήσει κάποιες εκκρεμότητες και πως δεν είχε δει τον κ. Νικολάου.

Αντιλαμβάνομαι ότι μιλά στο προσωπικό, ανέφερε, σημειώνοντας πως μέχρι εκείνη τουλάχιστον τη στιγμή ο κ. Νικολάου δεν είχε ζητήσει όμως να τον συναντήσει.

Θα έλθω και αύριο για να κλείσω τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και θα φύγω, είπε ο κ. Τρυφωνίδης, σημειώνοντας πως ύστερα από άδεια, που θα ζητήσει να πάρει, θα επιστρέψει στα αστυνομικά του καθήκοντα.

«Εγώ θα κλείσω το γραφείο μου και όταν διοριστεί ο αντικαταστάτης μου θα έλθω να του παραδώσω», πρόσθεσε.

Τέλος πρόσθεσε ότι η κατάσταση στις φυλακές αυτή τη στιγμή είναι ήρεμη...

Νωρίτερα, σόκαρε ο κ. Τρυφωνίδης με δηλώσεις του προς μεσημεριανή δημοσιογραφική τηλεοπτική εκπομπή, ότι οι απανωτές αυτοκτονίες ήταν αναμενόμενες, καθώς επικρατεί σε τέτοιες περιπτώσεις κλίμα μιμητισμού! Φυσικά το ερώτημα που έπρεπε να τεθεί εφοσόν ήταν το κάτι τόσο αναμενόμενο ως αντίδραση εκ μέρους των φυλακισμένων, πως επετράπη τελικά να ξεφύγει σε τέτοιο σημείο ο έλεγχος της κατάστασης εκ μέρους του και του προσωπικού των Φυλακών...

Παράλληλα, ο κ. Τρυφωνίδης δήλωσε πως δέχεται απειλές γι' αυτόν και την οικογένειά του, ενώ μίλησε για βρώμικα κυκλώματα εντός των φυλακών.

Από χθες και με την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ κανείς φυσικά δεν ανέμενε μια τέτοια τροπή στα γεγονότα, κάτι που καταδεικνύει το πόσο σαθρό είναι το περιβάλλον των φυλακών, και καθ' ομολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Η Επίτροπος Διοίκησης, Ελίζα Σαββίδου δήλωνε σήμερα ότι το μόνο θετικό είναι ότι πλέον έχει αναγνωριστεί πλέον το πρόβλημα.

Διεθνώς εκτεθειμένη η Λευκωσία

Σήμερα το κατώφλι των Κεντρικών φυλακών διέβη και ο Βούλγαρος Πρέσβης, συνοδευόμενος και από τον Πρόξενο της χώρας. Εξηγήσεις έχει ζητήσει και η ρουμανική κυβέρνηση για παλιότερη υπόθεση βιασμού Ρουμανικής καταγωγής κρατούμενου, που δεν αφορά την πρόσφατη υπόθεση νεαρού Ρουμάνου στις Κεντρικές, τον οποίο και επισκέφθηκε ο ΠτΔ.

Κατακεραυνώνοντας του αρμοδίους, η Επίτροπος Διοίκησης, Ελίζα Σαββίδου δήλωσε χθες ότι ο κάθε αξιωματικός έκανε πρακτικά ό, τι ήθελε στις Φυλακές, δηλώνοντας ότι τα έγγραφα παράπονα των κρατουμένων, μια θεσμοθετημένη πρακτική, δεν έφταναν ποτέ άνωθεν.

Η κα. Σαββίδου έκανε λόγο για αποικιοκρατικές πρακτικές και κανονισμούς στις Φυλακές, με τους δεσμοφύλακες να μετρατρέπουν την ζωή των κρατουμένων σε κόλαση, ενώ μίλησε και για καπετανάτα των διαφόρων αξιωματικών στις Κεντρικές Φυλακές. Παράλληλα, η Επίτροπος πρόσθεσε ότι εξετάζονται ακόμα 2 περιπτώσεις βιασμών, με την Ρουμανία να ζητά εξηγήσεις από την Κυπριακή Κυβέρνηση για μια εξ΄αυτών των περιπτώσεων, ενώ πολλοί πρώην κρατούμενοι καταγγέλουν ότι τους χαπάκωναν οι δεσμοφύλακες, "για να έχουν την ησυχία τους...".

Μαύρα σύννεφα γύρω από τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Πλέον η κοινή γνώμη αρχίζει να αντιμετωπίζει με αυξημένη δυσπιστία τα όσα ανακοινώνονται από επίσημα χείλη αναφορικά με τα όσα τραγικά λαμβάνουν χώρα στις Κεντρικές Φυλακές. Το ίδιο συμβαίνει και με μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου της Κύπρου, με ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών να προβαίνουν σε ευθεία επίθεση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, θεωρώντας ότι ο ίδιος φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Η ΕΔΕΚ έκανε λόγο για προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια τα όσα συμβαίνουν στις κεντρικές φυλακές, με τον Δ. Παπαδάκη να αναρωτάται αν θα αναλάβει ο υπουργός τις πολιτικές ευθύνες ενώ ο Λευτέρης Χριστοφόρου, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την ελπίδα να αποδώσουν τα νέα μέτρα.

Το ΑΚΕΛ με την σειρά του ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει εμπράκτως την πολιτική ευθύνη των τελευταίων εξελίξεων, δείχνοντας την παραίτηση του υπουργού ως την μοναδική επιλογή για την κυβέρνηση.

Με την παραδοχή Ιωνά Νικολάου ότι ενώ στο παρελθόν είχαν ληφθεί μέτρα, τα οποία όμως δεν έγιναν σεβαστά από κανέναν και ειδικά από την διοίκηση των φυλακών, καθίσταται σαφές ότι κανείς πολιτικός φορέας δεν έδειξε ενδιαφέρον για το αν εφαρμόζονταν ή όχι τα μέτρα αυτά.

Η Συμμαχία Πολιτών σήμερα εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα γεγονότα και θεωρεί υποκριτική την στάση του Υπουργού, καλώντας τον να παραιτηθεί άμεσα, καθώς θεωρεί ότι τα τεκταινόμενα τελούσαν εν γνώσει του.

Η ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών:

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου όντας Επίτροπος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του ΔΗΣΥ και εκ της θέσεως του ως βουλευτής, είχε πλήρη εικόνα για τα κακώς έχοντα στις φυλακές.

Και αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις του, που έκανε το Μάρτιο του 2010. Εδώ και ένα χρόνο που ασκεί τα καθήκοντά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αντ' αυτού προσπάθησε να το κρύψει κάτω από το χαλί.

Κατηγορούμε τον κ. Νικολάου για ολιγωρία και αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του. Φέρει προσωπική πολιτική ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες στις φυλακές. Και οφείλει να παραιτηθεί. Εάν ο ίδιος δεν διαθέτει την πολιτική ευθιξία, για την οποία εκθείαζε το 2008 τον κ. Χρυσοστομίδη για την απόδραση ενός καταδίκου, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να τον αντικαταστήσει. Αν δεν το πράξει ο κ. Αναστασιάδης τότε αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά όλη την πολιτική ευθύνη.

Τέλος στην ανακοίνωση της Συμμαχίας τίθεται το ερώτημα για το "Πόσοι φυλακισμένοι πρέπει να πεθάνουν και να βασανιστούν για να ευαισθητοποιηθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης;".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκ! Ο Γιώργος Τρυφωνίδης σχολιάζοντας τις αυτοκτονίες έκανε λόγο για απλό μιμητισμό! Η Ελένη Βατυλιώτου ανέλαβε Αναπλ. Δ/ντρια των Φυλακών

Πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» για τον Ιωνά Νικολάου - Διεθνώς εκτεθειμένη η Κύπρος μετά και την σημερινή αυτοκτονία στις Φυλακές

Μένει ή φεύγει από τις φυλακές ο Τρυφωνίδης…; Δεν υπέβαλα παραίτηση

Μένει ή φεύγει από τις φυλακές ο Τρυφωνίδης…; Δεν υπέβαλα παραίτηση

Νέο σοκ στις Κεντρικές Φυλακές – 28χρονος βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του!

Τα δεκαοκτώ νέα μέτρα του Ιωνά Νικολάου και το κυπριακό Εξπρές του Μεσονυκτίου - Η διοίκηση των Φυλακών περνά στην ΜΜΑΔ!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Εξαγγέλονται μέτρα για τις φυλακές - Αντικαθίσταται ο Γιώργος Τρυφωνίδης - Προεδρική οργή

Δεσμοφύλακες σε διαθεσιμότητα μετά την κτηνωδία στις Κεντρικές Φυλακές

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ομαδικός βιασμός και ακρωτηριασμός για 15χρονη μαθήτρια!
  2. Αιφνίδιος θάνατος για τον Ανδρέα Πέτρου - Θρήνος για τον δεσμοφύλακα των Κεντρικών και πατέρα δύο παιδιών
  3. Γιώργος Ελεύθερας για MasterChef: «Όταν τελειώσαμε, η παραγωγή…»
  4. ΠΑΣΥΚΙ: Οργισμένη ανακοίνωση κατά συντάκτη και εφημερίδας για τα «Τα νοσοκομεία της Μπανανίας»
  5. Αποκαλύψεις φρίκης! Ο βιασμός της μητέρας ήταν μόνο η αρχή
  6. «Ο Σφακιανάκης είναι ένας λόγος που κόπηκε η εκπομπή του Λιάγκα»