What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

14.01.2014 | 22:41
Τελευταία ενημέρωση: 15.01.2014 | 07:24

Όταν ο Γιούρι Γκαγκάριν «προσγειωνόταν» στην Λευκωσία - VIDEO

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το 1962 ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειό του, με την Κύπρο να αποτελεί, για πολλοστή φορά, Μήλον της Έριδος μεταξύ των δύο τότε υπερδυνάμεων, των Η.Π.Α. και της Ε.Σ.Σ.Δ. Σε αυτό το πλαίσιο διπλωματικού εντυπωσιασμού χωρών που δεν είχαν επισήμως ενταχθεί σε κάποιον από τους δύο ψυχροπολεμικούς πόλους εντάσσεται και η επίσκεψη του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στην Κύπρο, ο οποίος έφυγε τόσο άδοξα από την ζωή

Η Σοβιετική Ένωση εκείνη την περίοδο, συνέχισε να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ στην κούρσα κατάκτησης του διαστήματος, κάτι που οριστικά απώλεσε το 1969 με την κατάκτηση της Σελήνης από το πλήρωμα αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου. Το επίτευγμα του Γκαγκάριν είχε να κάνει με την πλήρη περιστροφή ενός ανθρώπου σε τροχιά γύρω από την γη.

Οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να αξιοποιήσουν αυτό το προβάδισμα και επικοινωνιακά, κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο, φροντίζοντας να "εξάγουν" και να διατυμπανίσουν την επιτυχία του κοσμοναύτη τους Γιούρι Γκαγκάριν μέσω φιλικών κυβερνήσεων και πολιτικών κινημάτων ανά τον κόσμο. Μέσα στα πλαίσια αυτά η Κύπρος γνώρισε τον Φεβρουάριο του 1962 από κοντά τον πρώτο αυτό ήρωα του διαστήματος αλλά και του σοβιετικού λαού.Ο Γκαγκάριν έτυχε μεγαλειώδους υποδοχής στην Μεγαλόνησο. Στην εφημερίδα της Λεμεσού «ΧΡΟΝΟΣ» ημερομηνίας 17 Φεβρουάριου 1962, διαβάζουμε σχετικά κάτω από τον τίτλο «ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ» την ακόλουθη είδηση: «Μεγάλην υποδοχήν επεφύλαξε ολόκληρος η Κύπρος εις τον πρώτον αστροναύτην του κόσμου τον Σοβιετικόν πολίτην Γιούρι Γκαγκάριν. Αι θερμαί και εγκάρδιοι αυταί εκδηλώσεις αι οποίαι έφθανον μέχρι παραληρήματος, ήτο ο δίκαιος φόρος τιμής τον οποίον απένειμε ο πολιτισμένος Κύπριος εις το ηρωικόν κατόρθωμα και επιστημονικό επίτευγμα του σημερινού ανθρώπου , ασχέτως εις ποίαν χώραν ανήκει εις ποίαν φυλήν και ποίαι αι κοινωνικαί ιδεολογικαί κατευθύνσεις του...». 

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γκαγκάριν στη Λευκωσία
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γκαγκάριν στη Λευκωσία

Το επίτευγμα Γκαγκάριν στάθηκε η πρώτη αφορμή για το ξέσπασμα μιας ξέφρενης κούρσας των πολεμικών εξοπλισμών με τον περιβόητο και πολυδάπανο «πόλεμο των άστρων»…

Δυστυχώς ο άνθρωπος-σύμβολο της Σοβιετικής βραχύβιας ηγεμονίας στον αγώνα κατάκτησης του διαστήματος δεν έζησε για να δει την συνέχεια, καθώς πέθανε, υπό αρκούντως μυσηριώδεις συνθήκες στις στις 27 Μαρτίου 1968, σε ηλικία μόλις 34 ετών. Πολλοί τότε, ειδικά στον Δυτικό Κόσμο, έσπευσαν να δηλώσουν ότι ο θάνατός του ήταν έργο των Σοβιετικών Μυστικών Υπηρεσιών (KGB). Οι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν το ότι ο Γκαγκάριν είχε γίνει ένας "περιφερόμενος κακομαθημένος γυναικοκατακτητής μέθυσος", κάτι το οποίο ενόχλησε ιδιαίτερα την σοβιετική ελίτ, η οποία με την μη αποδεδειγμένη μέχρι σήμερα δολοφονία του, τον κατέστησε άφθαρτο σύμβολο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε το βίντεο της ιστορικής προσελήνωσης - Το πρώτο διαστημικό βήμα της Κίνας

Η Τεχεράνη εκτόξευσε με επιτυχία στο διάστημα έναν πίθηκο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  2. Προεδρικές Εκλογές: Το μανιφέστο του κόμματος «Εγώ ο Πολίτης»
  3. «Μαύρο» εκ Βουλγαρίας σε κυπριακούς δέκτες - Η απάντηση της εταιρείας
  4. Κύπρος: 30 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ετησίως
  5. Εισροή εκατομμυρίων από Ε.Ε. για Φ.Α. προς ηλεκτροδότηση και EastMed
  6. Όσα «κρύβονται» πίσω από την Τριμερή με Ιορδανία - Αγώνας δρόμου Λευκωσίας-Αθηνών για περιχαράκωση της Άγκυρας [vid]