What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

15.01.2014 | 13:38
Τελευταία ενημέρωση: 15.01.2014 | 14:10

Τι δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τις Βρετανικές Βάσεις - Διαβάστε τι προβλέπει η ιστορική συμφωνία

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Ο Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει την ικανοποίησή του για την συμφωνία
- Γενικευμένη ρύθμιση μετά από 53 και πλέον χρόνια
- Διασφαλίζονται ίσα περιουσιακά δικαιώματα των κατοίκων εντός Β.Β. με αυτά των υπόλοιπων Κυπρίων πολιτών
-Ένταξη μεγάλου μέρους του εδάφους των Βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες
- Διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων

Τον δρόμο της επίλυσης σε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών που εμπίπτουν στις Βρετανικές Βάσεις, να μπορούν να αναπτύξουν όπως οι ίδιοι θέλουν τις περιουσίες τους, δίνει στους Κύπριους ιδιοκτήτες η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο.

Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.com.cy ήταν αποτέλεσμα διπλωματίας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες μεταξύ υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την υπογραφείσα σήμερα συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία αφορά τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

Η Συμφωνία αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις Βάσεις, εφόσον ύστερα από 53 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πετυχαίνει μια γενικευμένη ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία μετά από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων. Η συμφωνία, μεταξύ άλλων,

Επιτρέπει την ένταξη ενός μεγάλου μέρους του εδάφους των Βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα το 78% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών εντάσσεται στην πιο πάνω ρύθμιση.

Διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίων στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της ΚΔ για την ανάπτυξη των περιουσίων τους εντός των ορίων των ΒΒ.

Αίρει όλους τους ισχύοντες περιορισμούς αναφορικά με τους δικαιούχους για την απόκτηση και την ανάπτυξη ακινήτων εντός των Βρετανικών Βάσεων, ούτως ώστε να εφαρμόζονται και στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων τα ισχύοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την απόκτηση και ανάπτυξη περιουσιών από πολίτες Ευρωπαϊκών και άλλων τρίτων χωρών.

Ευθυγραμμίζει την κατάσταση στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με το τι ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ομαλοποιεί τη ζωή των κατοίκων των Βρετανικών Βάσεων.

Δίνει τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων, με όλες τις συνεπακόλουθες θετικές συνέπειες για την ευημερία των κατοίκων των κοινοτήτων, και βοηθά στη γενικότερη ώθηση της Κυπριακής οικονομίας.

Επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση της πλευράς μας ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς.

Διασφαλίζει γενικότερα τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων.

Η Συμφωνία φέρνει πλέον ένα νέο αέρα αισιοδοξίας για τους κατοίκους των Βρετανικών Βάσεων και όσους έχουν περιουσίες στις Βάσεις, καθώς ανοίγει τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμης των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας που είχα εξαγγείλει στις 19 Απριλίου 2013 και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την επίτευξη συμφωνίας με τους Βρετανούς για τη μη-στρατιωτική ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις.

Εχω ήδη δώσει οδηγίες και την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί θα συγκληθεί σύσκεψη υπό την προεδρία μου στην παρουσία των αρμόδιων Υπουργών, Έπαρχων, εκπροσώπων των κοινοτήτων που έχουν περιουσία μέσα στα όρια των Βρετανικών Βάσεων, Προέδρων και Μελών των αρμοδίων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, βουλευτών των επαρχιών Λεμεσού, Αμμοχώστου και Λάρνακας όπου βρίσκονται οι Βρετανικές Βάσεις, καθώς και εκπροσώπων οργανωμένων συνόλων και φορέων για παρουσίαση και ανάλυση της Συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιστορικής σημασίας συμφωνία για εδάφη βρετανικών Βάσεων – Καλά νέα για 15 κοινότητες


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ολοκληρωμένο και επιμελώς σχεδιασμένο το όραμα μας για την υγεία
  3. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  4. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»
  5. Αύξηση για τέταρτο έτος στις αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας και ρεκόρ 4ετίας οι εγγραφές το 2017
  6. Ο βετεράνος Αστυνόμος Αν. Πιτσιλλίδης τιμήθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ