What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

15.01.2014 | 15:25
Τελευταία ενημέρωση: 15.01.2014 | 15:40

Ο Ρώσος Πρέσβης αισιοδοξεί για επίλυση του Κυπριακού, κρατώντας όμως ίσες αποστάσεις

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την αισιοδοξία του εξέφρασε στην Χαβαντίς ο Ρώσος Πρέσβης, επισημαίνοντας ότι η επίτευξη ενός κοινού ανακοινωθέντος αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό πριν την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Είναι εφικτή μια λύση στο Κυπριακό δηλώνει στην Χαβαντίς ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Stanislav Osadchiy εκφράζοντας την ελπίδα του γι’ αυτό.

Με τίτλο «Έχω ελπίδες για την λύση» πρωτοσέλιδα η Χαβαντίς γράφει ότι σε συνέντευξή του στην Εσρά Αϊγκίν ο Ρώσος Πρέσβης ανέφερε ότι μια κοινή δήλωση και για τις δύο πλευρές θα επικυρώσει την πίστη προς τις αρχές που θα δημιουργήσουν την ομοσπονδία στην Κύπρο και θα είναι ένα δυνατό σημάδι πως είναι έτοιμες να δουλέψουν για την λύση αυτού του προβλήματος. «Εάν αυτές οι δύο κοινότητες μπορούσαν να ζήσουν πριν στο νησί με ειρήνη, γιατί να μην το κάνουν τώρα και πάλι;».

Εκτίμησε ότι το κοινό ανακοινωθέν είναι σημαντικό από την άποψη ότι θα θέσει το πλαίσιο της λύσης και θα αποφασίσει για κάποια θεμελιακά ζητήματα. Από την άλλη, ανέφερε, εάν το κοινό ανακοινωθέν είναι κάτι ανέφικτο και δεν χρειάζεται, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι δύο πλευρές. Ότι και να γίνει, να είναι μια απόφαση και των δύο πλευρών».

Ο κ. Osadchiy σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει βάση στην Κύπρο, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θέλει κάτι τέτοιο. Βλέπετε, είπε, τι συμβαίνει τώρα στον αραβικό κόσμο και ειδικά στη Συρία. «Δεν θέλουμε η Κύπρος να μετατραπεί σε μια βάση σε αυτή την περιοχή. Θέλουμε μια σταθερή χώρα με ειρήνη στην περιοχή». Ευχήθηκε δε όπως η Κύπρος γίνει παράδειγμα για την περιοχή της Μέσης Ανατολής λέγοντας πως είναι υπέρ του να παρακαθίσουν οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας λύσης.

Ο Ρώσος διπλωμάτης εκτίμησε ως μια ευκαιρία την ύπαρξη φυσικού αερίου στην Κύπρο. «Το φυσικό αέριο είναι μια οικονομική βάση για την ευημερία ολόκληρου του νησιού. Επιπλέον, το φυσικό αέριο μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους για την εξεύρεση λύσης στην Κύπρο το συντομότερο». Το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στην Κύπρο είμαι μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας μιας ενωμένης Κύπρου και για την ευημερία των ανθρώπων και θα ενισχύσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό πρέπει να το δούμε. Στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, είναι ξεκάθαρο πως με μια συνολική λύση είναι εφικτή μια εποικοδομητική και αποτελεσματική αμοιβαία συνεργασία. Θα αποθέματα υδρογονανθράκων πρέπει να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως αυτό θα γίνει».

Η λύση, συνέχισε, θα είναι μια προωθητική δύναμη γα την οικονομική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, τον τουρισμό, τα ακίνητα, τα κτηματομεσιτικά. «Σκεφτείτε να υπάρξουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για τα πλοία και τα αεροπλάνα μιας ενωμένης Κύπρου».

Το σημαντικό ανέφερε ο κ. Osadchiy είναι η λύση που θα βρεθεί στην Κύπρο να είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, μπορεί να είναι πηγή νέων εντάσεων.

Στους Τ/κ και τους Ε/κ, συνέχισε, επαφίεται να βρουν μια ισορροπημένη φόρμουλα προς όφελος και για το μέλλον και των δύο κοινοτήτων. Αυτό για την Ρωσία, είπε, είναι βασική θέση. «Για εμάς δεν είναι η ε/κ πλευρά, είμαστε με το πλευρό όλης της Κύπρου».

Ερωτηθείς εάν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση είναι αρμόζουσα για την Κύπρο ή ασχολούμαστε άδικα με μια λάθος φόρμουλα τόσα χρόνια, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι στην Κύπρο πρέπει να υπάρξει μια ομοσπονδία που να βασίζεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, δικοινοτική με πολιτική ισότητα. Αλλά και πάλι, συμπλήρωσε, στο τέλος της ημέρας το πώς θέλουν μια λύση είναι κάτι που εναπόκειται στις δύο πλευρές. «Αυτό μπορεί να είναι μια ομοσπονδία, μια συνομοσπονδία ή μια άλλη συνενωτική φόρμουλα. Δεν ξέρω. Όμως ό,τι και να γίνει, πρέπει να είναι μια λύση που θα υιοθετήσουν και θα αποδεχθούν και οι δύο πλευρές».

Την πιο κατάλληλη λύση εσείς θα τη βρείτε, ανέφερε σημειώνοντας ότι εάν και οι δύο πλευρές δεν υιοθετήσουν τη λύση τότε μπορεί να ζήσουν ξανά τις πληγές του παρελθόντος.Ερωτηθείς εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν ένα κατάλληλο μοντέλο, ο Ρώσος διπλωμάτης απάντησε πως κάποτε οι άνθρωποι αναγκάζονται να διαλέξουν ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο και εκείνη την εποχή, είπε, οι ηγέτες δεν είχαν άλλη επιλογή. Το 1960, πρόσθεσε, ο Μακάριος και ο Κιουτσιούκ έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα στο κακό και το χείριστο και αναγκάστηκαν να υπογράψουν μια λύση που τους επιβλήθηκε. Και γι’ αυτό, σημείωσε, πρέπει οι πλευρές να κάτσουν να βρουν μια κατάλληλη λύση μεταξύ τους.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  2. Συνελήφθη στην Τουρκία και ο πρώην διοικητής του κατοχικού στρατού ως μέλος των Γκιουλενιστών
  3. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»
  4. Προειδοποιήσεις ΗΠΑ σε Ερντογάν: Μην αγγίξεις τους Κούρδους της Συρίας
  5. Συρία προς Άγκυρα: «Αν επιτεθείτε, θα σας καταστρέψουμε»
  6. Σε κυπριακό κελί θα παραμείνει ο 67χρονος Ισραηλινός για το κύκλωμα εμπορίας οργάνων