What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

15.01.2014 | 15:42
Τελευταία ενημέρωση: 15.01.2014 | 16:21

Η Επίτροπος Διοικήσεως καταγγέλει ευτράπελα μετά από την επίσκεψή της στις Κεντρικές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το ζητούμενο στις Κεντρικές Φυλακές ήταν να είχε υπάρξει μια καλύτερη επικοινωνία μεταξύ διοίκησης και προσωπικού των φυλακών από την μια και κρατουμένων από την άλλη δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου.

Με μια καλύτερη επικοινωνία μεταξύ προσωπικού και κρατουμένων και με μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση των φυλακισμένων πολλά προβλήματα στις Κεντρικές Φυλακές θα μπορούσαν να είχαν λυθεί, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, σημειώνοντας παράλληλα υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που μπορούν πάρα πολύ εύκολα να επιλυθούν, όπως το θέμα των διακοπών στην παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε δηλώσεις της ύστερα από επίσκεψη της ιδίας και λειτουργών του γραφείου της μαζί με αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου και ακαδημαϊκών που ασχολούνται με θέματα εγκληματολογίας και σωφρονιστικού συστήματος στις Κεντρικές Φυλακές, όπου είχαν επαφές τόσο με φυλακισμένους όσο και με τη διοίκηση των φυλακών, η κ. Σαββίδου ανέφερε πως αυτή ήταν μια πρώτη επαφή μαζί τους και πως θα συνεχίσουν τις επισκέψεις την επόμενη εβδομάδα, «ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε – ακούγοντας κρατούμενους και δεσμοφύλακες – τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα στις φυλακές».

«Ουσιαστικά η προσπάθειά μας είναι να ανοίξουμε ένα κανάλι επικοινωνίας κυρίως με τους κρατούμενους, πράγμα που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει και στην εκτόνωση του εκνευρισμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή και της έντασης», ανέφερε.
Είπε πως από την πρώτη επαφή που είχαν με μια ευρύτερη ομάδα κρατουμένων που κάλυπτε όλες τις ομάδες – τα νεαρά άτομα, τους βαρυποινίτες, τους ελαφροποινίτες, τους αλλοδαπούς - αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που μπορούν πάρα πολύ εύκολα να επιλυθούν, κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ, όπως είπε, στο να εκτονωθεί η κατάσταση και που προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί μέχρι στιγμής δεν είχαν επιλυθεί.

Ερωτηθείσα ποια είναι τα προβλήματα που είναι πολύ εύκολο να επιλυθούν, η κ. Σαββίδου αναφέρθηκε στις διακοπές νερού και στις διακοπές ρεύματος. «Αυτό θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να είχε επιλυθεί», σημείωσε.
Υποψιάζομαι, συνέχισε, «ότι υπήρχε και μια όχι ορθή ενημέρωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρούν ότι επιλύθηκε (αυτό το θέμα). Δυστυχώς η ενημέρωση αυτή είναι λανθασμένη», πρόσθεσε.

Η κ. Σαββίδου είπε πως αυτές οι διακοπές γίνονταν με ειλημμένη απόφαση της διοίκησης των φυλακών και πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες αν όχι και ορισμένα χρόνια.
Η Επίτροπος Διοικήσεως ανέφερε πως μια σωστή καταγραφή των προβλημάτων θα ξεκινήσει από εβδομάδας.

«Σήμερα είχαμε μια πρώτη επαφή και προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε και τον σκοπό της επίσκεψής μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως άκουσαν κατ’ αρχήν κάποια προβλήματα.
«Θα μπορέσουμε να καταγράψουμε όλα τα παράπονα των κρατουμένων καθώς και του προσωπικού, γιατί και το προσωπικό ενδεχομένως έχει άλυτα προβλήματα, αφού ολοκληρωθούν αυτές οι επισκέψεις σε κάποιο πόρισμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για το θέμα της παρουσίας της ΜΜΑΔ, στις φυλακές, η Επίτροπος Διοικήσεως είπε πως οι κατάδικοι δεν αναφέρθηκαν σε αυτό το ζήτημα.
Σημείωσε πως κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής διευκρινίστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι η παρουσία της ΜΜΑΔ στις φυλακές θα είναι προσωρινή «ενδεχομένως ορισμένες ακόμα μέρες μέχρις ότου εκτονωθεί η κρίση», όπως είπε η κ. Σαββίδου.

Ερωτηθείσα για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ανέφερε πως και το παραμικρό μέτρο βοηθά σήμερα σε κάποια μικρή βελτίωση, σημειώνοντας ωστόσο πως τα προβλήματα είναι πάρα πολλά.
Κληθείσα να πει αν οι κατάδικοι ήταν ικανοποιημένοι από την παρουσία τους στις φυλακές, η κ. Σαββίδου απάντησε καταφατικά.

«Εχω την εντύπωση ότι δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ προσωπικού – κατάδικων και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Διψούν να ακουστούν, διψούν να μιλήσουν. Είναι πάρα πολύ απλό το ζήτημα και ελπίζουμε με τα νέα μέτρα να περάσει μια νέα νοοτροπία επικοινωνίας διοίκησης και γενικά προσωπικού των φυλακών με τους κρατούμενους, γιατί πολλά προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν λυθεί με αυτό τον τρόπο. Μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση αυτών των ανθρώπων», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης είπε πως «είχαμε ουσιαστικές επαφές με φυλακισμένους αλλά και με τη διοίκηση σε μια προσπάθεια αφενός να βοηθήσουμε για την επίλυση του προβλήματος, αλλά και να ακούσουμε από τους ίδιους οι οποίοι βρίσκονται στο σωφρονιστικό ίδρυμα τόσο από αυτούς που έχουν τον έλεγχο όσο και από τους ίδιους τους φυλακισμένους».

«Εχουμε ακούσει προβλήματα και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή, μπορώ να πω καθημερινή, μαζί με τη διοίκηση των φυλακών αλλά και τους ίδιους τους κατάδικους ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα διάφορα προβλήματα που τους απασχολούν», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως άκουσαν προβλήματα και από τις δυο πλευρές και πρόσθεσε πως «υπάρχει προθυμία για συνεργασία, υπάρχει προθυμία για επίλυση και εμείς θα είμαστε πάντοτε εδώ για να βοηθήσουμε».

«Ζητήσαμε από οποιονδήποτε έχει κάτι να το καταγράψει. Είδαμε κάποια συγκεκριμένα άτομα. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε για το κάθε πρόσωπο το παράπονο που έχει. Ζητήσαμε να μας καταγράψουν τα προβλήματά τους. Είναι μια πρώτη ουσιαστική επαφή, αλλά καθημερινά θα συνεχιστεί αυτό το θέμα μέχρι να φθάσουμε σε μια σωστή κατάληξη», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν βλέπει να εκτονώνεται η κρίση και ένταση, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως πρέπει να εκτονωθεί και πως η επίσκεψή τους έγινε για να δοθεί το μήνυμα ότι υπάρχει ενδιαφέρον τόσο για τη διοίκηση όσο και για τους καταδίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμός στη Βουλή! Επιθέσεις βουλευτών κατά Ιωνά στην ενημέρωση για τη δραματική κατάσταση στις Κεντρικές

«Δεσμοφύλακας» η ΜΜΑΔ στις Κεντρικές μέχρι νεοτέρας

Ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων στις φυλακές - Σε καθήκοντα «δεσμοφύλακα» η ΜΜΑΔ

Σοκ! Ο Γιώργος Τρυφωνίδης σχολιάζοντας τις αυτοκτονίες έκανε λόγο για απλό μιμητισμό! Η Ελένη Βατυλιώτου ανέλαβε Αναπλ. Δ/ντρια των Φυλακών

Πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» για τον Ιωνά Νικολάου - Διεθνώς εκτεθειμένη η Κύπρος μετά και την σημερινή αυτοκτονία στις Φυλακές

Μένει ή φεύγει από τις φυλακές ο Τρυφωνίδης…; Δεν υπέβαλα παραίτηση 

Μένει ή φεύγει από τις φυλακές ο Τρυφωνίδης…; Δεν υπέβαλα παραίτηση 

Νέο σοκ στις Κεντρικές Φυλακές – 28χρονος βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του!

Τα δεκαοκτώ νέα μέτρα του Ιωνά Νικολάου και το κυπριακό Εξπρές του Μεσονυκτίου - Η διοίκηση των Φυλακών περνά στην ΜΜΑΔ!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Εξαγγέλονται μέτρα για τις φυλακές - Αντικαθίσταται ο Γιώργος Τρυφωνίδης - Προεδρική οργή

Δεσμοφύλακες σε διαθεσιμότητα μετά την κτηνωδία στις Κεντρικές Φυλακές 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  2. Σε κυπριακό κελί θα παραμείνει ο 67χρονος Ισραηλινός για το κύκλωμα εμπορίας οργάνων
  3. Αιφνίδιος θάνατος για τον Ανδρέα Πέτρου - Θρήνος για τον δεσμοφύλακα των Κεντρικών και πατέρα δύο παιδιών
  4. Εγκαίνεια για την Πτέρυγα 10Α των Κεντρικών Φυλακών - Θα φιλοξενεί χρήστες ναρκωτικών
  5. Σε εφαρμογή εντός Ιανουαρίου το «νάρκοτεστ»
  6. Η Επίτροπος Διοικήσεως διατάσσει αυτεπάγγελτη έρευνα για την καταγγελία περί ομαδικού ξυλοδαρμού κρατουμένων