What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

15.01.2014 | 17:56
Τελευταία ενημέρωση: 15.01.2014 | 22:47

Ο Τρυφωνίδης δεν προωθούσε παράπονα των κρατουμένων επειδή δεν ήταν καλογραμμένα! Τι είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στις Επιτροπές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Ο Ιωνάς Νικολάου ενημέρωσε τις Επιτροπές Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- "Θυελλώδεις" διάλογοι κατά την ακρόαση
- Ο Γιώργος Τρυφωνίδης δεν διαβίβαζε τα γραπτά παράπονα κρατουμένων επειδή...δεν ήταν καλογραμμένα!
- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την ανέγερση νέων Φυλακών
- Παραμένει προσωρινά ο Ψυχίατρος των Φυλακών Λούης Καριόλου

Ο κ. Νικολάου παρέστη ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την οποία συζητήθηκε διεξοδικά η έκρυθμη κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές μετά τα τελευταία γεγονότα.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται ανέφερε ο κ. Νικολάου στο να ανεγερθούν νέες φυλακές, προκειμένου να υπάρξει άμεση βελτίωση στο χωροταξικό πρόβλημα, το οποίο μεταξύ άλλων επηρεάζει και την ψυχική υγεία των κρατουμένων, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης,μάλιστα ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης σύντομα θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανέγερση νέων φυλακών κατόπιν σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, μέτρο στο οποίο ο κ. Νικολάου είχε και χθες αναφερθεί είναι και η σε εντός δεκαπενθημέρου  επαναδιαμόρφωση της πτέρυγας 23 του νοσοκομείου Αθαλάσσας προκειμένου να υποδέχεται τα σοβαρότερα περιστατικά που αφορούν σε ψυχοσωματικό στρες που θα εμφανίζεται σε κρατούμενους.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι θα ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας, ο ψυχίατρος Λούης Καριόλου ο οποίος και μετατέθηκε σήμερα από τις Κεντρικές Φυλακές, να παραμείνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις φυλακές προκειμένου ο νέος ψυχίατρος που ανέλαβε σήμερα καθήκοντα να αποκτήσει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη με τους περίπου 40 ανθρώπους που χρειάζονται άμεση ψυχική θεραπεία.

ΥΠΟΣΚΑΨΗ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εδώ και ημέρες κάνει λόγο για συνεχή υπόσκαψη των προηγούμενων μέτρων που είχαν εξαγγελθεί, από τους ίδιους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Σήμερα, έκανε λόγο για ολιγωρία και υπόσκαψη των μέτρων, παραταύτα αναφερόμενος στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών , Γιώργο Τρυφωνίδη, ανέφερε ότι δεν διαφαίνεται προς το παρόν να φέρει πειθαρχικές ευθύνες.

Εντούτοις, σπόντα στο έργο του πρώην Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, ήταν η αναφορά του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι είχε αποστείλει συνεργάτη του στις Φυλακές προκειμένου να διαπιστώσει τι συνέβαινε, αφού, όπως είπε, δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ Διεύθυνσης και φυλακισμένων. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως όταν η Διεύθυνση έλαβε τις θέσεις των κρατουμένων γραπτώς δεν τις δεχθηκε, διότι, όπως υποστήριξε, δεν ήταν καθαρογραμμένες...

Ο υπουργός μίλησε για συγκεκριμένες νοοτροπίες οι οποίες οδήγησαν σε συνεχή υπόσκαψη των μέτρων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία ζήτησε διακομματική συνεργασία ώστε να επιλυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο όπως ανέφερε ο ίδιος δεν είναι άλλο από την νοοτροπία παγίωσης μιας αυστηρής πειθαρχίας και αλόγιστης επιβολής αυτής, δεδομένα που οδήγησαν στα τελευταία περιστατικά.

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε σε ζητήματα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια εντός των φυλακών, όπως το ότι δεν επιτρεπόταν στους κρατούμενους να κάνουν ντους κάθε μέρα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σχολιάζοντας την έντονη κριτική που δέχεται και τις παροτρύνσεις να παραιτηθεί, από μερίδα της Αντιπολίτευσης, είπε ότι «η κριτική είναι καλοδεχούμενη, αλλά από μόνη της δεν αποδίδει», διευκρινίζοντας εκ παραλλήλου ότι νοοτροπίες του παρελθόντος δεν μπορούν να συνεχιστούν ούτε για μία μέρα ακόμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το διορισμό νέου διευθυντή στις φυλακές, εξήγησε ότι το σχέδιο υπηρεσίας προνοεί για τα προσόντα και διορισμό χωρίς περιορισμούς προέλευσης από το αστυνομικό σώμα. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν και διευθυντές που προήλθαν από την Αστυνομία και η θητεία τους κρίνεται καλή.

Αναφέρθηκε και στην εν εξελίξει διοικητική έρευνα για τα περιστατικά που αφορούν τις τρεις απόπειρες, τις 5 αυτοκτονίες και το βιασμό.

Η ΜΜΑΔ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Εκφράζοντας θλίψη και προβληματισμό, είπε ότι έχει ανατεθεί σε ομάδα ανακριτών πλήρης διερεύνηση των υποθέσεων, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μην βρεθεί υπόλογη για ελλιπή διερεύνηση.

Απαντώντας στις ερωτήσεις Βουλευτών για την παρουσία της ΜΑΔΔ στις φυλακές, κατά τη συνεδρία των δύο Επιτροπών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι η παρέμβαση της επίλεκτης μονάδας κρίθηκε ως επιβεβλημένη υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες στις φυλακές.

Για το ζήτημα της μετακίνησης Τρυφωνίδη από το πόστο του Αναπληρωτή Διευθυντή των κεντρικών ο κ. Νικολάου είπε ότι κατά τη σύσκεψη της Κυριακής την ζήτησε προφορικά και δήλωσε ότι θα διαβίβαζε και γραπτό αίτημα, ενώ για την περιορισμένης έκτασης εξέγερση που σημειώθηκε την Κυριακή στις φυλακές, είπε πως η πραγματική αιτία ήταν η προσπάθεια κάποιων νέων ισοβιτών να πάρουν τη θέση κάποιων ισοβιτών που έφυγαν από τις φυλακές.

Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εξετάσουν σε κοινή συνεδρία τον Ιούνιο προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμός στη Βουλή! Επιθέσεις βουλευτών κατά Ιωνά στην ενημέρωση για τη δραματική κατάσταση στις Κεντρικές

«Δεσμοφύλακας» η ΜΜΑΔ στις Κεντρικές μέχρι νεοτέρας

Ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων στις φυλακές - Σε καθήκοντα «δεσμοφύλακα» η ΜΜΑΔ

Σοκ! Ο Γιώργος Τρυφωνίδης σχολιάζοντας τις αυτοκτονίες έκανε λόγο για απλό μιμητισμό! Η Ελένη Βατυλιώτου ανέλαβε Αναπλ. Δ/ντρια των Φυλακών

Πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» για τον Ιωνά Νικολάου - Διεθνώς εκτεθειμένη η Κύπρος μετά και την σημερινή αυτοκτονία στις Φυλακές

Μένει ή φεύγει από τις φυλακές ο Τρυφωνίδης…; Δεν υπέβαλα παραίτηση 

Μένει ή φεύγει από τις φυλακές ο Τρυφωνίδης…; Δεν υπέβαλα παραίτηση 

Νέο σοκ στις Κεντρικές Φυλακές – 28χρονος βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του!

Τα δεκαοκτώ νέα μέτρα του Ιωνά Νικολάου και το κυπριακό Εξπρές του Μεσονυκτίου - Η διοίκηση των Φυλακών περνά στην ΜΜΑΔ!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Εξαγγέλονται μέτρα για τις φυλακές - Αντικαθίσταται ο Γιώργος Τρυφωνίδης - Προεδρική οργή

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γιώργος Λιάγκας – Μένιος Φουρθιώτης: Έλυσαν τις διαφορές τους στον αέρα! [vid]
  2. Ποινή «χάδι» για διεστραμμένο πατριό! Από τα 10 της χρόνια ήταν έρμαιο των σεξουαλικών του ορέξεων
  3. «Τατουάζ»: Αποκαλύψεις για τον ρόλο του Ντάνου στη σειρά από συνεργάτιδα του Ανδρέα Γεωργίου [vid]
  4. Σοκ! 10χρονη ήταν έρμαιο των σεξουαλικών ορέξεων του πατριού της
  5. Τα σχόλια της Ντορέττας για την απόφαση του Ντάνου να παίξει στο «Τατουάζ»
  6. Λεμεσός: Κρατούσε την 32χρονη κλειδαμπαρωμένη σπίτι του για να την βιάζει και να την κατακλέβει!