What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

15.01.2014 | 19:06
Τελευταία ενημέρωση: 15.01.2014 | 20:34

Αναστασιάδης - Κάμερον τα βρίσκουν και στο Κυπριακό (;) - Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- ΠτΔ και Ντέιβιντ Κάμερον εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό
- Πρόβλεψη και για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας
- Ιστορική και η Συμφωνία που επιτεύχθηκε για τις Βρετανικές Βάσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου
- Στο προσκήνιο και θέματα συνεργασίας εντός της Ε.Ε.
- Στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών οι διμερείς σχέσεις

Την ενεργή δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές που διέπουν την ΕΕ, με ένα κράτος που θα έχει μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μόνη ιθαγένεια σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., επαναβεβαιώνει κοινό ανακοινωθέν που ακολούθησε τη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Εξερχόμενος της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ευαρέσκειά του για την «ιστορικής σημασίας» επίσκεψή του στο Λονδίνο και τη συνάντησή του με τον Βρετανό ηγέτη, ενώ σχολίασε ότι η συνάντηση έγινε σε θερμότατο κλίμα και κατέληξε με συμφωνία συνέχισης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς που συζητήθηκαν – κάτι που αναφέρεται και στο κοινό ανακοινωθέν.

Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, ενημέρωσε τον Ντέιβιντ Κάμερον για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλονται «για συμφωνία επί ενός ουσιαστικού κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα δημιουργεί προοπτική κατάληξης σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι επανέλαβε κατά τη συνάντηση την αναγκαιότητα υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα δημιουργούν μια νέα δυναμική στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού - μέτρα, όπως σημείωσε, που θα αποβούν προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

«Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Βρετανό Πρωθυπουργό για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τις προσπάθειές μας για επανεκκίνησή της, χωρίς να παραλείψω να τον ευχαριστήσω για την ουσιαστική συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου στην προσπάθεια αυτή και πιο συγκεκριμένα σε θέματα που αφορούν την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού κράτους», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όπως συμπλήρωσε, «οι συζητήσεις επεκτάθηκαν επίσης στα θέματα της ΕΕ, όπου διαπιστώθηκαν κοινές ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης, λαμβάνοντας ειδικά υπόψη τη σημερινή οικονομική κατάσταση – να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα της νεανικής ανεργίας και γενικότερα πώς να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά αδιέξοδα».

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται πως οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ ώστε να γίνει πιο ευέλικτη, πιο ανταγωνιστική και πιο δημοκρατική – συμπεριλαμβανομένου ενός ενισχυμένου ρόλου για τα εθνικά κοινοβούλια, όπου κρίνεται κατάλληλο και της ανάγκης ανανέωσης της δημοκρατικής συναίνεσης και υποστήριξης των πολιτών για την ΕΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε εξάλλου στην πρωινή συμφωνία που αφορά τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιοχών εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων, λέγοντας ότι επηρεάζει πέραν των 15 κοινοτήτων και διανοίγει μεγάλες προοπτικές στα θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων. Το κοινό ανακοινωθέν επισημαίνει πως η συμφωνία είναι σημαντική καθώς παραχωρεί μεγαλύτερη ελευθερία στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίας εντός ορίων Βάσεων, ενώ την ίδια ώρα διασφαλίζει την αποδοτική λειτουργία των βάσεων για στρατιωτικούς σκοπούς. Η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικό παράδειγμα» της καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στη διοίκηση των Βάσεων.

Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε κάνει λόγο για επαναβεβαίωση των ισχυρών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου και για αμοιβαία δέσμευση για τη διεύρυνση και εμβάθυνση των γόνιμων σχέσεων σε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Όπως επίσης αναφέρεται στο ανακοινωθέν, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν «για τη σημαντική πρόοδο μέχρι στιγμής και την ισχυρή δέσμευση της κυπριακής Κυβέρνησης στην εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης με την τρόικα και στην αναζωογόνηση της οικονομίας και την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης». Σημειώνεται πως η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κύπρο στην αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα και του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Όσον αφορά τα θέματα ενέργειας, συμφωνήθηκε η συνέχιση της στενής συνεργασίας, ιδίως ως προς την επιμόρφωση και εκπαίδευση, επί των προσπαθειών αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Κύπρου, κάτι που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται δε στην κοινή αποφασιστική δέσμευση στην αντιμετώπιση απειλών ασφαλείας και ανθρωπιστικών ζητημάτων στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται πως η κρίση στη Συρία ανέδειξε τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων και σχετικά με τις Βάσεις.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να εργαστούν για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για τις χώρες τους και την ΕΕ μέσω της άρσης οικονομικών φραγμών, της αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, της χρήσης εκπαιδευτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών ώστε να προετοιμαστεί η επόμενη γενιά για τις αυριανές προκλήσεις και της ενδυνάμωσης των τομέων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών τους για τη στήριξη των επιχειρήσεων».

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι η μεταρρύθμιση της ενιαίας αγοράς θα στηρίξει την ατζέντα ανάπτυξης της Ευρώπης μέσω της απλοποίησης των κανονισμών, των μεγαλύτερων διασυνοριακών συναλλαγών στις υπηρεσίες και την περαιτέρω ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Επίσης σε ό,τι αφορά την ΕΕ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεύρυνση είναι παράγοντας ειρήνης, ευημερίας και προόδου, ενώ συντάχθηκαν και ως προς την ανάγκη να αναζητηθεί καλύτερη διαχείριση του αντίκτυπου στις τοπικές κοινότητες από τη μελλοντική ένταξη χωρών στην Ένωση.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και δημοσιογραφικές πηγές θεωρείται ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, ενώ ο ΠτΔ δήλωσε σε ομιλία του προς την ομογένεια ότι δεν πρόκειται να υπογράψει λύση στο Κυπριακό που δεν θα εγκριθεί από την πλειοψηφία του Κυπριακού λαού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τις Βρετανικές Βάσεις - Διαβάστε τι προβλέπει η ιστορική συμφωνία

Ιστορικής σημασίας συμφωνία για εδάφη βρετανικών Βάσεων – Καλά νέα για 15 κοινότητες

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  2. Haber Kibris: Αποκαλύπτει το σχέδιο εμπλοκής του κατοχικού στρατού στην απόπειρα πραξικοπήματος
  3. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ολοκληρωμένο και επιμελώς σχεδιασμένο το όραμα μας για την υγεία
  4. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  5. Σε κυπριακό κελί θα παραμείνει ο 67χρονος Ισραηλινός για το κύκλωμα εμπορίας οργάνων
  6. Ρώσικα βομβαρδιστικά πάνω από τη Μεγάλη Βρετανία - Αναχαίτιση από Typhoon