What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

15.01.2014 | 21:35
Τελευταία ενημέρωση: 15.01.2014 | 22:43

Αγωνία από την Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων για τις προσφυγές Κυπρίων στην «Επιτροπή Κατεχομένων»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την αγωνία της για τις προσφυγές Ε/κ στη λεγόμενη Επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, εξέφρασε σε συναντήσεις που είχε με την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής και τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου η Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων, κ. Πέτρου, ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει σειρά εισηγήσεων προς τον Πρόεδρο της Βουλής και την Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, καθώς και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων όσον αφορά τρόπους για αποτροπή ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας από το να προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα.

«Είχαμε συνάντηση με την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής με απώτερο σκοπό το μείζον θέμα που ταλανίζει τον τόπο μας, την πώληση κατεχομένων περιουσιών», είπε, προσθέτοντας ότι «είδαμε επίσης και τον Πρόεδρο της Βουλής».

Ανέφερε ότι «είναι γνωστό ότι εκατοντάδες Ε/κ έχουν περάσει μέχρι τώρα στα κατεχόμενα προκειμένου να προχωρήσουν με αίτηση στην επιτροπή ακινήτων περιουσιών της Τουρκίας και άλλοι τόσοι σκοπεύουν να το πράξουν».

Εξέφρασε την άποψη ότι «η επιτροπή δημιουργήθηκε με επιδέξιους χειρισμούς από μέρους της Άγκυρας, εκμεταλλευόμενη τη δική μας αδιαφορία για τις κατεχόμενες περιουσίες». Στη συνέχεια, πρόσθεσε, «η Τουρκία τη μετέτρεψε από ένα απλό όργανο επίλυσης ζητημάτων περιουσίας σε ένα όργανο, που σύντομα θα της δώσει την ευκαιρία ν’ αποκτήσει την εδαφική υπεροχή που χρειάζεται για να επιβάλει τη λύση που θέλει».

Προειδοποίησε ότι «το πιο σοβαρό όμως είναι ότι η Τουρκία αγοράζει τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων τις οποίες στη συνέχεια παραχωρεί στους Τουρκοκύπριους, με αντάλλαγμα τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές». Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, «η Τουρκία γίνεται συνέταιρος και στο νότο».

«Εκφράσαμε την αγωνία μας τόσο στην Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων όσο και στον Πρόεδρο της Βουλής γι αυτό το θέμα και τον παρακαλέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο που θα συζητηθεί το θέμα των περιουσιών να προσπαθήσουν να συνδέσουν τον πρόσφυγα, τον ιδιοκτήτη κατεχόμενης περιουσίας μαζί με την περιουσία του, διαφορετικά πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα έρθει η ώρα που δεν θα είναι ανατρέψιμη αυτή η κατάσταση που δημιουργείται», συμπλήρωσε ο κ. Πέτρου.

Αναφέρθηκε σε εισηγήσεις τις οποίες έχει ήδη υποβάλει η Επιτροπή για δημιουργία ταμείου για τους ιδιοκτήτες κατεχόμενης γης «το οποίο θα στηρίξει τους ιδιοκτήτες για να αποτραπεί αυτή η μαζική καταχώρηση στην επιτροπή ακινήτων».

Είπε ακόμη ότι «διαφωνήσαμε με ένα μέτρο που μας εισηγήθηκαν όσον αφορά την απαλλαγή τελών από το Κτηματολόγιο εάν πωλούνται κατεχόμενες περιουσίες από Ε/κ σε Ε/κ για το λόγο ότι με την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο θα συσσωρευτούν όλες οι περιουσίες σε κάποιους επιτήδειους που έχουν τα λεφτά και ύστερα με μεγάλη ευκολία και άνεση ενδεχομένως να καταφεύγουν αυτοί στην επιτροπή ακινήτων στα κατεχόμενα και δεν θα μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε φραγμό».

Ένα από τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, είναι οι τ/κ περιουσίες που είναι στις ελεύθερες περιοχές, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των περιουσιών ε/κ στα κατεχόμενα, να διατίθενται κατ’ αναλογία μέσω των κοινοτήτων.

Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και ένα μικρό μέτρο για εκκίνηση της οικονομίας, είπε. Πρότεινε επίσης όσα τεμάχια δεν διατεθούν να ενοικιάζονται μέσω των Κοινοτικών Συμβουλίων και τα έσοδα να κατατίθενται στο ειδικό ταμείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ημερολόγιο αιχμαλώτου 1974: Η συγκλονιστική μαρτυρία από τις τουρκικές φυλακές μέχρι την απελευθέρωση

Χωρίς αποτέλεσμα οι επαφές Ντάουνερ - Προκλητικός και πάλι ο Έρογλου

Κάλμαραν τα νεύρα του Ντάουνερ(;) – Συνάντηση με Μαυρογιάννη και Ερτούγ

Ο ΠτΔ στο Λονδίνο και οι Τουρκοκύπριοι στην Ε.Ε.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τουρκική εισβολή στη Συρία: Βομβαρδισμοί και τανκς στην Αφρίν [vid]
  2. Βομβαρδισμοί και… τανκς από τουρκικές δυνάμεις στην Αφρίν [pics, vids]
  3. «Φωτιά» στη Συρία! Βομβάρδισαν 108 στόχους οι Τούρκοι - Απειλούν με αντίποινα οι Κούρδοι
  4. Δεν τους αφήνει σε «χλωρό κλαρί» ο Φαίδωνος! Η «πλαστή γιαγιά» κι ο... αναστημένος νεκρός
  5. Λάρνακα: Οι αστυνομικοί του «χάλασαν» το μεθύσι κι αυτός άρχισε να τους απειλεί με μαχαίρι!
  6. Σεισμός στην Αττική: Γιατί συγκαλείται ειδική επιτροπή; – Περιμένουν νέο σεισμό οι επιστήμονες;