What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

15.01.2014 | 22:13
Τελευταία ενημέρωση: 16.01.2014 | 07:04

Υπουργείο Δικαιοσύνης και Επίτροπος Διοίκησης κάνουν λόγο για υπόσκαψη των μέτρων στις Φυλακές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Ιωνάς Νικολάου και Ελίζα Σαββίδου μίλησαν σήμερα για εκ των έσω υπόσκαψη όσων μέτρων είχαν παρθεί
- Αμφότεροι δήλωσαν ότι είχε καταρρεύσει η επικοινωνία μεταξύ κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων
- Ο πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών δεν προώθησε, ως ώφειλε κανένα αίτημα κρατούμενου
- Για εξομάλυνση του κλίματος στις Φυλακές κάνει λόγο ο Υπουργός, ανακοινώνοντας ανέγερση νέων εγκαταστάσεων
- Άγνοια δήλωσε ο κ. Νικολάου για την επέμβαση της ΜΜΑΔ στην εξέγερση της Κυριακής! 

Έκπληξη προκάλεσε σήμερα κατά την παρουσία του στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος εκανε λόγο για φαινόμενα υπόσκαψης των προηγούμενων μέτρων που είχαν παρθεί τόσο από τον ίδιο το τελευταίο διάστημα, όσο και από τους προκατόχους του εκ των έσω, καθώς ο νυν υπουργός γνώριζε καλά τι συνέβαινε στο χώρο του σωφρονιστικού συστήματος λόγω της θέσεώς του επί χρόνια στο ΔΗΣΥ, όπου ήταν ο καθ΄ ύλιν αρμόδιος για θέματα εσωτερικής τάξης και ασφάλειας.

Πάντως την ίδια θέση ενστερνίζεται και η Επίτροπος Διοίκησης Ελισάβετ Σαββίδου, η οποία επίσης έκανε λόγο για εκ των έσω υπόσκαψη των μέτρων που είχαν κατά το παρελθόν παρθεί.

Σε δηλώσεις της ύστερα από επίσκεψη της ιδίας και λειτουργών του γραφείου της μαζί με αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου και ακαδημαϊκών που ασχολούνται με θέματα εγκληματολογίας και σωφρονιστικού συστήματος στις Κεντρικές Φυλακές, όπου είχαν επαφές τόσο με φυλακισμένους όσο και με τη διοίκηση των φυλακών, η κ. Σαββίδου ανέφερε πως αυτή ήταν μια πρώτη επαφή μαζί τους και πως θα συνεχίσουν τις επισκέψεις την επόμενη εβδομάδα, «ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε – ακούγοντας κρατούμενους και δεσμοφύλακες – τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα στις φυλακές».

Υπουργός Δικαιοσύνης και Επίτροπος Δοιήκησης συμφωνούν επίσης στο ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είχαν προ πολλού καταρρεύσει μεταξύ της διοίκησης των φυλακών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων από την μια, και των κρατουμένων από την άλλη μεριά, με τραγικές συνέπειες. Όπως άλλωστε κατήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης το τραγικό της υπόθεσης είναι πως όταν η Διεύθυνση έλαβε τις θέσεις των κρατουμένων γραπτώς κάτι που όφειλε να κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκείνος δεν τις δεχθηκε, διότι, όπως υποστήριξε, δεν ήταν καθαρογραμμένες...
 
Αυτό το οποίο όμως, όπως ανέφερε ο ίδιος, αναγνωρίζεται ως σοβαρότερο πρόβλημα στις Κεντρικές δεν είναι άλλο από την νοοτροπία παγίωσης μιας αυστηρής πειθαρχίας και αλόγιστης επιβολής αυτής, δεδομένα που οδήγησαν στα τελευταία περιστατικά.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σχολιάζοντας την έντονη κριτική που δέχεται και τις παροτρύνσεις να παραιτηθεί, από μερίδα της Αντιπολίτευσης, είπε ότι «η κριτική είναι καλοδεχούμενη, αλλά από μόνη της δεν αποδίδει», διευκρινίζοντας εκ παραλλήλου ότι νοοτροπίες του παρελθόντος δεν μπορούν να συνεχιστούν ούτε για μία μέρα ακόμα.

Αναφορικά με την ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη παρουσία της ΜΜΑΔ στις Κεντρικές Φυλακές, η οποία και αποτελεί έμμεση αναγνώριση ότι το σωφρονιστικό προσωπικό δεν δύναται να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης άφησε πολλούς εμβρόντητους όταν δήλωσε ότι την περασμένη Κυριακή δεν διέταξε την μετάβαση της επίλεκτης Μονάδας στις Φυλακές προς αντιμετώπιση μιας μικροεξέγερσης που σημειώθηκε.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε σήμερα στις επιτροπές την πρόθεση της κυβέρνησης να ανεγερθούν νέες φυλακές, προκειμένου να υπάρξει άμεση βελτίωση στο χωροταξικό πρόβλημα, το οποίο μεταξύ άλλων επηρεάζει και την ψυχική υγεία των κρατουμένων, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης,μάλιστα ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης σύντομα θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανέγερση νέων φυλακών κατόπιν σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμός στη Βουλή! Επιθέσεις βουλευτών κατά Ιωνά στην ενημέρωση για τη δραματική κατάσταση στις Κεντρικές

«Δεσμοφύλακας» η ΜΜΑΔ στις Κεντρικές μέχρι νεοτέρας

Ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων στις φυλακές - Σε καθήκοντα «δεσμοφύλακα» η ΜΜΑΔ

Σοκ! Ο Γιώργος Τρυφωνίδης σχολιάζοντας τις αυτοκτονίες έκανε λόγο για απλό μιμητισμό! Η Ελένη Βατυλιώτου ανέλαβε Αναπλ. Δ/ντρια των Φυλακών

Πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» για τον Ιωνά Νικολάου - Διεθνώς εκτεθειμένη η Κύπρος μετά και την σημερινή αυτοκτονία στις Φυλακές

Μένει ή φεύγει από τις φυλακές ο Τρυφωνίδης…; Δεν υπέβαλα παραίτηση 

Μένει ή φεύγει από τις φυλακές ο Τρυφωνίδης…; Δεν υπέβαλα παραίτηση 

Νέο σοκ στις Κεντρικές Φυλακές – 28χρονος βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του!

Τα δεκαοκτώ νέα μέτρα του Ιωνά Νικολάου και το κυπριακό Εξπρές του Μεσονυκτίου - Η διοίκηση των Φυλακών περνά στην ΜΜΑΔ!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Εξαγγέλονται μέτρα για τις φυλακές - Αντικαθίσταται ο Γιώργος Τρυφωνίδης - Προεδρική οργή


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τη βίασε και μετά της έκοψε τον λαιμό, κρύβοντας το πτώμα της σε καταψύκτη!
  2. Κουμάντο στο παλάτι κάνει η πριγκίπισσα Σάρλοτ!
  3. Ομαδικός βιασμός και ακρωτηριασμός για 15χρονη μαθήτρια!
  4. Αιφνίδιος θάνατος για τον Ανδρέα Πέτρου - Θρήνος για τον δεσμοφύλακα των Κεντρικών και πατέρα δύο παιδιών
  5. Γιώργος Ελεύθερας για MasterChef: «Όταν τελειώσαμε, η παραγωγή…»
  6. ΠΑΣΥΚΙ: Οργισμένη ανακοίνωση κατά συντάκτη και εφημερίδας για τα «Τα νοσοκομεία της Μπανανίας»