What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 16.01.2014 | 10:00

Λάρνακα: Ανάμεσα στις δέκα πρώτες ευρωπαϊκές πόλεις για την Εβδομάδα Κινητικότητας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Λάρνακα βρίσκεται φέτος όπως και πέρσι, ανάμεσα στις δέκα πρώτες πόλεις της Ευρώπης που διακρίθηκαν, μεταξύ 1,932 συνολικά πόλεων, για τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν κατά την Εβδομάδα Κινητικότητας που διεξάγεται κάθε Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η Εβδομάδα Κινητικότητας έχει σαν στόχο τη δημιουργία αστικού περιβάλλοντος που θα είναι φιλικό προς εναλλακτικά μέσα κινητικότητας, δηλαδή τα ποδήλατα, τη πεζοπορία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Εκπρόσωποι της Λάρνακας θα μεταβούν στις Βρυξέλλες όπου στις 24 και 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις βράβευσης των καλύτερων προγραμμάτων που στοχεύουν στη χρήση του ποδηλάτου ως μέσου διακίνησης.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δημοτικός Γραμματέας Λάρνακας Λευτέρης Εμπεδοκλής «ο Δήμος Λάρνακας συμμετέχει εδώ και αρκετά χρόνια στην Εβδομάδα Κινητικότητας που διοργανώνεται κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο από όλες τις πόλεις της Ευρώπης, με συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες αποσκοπούν στην δημιουργία ενός αστικού περιβάλλοντος που θα είναι φιλικό προς εναλλακτικά μέσα κινητικότητας με έμφαση στα ποδήλατα, τη πεζοπορία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στόχος των ενεργειών αυτών είναι η μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου ούτως ώστε να μειωθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα και να ελαχιστοποιηθούν οι ρύποι που εκπέμπουν τα οχήματα» είπε.

Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει ένα επίσημο διαγωνισμό «επιβραβεύοντας τις πόλεις εκείνες που έχουν δώσει καλά παραδείγματα ενεργειών κατά την Εβδομάδα Κινητικότητας. Οι πόλεις που επιλέγει η Επιτροπή θα πρέπει να δείξουν ότι έχουν επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα ενεργειών που είναι πλούσιο σε περιεχόμενο, δεν αποσκοπεί μόνο στην δημιουργία εντυπώσεων εκείνη την εβδομάδα αλλά έχει το στοιχείο της αειφορίας δηλαδή συνεχίζονται καθ ΄όλη τη διάρκεια του έτους και διαχέεται σε όλη τη κοινωνία και σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, δηλαδή παιδιά, μεγαλύτερους αλλά και ηλικιωμένους».

Η Λάρνακα πριν από τρία χρόνια, συνέχισε ο κ. Εμπεδοκλής «είχε τη τιμή να επιλεγεί ανάμεσα στις τρεις πρώτες πόλεις της Ευρώπης που έχουν βραβευθεί για τις ενέργειες της. Πέρυσι εξασφαλίσαμε μια θέση ανάμεσα στις δέκα short listed πόλεις της Ευρώπης και φέτος η διάκριση αυτή έχει επαναληφθεί, δηλαδή βρισκόμαστε και πάλι ανάμεσα στις δέκα καλύτερες πόλεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δημοτικός Γραμματέας είπε πως «η ένταξη της Λάρνακας μεταξύ των δέκα πρώτων πόλεων της Ευρώπης, είναι μεγάλη τιμή επειδή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι επιλέγεται μεταξύ 2 περίπου χιλιάδων πόλεων απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, πόλεις με χιλιάδες ή και εκατομμύρια κατοίκους, όπως είναι το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη, το Βερολίνο, το Αμστερνταμ και η Βουδαπέστη που έχουν παράδοση στην ποδηλασία».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο ο Δήμος Λάρνακας εφησυχάζει από τη μεγάλη αυτή διάκριση, ο κ. Εμπεδοκλής είπε πως «δεν εφησυχάζουμε αλλά προσπαθούμε κάθε χρόνο για τα καλύτερα και αυτή η διάκριση είναι μια επιβράβευση όχι των ενεργειών που κάνουμε για την αειφόρο κινητικότητα αλλά περισσότερο του πολίτη ο οποίος συμμετείχε στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις και συνέχισε να συμμετάσχει και μετά τη λήξη της Εβδομάδας Κινητικότητας».

Στόχος μας κατά την εβδομάδα κινητικότητας, συνέχισε ήταν «να δημιουργήσουμε στη πόλη μας δίκτυα ποδηλατιστών και οι συμμετέχοντες εξακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου να συναντώνται κάθε Τετάρτη και Κυριακή στη παραλία των Φοινικούδων και να ποδηλατούν. Με την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή του κόσμου στα δίκτυα, εντείνονται οι πιέσεις για τη δημιουργία υποδομών και άλλων μέτρων τα οποία πρέπει να συνοδεύουν τις συγκεκριμένες ενέργειες, δηλαδή ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους και άλλα».

Ο Λευτέρης Εμπεδοκλής επέδωσε τα εύσημα στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας αλλά «σε όλους εκείνους τους εθελοντές που δούλεψαν μαζί μας και εργάστηκαν για να γίνει κατορθωτή αυτή η διάκριση. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή της ομάδας των εκπαιδευομένων μηχανικών του Δήμου Λάρνακας, που με ενθουσιασμό και φρέσκες ιδέες, έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Κινητικότητας» ανέφερε.

Είπε ακόμα πως «ο αριθμός των ποδηλατιστών που διακινούνται στη Λάρνακα για ψυχαγωγία, για να διεκπεραιώσουν κάποια εργασία αλλά και για να μεταβαίνουν καθημερινά στην δουλειά από το σπίτι της και το αντίστροφο, αυξάνεται καθημερινά με αποτέλεσμα να γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία ποδηλατόδρομων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλάζει όψη η Λάρνακα...

Ισοσκελισμένος ο τακτικός προϋπολογισμός του Δήμου Λάρνακας για το 2014

Παραδίδονται δύο λεωφόροι στη Λάρνακα το πρώτο εξάμηνο

Αρχίζουν οι εργασίες για επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σε κλοιό χιονιά η Ευρώπη, κακοκαιρία και στις ΗΠΑ με πολικές θερμοκρασίες
  2. Αποχετευτικό Λάρνακας: Νέες οδηγίες Γεν. Εισαγγελέα για έρευνες σε 3 χώρες και στο Τμήμα Κτηματολογίου
  3. Λάρνακα: Άρπαξαν από σταθμευμένο όχημα αντικείμενα αξίας 3 χιλ. ευρώ
  4. Λάρνακα: Από καθαρή τύχη δεν θρηνούμε νεκρούς στον αυτοκινητόδρομο - Τρεις τραυματίες λόγω μεθυσμένου οδηγού
  5. Τροχαίο στην Πόλη Χρυσοχούς με έναν τραυματία
  6. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα