What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

16.01.2014 | 10:29
Τελευταία ενημέρωση: 17.01.2014 | 08:37

Προωθούνται εκποιήσεις και από ιδιώτες - Άρση περιοριστικών μέτρων περνά μέσω Συνεργατισμού

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Έτοιμη η έκθεση αποτίμησης στοιχείων ΣΠΙ
-Το σχέδιο αναδιάρθρωσης παίρνει το δρόμο της Διεύθυνση Ανταγωνισμού
-Θα πρέπει να είναι έτοιμος και ο μεσολαβητής εξώδικης διευθέτησης δανείων

Η άρση των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, περνά μέσα από την αναδιάρθρωση του Συνεργατισμού, η έγκριση του οποίου προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αποτίμησης των στοιχείων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται εντός του Μαρτίου, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι δεσμευτικές πρόνοιες του αναθεωρημένου μνημονίου και αφορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για εκταμίευση της τρίτης δόσης της Κύπρου, από τον ΕΜΣ.

Η τρίτη στη σειρά αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 29 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο Newsit.com.cy. η έκθεση αποτίμησης των στοιχείων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας είναι ήδη έτοιμη έτσι άνοιξε ο δρόμος για έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης από το ΔΣ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο θα πρέπει μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να αποσταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ αλλά και στην Τρόικα προς έγκριση.

Οι ίδιες πηγές απαντώντας στις διαμαρτυρίες δανειοληπτών ότι τους ασκείται μεγάλη πίεση για εξυπηρέτηση των δανείων τους, εξήγησαν ότι «φαίνεται ότι η πίεση είναι μεγάλη διότι μετά από οδηγίες του ΥΠΟΙΚ, το οποίο στην ουσία είναι ο ιδιοκτήτης των ΣΠΙ αφού έχουν κρατικοποιηθεί κατά 99%, μπήκε σε εφαρμογή η νέα στρατηγική ανάκτησης των χρεών».

Εξήγησε επίσης ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας στρατηγικής για διαχείριση των προβληματικών δανείων, οι διευθυντές των ΣΠΙ καλούν σε επικοινωνία με τους δανειολήπτες για διευθέτηση των δανείων τους.

Παραδέχθηκε επίσης ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα θα είναι «αμείλικτη» σε επιχειρήσεις και άτομα που μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και δεν το πράττουν προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες ενώ για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους θα υπάρχει ειδική μεταχείριση.

Στόχος της έκθεσης αποτίμησης των στοιχείων των ΣΠΙ είναι να διαφανεί εάν σωστά το κράτος απέκτησε το 99% του κεφαλαίου των ΣΠΙ.

Εκποιήσεις - Διαμεσολαβητής

Άλλη βασική δέσμευση της κυβέρνησης που αφορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρυμάτων έναντι της Τρόικα είναι και η έγκριση, του νομοσχεδίου που αφορά τις εκποιήσεις περιουσιών, το οποίο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.com.cy βασική πρόνοια του νομοσχέδιου θα είναι ότι η διαδικασία εκποιήσεων να μην είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Κτηματολογίου αλλά υποθέσεις να αναλαμβάνουν και ιδιώτες ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία.

Παράλληλα θα πρέπει μέχρι τέλος Ιανουαρίου να έχει τροποποιηθεί και το νομοσχέδιο που αφορά τον χρηματοοικονομικό μεσολαβητή.

Δηλαδή πως θα γίνεται η διαμεσολάβηση (εξωδικαστική διευθέτηση δανείων) μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών σε περίπτωση που δεν συμφωνούν.

Η τροποποίηση του νομοσχεδίου του Φορέα Εξωδικαστικής επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών, εγκρίθηκε αναγκαία μετά που η Κύπρος μπήκε σε πρόγραμμα ώστε να καλύπτει και την αναδιάρθρωση δανείων.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμιου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Μαύρο και άραχνο» το μέλλον της κτηματαγοράς – Εκποιήσεις βόμβα στα θεμέλια των ακινήτων

Δυναμική παρέμβαση κυβέρνησης κατά εκποιήσεων μέχρι €200χιλ – Θα εισπράττει μικρές δόσεις

Κρίσιμο Eurogroup για Κύπρο – Οι δανειστές τσεκάρουν Οδικό Χάρτη αποκρατικοποιήσεων και εγκρίνουν τη δόση

Μπαρόζο: Πραγματική ώθηση για την οικονομία από τη συμφωνία στον ΠΟΥ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Κύπριους μεταξύ των θυμάτων στην Καμπούλ
  2. Κατεχόμενα: Προς τετρακομματική «κυβέρνηση» - Τα σενάρια για «πρωθυπουργό» και «υπουργεία»
  3. Κατόπιν εορτής κινητοποίηση και... τροχοκάθισμα για την ΑμεΑ μαθήτρια - Τι καταγγέλλει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών
  4. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο
  5. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα
  6. Δάνεια €65 εκατ. υπέγραψαν Ελληνική και Συνεργατισμός με κρατικές εγγυήσεις