What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

16.01.2014 | 15:09
Τελευταία ενημέρωση: 16.01.2014 | 15:19

Εργαλείο για αναχαίτιση της οικονομικής κρίσης η έρευνα, δηλώνει η Επίτροπος Έρευνας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» με προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης, Máire Geoghegan-Quinn.

Μιλώντας στην εθνική εναρκτήρια ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, η κα. Geoghegan-Quinn ενημέρωσε την κυπριακή ακαδημαϊκή κοινότητα και τους εκπροσώπους μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα.

Η ευρωπαία επίτροπος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι o «Ορίζοντας 2020» παρέχει για την Κύπρο τεράστιες ευκαιρίες και ότι η έρευνα και η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για αναχαίτιση της οικονομική κρίσης, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το κλειδί, τόνισε, είναι η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ο «Ορίζοντας 2020», ανέφερε, δεν θα χρηματοδοτήσει μόνο την καλύτερη βασική έρευνα, αλλά και την εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία, εμπλέκοντας μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις . Αυτό είναι απολύτως ζωτικής σημασίας, επειδή γνωρίζουμε ότι η έρευνα και η καινοτομία σημαίνει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, είπε.

Η κα. Geoghegan-Quinn αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στο νέο πρόγραμμα έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες των κανόνων συμμετοχής στο πρόγραμμα, ενώ δίνονται πολλές ευκαιρίες συμμετοχής σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Σημείωσε ότι η κορυφαία προτεραιότητα της από την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν να καταστεί πιο εύκολη η πρόσβαση των επιστημόνων και των επιχειρηματιών στη χρηματοδότηση της ΕΕ, προκειμένου να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε ότι αφορά τα διαδικαστικά θέματα και περισσότερο στην έρευνα και την καινοτομία .

Η κ. Quinn κάλεσε τους ερευνητές, τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και των ΜμΕ, να προχωρήσουν με τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, αξιοποιώντας και τις δομές υποστήριξης που υπάρχουν στην Κύπρο.

«Στηριζόμαστε στους επιστήμονες της Ευρώπης για την παραγωγή εξαιρετικής έρευνας, δίνοντας απαντήσεις στις κοινωνικές προκλήσεις και στην καινοτομία που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας», είπε.

Τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι πολύ καλό και για τις επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι στόχος της από την αρχή ήταν καταφέρει όπως περισσότερες εταιρείες συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.

Ευχήθηκε, επίσης, ότι πολύ περισσότερες κυπριακές εταιρείες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο μεγάλες εταιρείες αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις(ΜΜΕ) .

Είπε, επίσης, ότι το νέο εργαλείο για τις ΜΜΕ και οι νέες δυνατότητες χρηματοδότησης υπό τη μορφή του επιμερισμού του κινδύνου( μέσω εγγυήσεων ) ή του χρηματοοικονομικού Κινδύνου ( μέσω δανείων και κεφαλαίων) για την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων θα μπορούσε να ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κύπρο.

Ανέφερε ακόμη ότι επειδή το πρόγραμμα έχει ως στόχο την χρηματοδότηση της καλύτερης έρευνας και καινοτομίας, θα συνεχίσει να διαθέτει κονδύλια σε ανταγωνιστική βάση.
Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι δείκτες της έρευνας και της καινοτομίας δείχνουν ότι ορισμένες χώρες , κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια Ευρώπη , δεν έχουν ακόμη πλήρως αξιοποιήσει τις δυνατότητες τους στην έρευνα και στην καινοτομία.

Ενθάρρυνε, επίσης, τους Κύπριους που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα να επενδύσουν και σε νέους τομείς έρευνας και καινοτομίας όπως είναι ο τομέας της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της ηλιακής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Εξέφρασε επίσης την ανάγκη μεταρρύθμισης και βελτίωσης των εθνικών συστημάτων, προσθέτοντας ότι « πρέπει να μετατρέψουμε τις βιομηχανίες και τις οικονομίες προκειμένου να δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Ευρώπη».

Χαιρέτισε, τέλος, τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημείωσε ότι ο «Ορίζοντας 2020» μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και να δώσει μια άμεση τονωτική ώθηση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ΕΕ στο σύνολο της και σε κάθε κράτος μέλος χωριστά.

Ανέφερε ότι θα υποβοηθήσει τα μέγιστα στην ενδυνάμωση της επιστημονικής και τεχνολογικής βάσης προάγοντας την αριστεία και την βιομηχανική ανταγωνιστικότητα για το μέλλον. Βασικός στόχος, είπε, είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη.

Είναι σίγουρα αντιληπτό από όλους μας, πρόσθεσε, πόση σημασία έχει ο στόχος αυτός για την Κύπρο, μέσα σ΄αυτό το δύσκολο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης που διέρχεται.

Ο επαναπροσδιορισμός των αναγκών και του οράματος για την ανάπτυξη της Κύπρου του 21ου αιώνα θα πρέπει αναμφίβολα να επενδύει στη νέα οικονομία της γνώσης και της πληροφορίας, είπε.

Επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση, βρίσκεται στο στάδιο του επανακαθορισμού της συνολικής στρατηγικής και των πολιτικών της για τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Μέσα από την ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση έχουμε ισχυρή πρόθεση να επανασχεδιάσουμε τη γενικότερη μας στρατηγική για τον τομέα.

Είπε επίσης ότι «βρισκόμαστε στη φάση επαναξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δομών και μηχανισμών που έχουμε για την προαγωγή του τομέα αυτού. Προς το σκοπό αυτό, είπε, το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Οκτώβριο του 2013, έχει διορίσει την Εθνική Επιτροπή Έρευνας και Καινοτομίας»..

Ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) και Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι «τα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελούν τεράστιες ευκαιρίες για απορρόφηση κονδυλίων για έρευνα, αφού οι οικονομικές δυνατότητες σε εθνικό επίπεδο είναι περιορισμένες –ιδιαίτερα αυτή την περίοδο– και ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να περιλάβει αντίστοιχου μεγέθους κονδύλια».

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του ΙΠΕ, Δρ. Βασίλειος Τσάκαλος, απηύθυνε κάλεσμα προς το σύνολο της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες που παρέχει το Ίδρυμα για την υποστήριξη της συμμετοχής στον «Ορίζοντα 2020». Σημείωσε επίσης ότι «η Κύπρος έχει αποδείξει την ικανότητά της να συμμετέχει με επιτυχία στα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας».

H Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία Ανδρούλλα Βασιλείου χαιρέτησε την εκδήλωση με βιντεοσκοπημένο μήνυμα της.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορηθούν για τους στόχους του Προγράμματος και τις θεματικές ενότητες που καλύπτει, τις διαδικασίες και τους κανόνες συμμετοχής και χρηματοδότησης, τις επιμέρους δράσεις του Προγράμματος που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κυπριακή ερευνητική κοινότητα, καθώς και για τη στήριξη που προσφέρεται προς τους κυπριακούς φορείς από το ΙΠΕ.

Ο «Ορίζοντας 2020», αποτελεί τον μηχανισμό της ΕΕ για χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, δίνει έμφαση στην καινοτομία, τις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη (υγεία, καθαρή ενέργεια και μεταφορές, κ.λ.π) και την προσπάθεια για απλοποιημένη πρόσβαση στα Κοινοτικά Κονδύλια, όλων των Οργανισμών (επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων κ.λ.π) της ΕΕ αλλά και τρίτων χωρών.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για συντονισμό των δραστηριοτήτων συμμετοχής της Κύπρου στον «Ορίζοντας 2020», το ΙΠΕ φιλοξενεί τα Εθνικά Σημεία Επαφής (ΕΣΕ) για την Κύπρο, για παροχή δωρεάν υπηρεσιών στήριξης στους ερευνητές για όλες τις δραστηριότητες του Προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προωθούνται εκποιήσεις και από ιδιώτες - Άρση περιοριστικών μέτρων περνά μέσω Συνεργατισμού

Σύστημα εποπτείας χωρίς το ΔΝΤ, προβλέπει ο CEO του ESM

Υποχώρηση πληθωρισμού σε Κύπρο και Ελλάδα
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γερμανία: «Ναι» των Σοσιαλιστών σε «μεγάλο συνασπισμό» με Μέρκελ
  2. Αυτεπάγγελτη έρευνα για το διεθνές «ρεζιλίκι» σε βάρος της συζύγου του Λουίς Κάρλος
  3. Σε κλοιό χιονιά η Ευρώπη, κακοκαιρία και στις ΗΠΑ με πολικές θερμοκρασίες
  4. Τραμπ – Νετανιάχου ακόμα ψάχνονται με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
  5. Με ρεκόρ αριθμό συμμετοχών και Τραμπ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
  6. Έρευνα για το θρησκευτικό κολέγιο στη Μια Μηλιά και παρέμβαση Ακιντζί