What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

16.01.2014 | 15:37
Τελευταία ενημέρωση: 17.01.2014 | 07:02

Ξηρασία «Προ των Πυλών»! Προς ολοταχώς για αφαλάτωση με άδεια φράγματα - Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική
- Ταφόπλακα για τον γεωργικό τομέα η παρατεταμένη ανομβρία
- Από τα 149 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που είχαμε πέρσι απέμειναν μόνο 79 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.
- Ετοιμάζεται άμεση λήψη μέτρων με περικοπές στην κατανάλωση, σε αναζήτηση μια πιο μόνιμης λύσης
- Τι ετοιμάζουν Τουρκία και Τουρκοκύπριοι

Η εν λόγω Επιτροπή ζητά τη άμεση λήψη μέτρων, μετά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιόν της την Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ προειδοποίησε ότι οι περικοπές στην άρδευση θα αποτελέσουν την ταφόπλακα του γεωργικού τομέα, ενώ ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης προειδοποίησε ότι πρέπει να αναμένονται περικοπές στην παροχή νερού για όλες τις χρήσεις.

Σε δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι σήμερα αναμενόταν να ενημερωθεί η Επιτροπή Γεωργίας για τις αποφάσεις που πήρε το Υπουργείο Γεωργίας σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης της παρατεταμένης ανομβρίας τόσο σε ό,τι αφορά την ύδρευση όσο και για την άρδευση.

Είπε στη συνέχεια ότι αντί αυτού η Βουλή ενημερώθηκε ότι οι δύο αφαλατώσεις είναι ανενεργές, η αφαλάτωση στην Πάφο έχει κλείσει και ότι παίρνουμε νερό για ύδρευση από τα φράγματα και ότι από τα 149 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που είχαμε πέρσι απέμειναν μόνο 79 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση και ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Υδάτων πρέπει να εγκύψουν στο πρόβλημα και να επαναλειτουργήσουν τις μονάδες αφαλάτωσης για να έχουν νερό οι αγρότες.

Πρόσθεσε ότι αν δεν στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, που είναι η αγροτική ανάπτυξη και τη γεωργία, τότε δεν θα υπάρξει άλλη σωτηρία για έξοδο από την οικονομική κρίση.

Ο κ. Γαβριήλ συνεχίζοντας ανέφερε πως με βάση την ενημέρωση της Επιτροπής από το Τμήμα Υδάτων, προχωρά η περικοπή νερού για σκοπούς άρδευσης.

«Αν προστεθεί και το πρόβλημα της άρδευσης στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία, αυτό θα είναι η ταφόπλακα», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε πως η χρονιά εξελίσσεται άσχημα με την έλλειψη βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα στα φράγματα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν μόνο 79 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Πρόσθεσε ότι ο δείκτης αυτός κτυπά καμπανάκι για άμεσο κίνδυνο, ανέφερε ότι πρέπει να αρχίσει η λήψη μέτρων για περικοπές σήμερα, τα οποία θα πρέπει να καθολικά και να απευθύνονται σε κάθε χρήση, οικιακή, αρδευτική ή για καλλωπιστικούς σκοπούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι αναζητούνται οι λόγοι για τη κατά γεωμετρική πρόοδο μη φυσιολογική αύξηση της κατανάλωσης νερού και ανέφερε ότι υπάρχουν χρήσεις που επιβαρύνουν σημαντικά την κατανάλωση για αυτό και μειώθηκε σε αυτό το επίπεδο το νερό στα φράγματα.

Αναφορικά με τη λειτουργία των αφαλατώσεων, είπε ότι υπάρχει προβληματισμός στο Υπουργείο Γεωργίας, πρόσθεσε ότι η Βουλή σταύρωσε κονδύλι για την έναρξη της λειτουργίας των αφαλατώσεων που ωστόσο εάν τεθούν σε λειτουργία θα παράξει 18 εκ τόνους.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι όλη η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για περικοπές.

Παράλληλα, αναζητούνται λύσεις μόνιμου χαρακτήρα, αν και η μεταφορά νερού από την Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα κοστοβόρα λύση, με την λύση που είχε διατυπωθεί από τον Λίβανο να έχει ήδη απορριφθεί.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι από την Κύπρο εξετάζονται και άλλοι τρόποι, όπως μεταφορά τεχνογνωσίας από το Ισραήλ με την οποία αξιοποιούνται με μικρό σχετικά κόστος τα νερά από τα λύματα για γεωργικούς σκοπούς.Με το Ισραήλ υπάρχουν συμφωνίες για τους υδάτινους πόρους σε αρκετούς τομείς με πολλές προοπτικές.

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

Από την άλλη μεριά των οδοφραγμάτων, το αργότερο, μέχρι το Μάρτιο η Τουρκία επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί το έργο μεταφοράς νερού με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Τουρκία στα κετεχόμενα της Κύπρου.

Σχετική εντολή έχει δώσει ο Τουρκος Πρωθυπουργός κ Ερντογάν, σύμφωνα με παλιό άρθρο της Γενί Σαφακ (Yeni Safak) που σημειώνει ότι ολοκληρώνεται η κατασκευή του φράγματος Αλακιοπρού που έγινε γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η ''βιασύνη'' του Ερτογάν είναι φανερό ότι εντάσσεται στον προεκλογικό του σχεδιασμό αλλά και σε ένα παιγνίδι - όπως νομίζει - εκβιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού άλλοτε λέει ότι θα δώσει νερό και στην ελεύθερη Κύπρο και άλλοτε το... ξεχνά.

Το φράγμα Αλακιοπρού προσεγγίζει στο τέλος», γράφει ότι ολοκληρώνεται η κατασκευή με ειδικής κατασκευής υποθαλάσσιους αγωγούς - που είναι κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον κόσμο- , θα μεταφερθεί από την Τουρκία στην «ΤΔΒΚ» ποσότητα νερού 75 εκατ. κυβικών.

Τοποθετήθηκαν αγωγοί 19.036 μέτρων και όταν το σχέδιο ολοκληρωθεί θα μεταφέρεται νερό στην «ΤΔΒΚ» συνολικά με μία γραμμή μήκους 106 χλμ.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός κατασκευάζεται με ειδική τεχνική θα μεταφέρει νερό όχι από τον πυθμένα της θάλασσας, αλλά με ''κρεμάστρες'' που γίνονται, σε βάθος 250 μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτσι θα υδροδοτήσει τα κατεχόμενα η Τουρκία!

Λατομεία «τρώνε» τον Πενταδάκτυλο – Αλλοιώνεται η εικόνα - σύμβολο – Άλλο ένα έγκλημα συνεχίζεται

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  2. Τριμερής Σύνοδος Κύπρος - Ελλάδα - Ιορδανία: Υπογράφονται συμφωνίες
  3. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα
  4. Νερό με λεμόνι: 6 μύθοι που πρέπει να ξεδιαλύνετε άμεσα!
  5. OXI νερό από το ποτήρι που έχετε δίπλα σας τη νύχτα – Δείτε γιατί
  6. Πίνουν «ωμό νερό»: Η νέα… μόδα στην εναλλακτική διατροφή – Τραβούν τα μαλλιά τους οι γιατροί!