What's hot? ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΧΙΟΝΙΑ· ΣΚΟΠΙΑΝΟ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

16.01.2014 | 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 16.01.2014 | 17:16

«Διπλωματικό ρομάντζο» Κύπρου - Βρετανίας με επίκεντρο το Κοινό Ανακοινωθέν

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε διπλωματικό ειδύλλιο Κύπρου - Βρετανίας εξελίσσεται η επίσκεψη Αναστασιάδη στο Λονδίνο. Ακόμα και στο Κυπριακό που μέχρι πρότινος οι Βρετανικές θέσεις σε πολλά σημεία τους παρέμεναν αρκούντως φιλοτουρκικές, σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ενδεχόμενη ολική στροφή αντιμετώπισης της Κύπρου ως χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο...Ίδωμεν

Η συμβολή της Βρετανίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και δη για το κοινό ανακοινωθέν είναι η διακριτική στάση που έχει πάρει με την οποία αφήνει την ελευθερία των κινήσεων στις πλευρές είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είχα μια συνάντηση χθες το απόγευμα με τον Υπουργό αρμόδιο για την Κοινοπολιτεία και τις Ασιατικές Υποθέσεις και συζήτησα σε έκταση θέματα που αφορούν την Κοινοπολιτεία μετά την απόφαση να συμπεριληφθώ ως μέλος της Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας για την υποχρέωση των κρατών μελών να τηρούν τη Διακήρυξη της Χαράρε που αφορά Κυβερνήσεις σε χώρες νομιμότητας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διαπίστωση μου κατά την τελευταία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας για μια αυξημένη τάση να χωρίζονται τα κράτη μέλη σε εκείνα που προέρχονται από τις ανεπτυγμένες χώρες και σε εκείνα από χώρες που βρίσκονται στο δρόμο της ανάπτυξης, πράγμα για το οποίο πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να γεφυρωθεί».

Ερωτηθείς για τη στήριξη που παρέχει η Βρετανία στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ειδικά και σε σχέση με την αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν για μια κυριαρχία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «η Βρετανία είναι κάθε έξι μήνες ο αρχικός συντάκτης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πάντοτε υποστηρίζει αυτά τα ψηφίσματα. Θα ήταν παράξενο σε αυτή την περίπτωση να μην υποστήριζε το περιεχόμενο του ψηφίσματος 1251.

Η συμβολή της Βρετανίας, θα έλεγα, σε αυτές τις προσπάθειες είναι η διακριτική στάση που έχει πάρει με την οποία αφήνει την ελευθερία των κινήσεων στις πλευρές και δεν τις κάνει να νιώθουν ότι βρίσκονται κάτω από την πίεση ή την δαμόκλειο σπάθη των τρίτων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πολλοί αναμένουν την Εκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο και ερωτηθείς κατά πόσο αυτό οφείλεται σε σύμπτωση, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ίσως σύμπτωση να είναι ότι δεν έγινε τίποτα μέχρις ότου τελειώσει η επίσκεψη στο Λονδίνο. Όμως, νομίζω ότι η Εκθεση θα είναι προφορική, θα γίνει από τον κ. Ντάουνερ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σύνταξη του πρώτου προσχεδίου ψηφίσματος και η ψήφιση του περί το τέλος του μήνα.

Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νίκος Αναστασιάδης: Όχι στις εποικοδομητικές ασάφειες στο θέμα της κυριαρχίας

Τερματίζεται η αποστολή του Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Κύπρο (;)

Τουρκία: Η ε/κ πλευρά δεν επιδεικνύει πολιτική βούληση για λύση στο Κυπριακό

Αναστασιάδης - Κάμερον τα βρίσκουν και στο Κυπριακό (;) - Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κύπρος: Στην 64η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας
  2. Αυτές είναι οι 4 εταιρείες στις οποίες έπεσαν «καμπάνες» €7.250 για ρύπανση της ατμόσφαιρας
  3. Η μετά Μοντανά εποχή, οι «άσσοι στο μανίκι» Αναστασιάδη, και οι «βιαστικοί» σύμβουλοι που ανακοίνωναν τουρκο-ισραηλινό αγωγό
  4. «Πειρατικά» Dreambox: Μετά τους Λαρνακείς ελεύθεροι και οι 2 Λεμεσιανοί - Νέες συλλήψεις στο εξωτερικό
  5. Προεδρικές Εκλογές: Σάλος με ανάρτηση για «συναλλαγή» Λιλλήκα με Αναστασιάδη
  6. «Καμπάνα» €50.000 σε κυπριακή εταιρεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς