What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

16.01.2014 | 21:05
Τελευταία ενημέρωση: 17.01.2014 | 06:55

Φωτιές βάζει ο Έρογλου στο Κυπριακό: «Το δίκαιο είναι με το μέρος μας!»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Ακόμα ένα ρεσιτάλ αλαζονίας του Έρογλου από την Άγκυρα
- "Όλοι έχουν αποδεχθεί την ζαβολιά της ε/κ πλευράς" είπε ο Έρογλου
- Πρόεδρος τουρκικής Βουλής: Για να επιλυθεί το Κυπριακό, η "Νότια Κύπρος" οφείλει να αναγνωρίσει το τ/κ κράτος
- Έρογλου: «Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με το κοινό ανακοινωθέν»
- Κυπριακό και ψευδο-επιτροπή ακίνητης περιουσίας τα βασικά ζητήματα που συζήτησε ο Έρογλου

Αυτά τα ιδιαιτέρως "ενθαρρυντικά" για την πρόοδο στο Κυπριακό δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού λίγο πριν συναντηθεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως αν τα προβλήματα στην Τουρκία δεν ξεπεραστούν θα επηρεαστεί η διαπραγματευτική θέση των Τ/κ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, λέγοντας ότι μια ισχυρή Τουρκία αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και ευημερίας για τους Τουρκοκύπριους.

Ευχήθηκε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η Τουρκία, λέγοντας ότι αυτή είναι η ειλικρινής προσδοκία των Τ/κ.
Ανέφερε ότι το ψευδοκράτος πάντα στέκεται στα πόδια του με την στήριξη της Τουρκίας. «Όσο πιο δυνατή είναι η Τουρκία κι εμείς είμαστε άνετοι και ήρεμοι τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και στην Κύπρο", είπε ο κ. Έρογλου.

Ανέφερε ακόμη πως όσο ενισχύεται η Τουρκία και γίνεται αισθητή η στήριξή της στους Τ/κ, τόσο αλλάζει το τρόπος που βλέπουν τους Τ/κ οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας και των άλλων χωρών.

Κατά τον κ. Ερογλου, «αν και δεν μας αναγνωρίζουν κάνουν επαφές μαζί μας όπως ακριβώς και με τις χώρες τις οποίες αναγνωρίζουν", προσθέτοντας ότι ενώ στο παρελθόν τους έλεγαν "έχετε άδικο, είστε αδιάλλακτοι" , σήμερα τους βρίσκουν δίκαιο και δέχονται ότι είναι υπέρ του συμβιβασμού. "Αυτό είναι καλό ασφαλώς", είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Δηλώσεις δεν έγιναν μετά από τις συναντήσεις του κατοχικού ηγέτη με τους Αμπντουλάχ Γκιούλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά μόνο κατόπιν της συνάντησης του πρώτου με τον σκληροπυρηνικό πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος ανέφερε ότι για να υπάρξει πρόοδος και λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, οφείλει τόσο η "Νότια Κύπρος", όσο και η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσουν ότι τα τελευταία 30 χρόνια υφίσταται Τουρκοκυπριακό κράτος.

Για τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι είναι ένας φίλος τον οποίο γνωρίζει από παλιά και η συνάντηση τους έγινε σε πολύ ειλικρινές κλίμα. Και στη συνέχεια για το γεύμα εργασίας στο οποίο συμμετείχαν και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, ο κ. Έρογλου είπε ότι ήταν πολύ εποικοδομητική συνάντηση.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στις συζητήσεις μεταξύ Έρογλου και του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ τον πρώτο λόγο είχαν το Κυπριακό και οι εργασίες της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα, με τον κατοχικό ηγέτη να προσθέτει ότι: «ήθελα να πω ότι όντως είμαστε σε ένα πολύ θετικό σημείο».

Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα πριν από την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν στο τ/κ «πρακτορείο» ειδήσεων ΤΑΚ και την τηλεόραση του Μπαϊράκ, ο κ. Έρογλου σημείωσε ότι χωρίς να παρακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό εάν μια συμφωνία είναι δυνατή ή όχι.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση του κ. Γκιουλ να τον επισκεφθεί και είπε πως η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους διήρκησε μια ώρα και στην συνέχεια παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, υπεύθυνο για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι και τον ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κυρίως συζήτησαν το Κυπριακό, ανέφερε. «Συζητήσαμε το σημείο που βρισκόμαστε και τα βήματα που θα γίνουν από δω και πέρα».

Ερωτηθείς σχετικά με τα καθήκοντα του κ. Ντάουνερ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η μοναδική πληροφορία που έχει είναι ότι η διάρκεια των καθηκόντων του επιμηκύνθηκε για άλλους έξι μήνες.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ανέφερε, εκτός από το Κυπριακό και την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» αντάλλαξαν απόψεις και για κάποια άλλα θέματα, λέγοντας πως «βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο».

Επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι η ε/κ πλευρά παίζει παιχνίδια με το κοινό ανακοινωθέν για να κερδίσει χρόνο, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι από τον Σεπτέμβριο πηγαίνουν και έρχονται τα έγγραφα για το κοινό κείμενο, αλλά ακόμη να παρακαθίσουν στο τραπέζι.

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με το κοινό ανακοινωθέν. Η λύση επιτυγχάνεται με το να καθίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό το λόγο θα μπορούσαμε να παρακαθίσουμε στο τραπέζι και χωρίς προϋποθέσεις, αλλά είναι φανερό ότι αφήνει το χρόνο να περνά».

Δεν μπορούν να ξέρουν, συνέχισε, εάν το ΣΑ του ΟΗΕ υπό το φως της νέας έκθεσης για την Κύπρο (δεν διευκρινίζει τι εννοεί) θα πάρει ή όχι μια απόφαση, αλλά όλοι έχουν αποδεχθεί την «ζαβολιά» της ε/κ πλευράς.

Τα θέματα αυτά, είπε ο κ. Έρογλου, θα συζητούσε και με τον Ταγίπ Ερντογάν όπως επίσης θέματα οικονομίας αλλά και τις προσδοκίες των Τ/κ.

Παρά τις δυσκολίες που περνά στο εσωτερικό η Τουρκία, δεν έχει παραμερίσει το Κυπριακό, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχει συζητήσει το θέμα με τον ΓΓ του ΟΗΕ και του ομολόγους του της Γερμανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μένει ο Ντάουνερ - Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα περί τερματισμού της αποστολής του στην Κύπρο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γκιουλ-Έρογλου - Απαισιόδοξος ο Οζντίλ Ναμί

Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Ντερβίς Έρογλου – Συνομιλίες για το Κυπριακό 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Gazprom: Πήρε άδεια από την Τουρκία για 2η γραμμή του Turkish Stream
  2. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  3. Τουρκία κόντρα σε ΗΠΑ και λογική: Η επιχείρηση στο Αφρίν κατά των Κούρδων θα γίνει
  4. Συνελήφθη στην Τουρκία και ο πρώην διοικητής του κατοχικού στρατού ως μέλος των Γκιουλενιστών
  5. Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Πρωτιά Αναστασιάδη και στους δύο γύρους - Παγιώνεται στην δεύτερη θέση ο Μαλάς
  6. Προειδοποιήσεις ΗΠΑ σε Ερντογάν: Μην αγγίξεις τους Κούρδους της Συρίας