What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

17.01.2014 | 10:38
Τελευταία ενημέρωση: 17.01.2014 | 13:55

Στην τελική οι μνημονιακές δεσμεύσεις για τράπεζες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Προχωρούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θέματα του μνημονίου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενόψει της λήξης του χρονικού περιθωρίου ολοκλήρωσης τους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αλλά και της άφιξης στην Κύπρο στο τέλος του μήνα του κλιμακίου της Τρόικας για την τρίτη αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στην ολοκλήρωση του βρίσκεται το ετήσιο πρόγραμμα εποπτικών ελέγχων της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), το οποίο θα υποβληθεί στην Τρόικα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο μνημόνιο.

Στο πρόγραμμα η ΚΤ θα καθορίζει λεπτομερώς, σύμφωνα με το μνημόνιο, τους κύριους στόχους και τις δραστηριότητες της για το 2014, που να περιλαμβάνει προσωρινό χρονοδιάγραμμα για να αρχίσει σταδιακά και πάλι η τακτική επιτόπια επιθεώρηση των εμπορικών και των συνεργατικών τραπεζών (η οποία θα περιλαμβάνει επίσης εξέταση και την εφαρμογή των απαιτήσεων για προβλέψεις) για το προσωπικό, το κόστος και τον προϋπολογισμό που χρησιμοποιείται σε κάθε δραστηριότητα, και τα κύρια προγράμματα κατάρτισης.

Επίσης, η ΚΤ θα διευκρινίζει στο πρόγραμμα την κατανομή των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων στη δομή διακυβέρνησης της Τράπεζας για την αποτελεσματική άσκηση των εποπτικών καθηκόντων της, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η ΚΤ προκηρύσσει σύντομα προσφορές με στόχο την επιλογή εξωτερικού ελεγκτικού οίκου, ο οποίος θα προβεί σε αξιολόγηση της επιχειρησιακής ικανότητας των τμημάτων δανείων των τραπεζών να εφαρμόσουν τα σχέδια τους.

Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, η ΚΤ με εξωτερική τεχνική υποστήριξη θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ικανότητας των τμημάτων δανείων των τραπεζών μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2014. Σύμφωνα με το πλαίσιο για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και σύμφωνα με τις στρατηγικές που χρειάζεται να αναπτύξουν, οι τράπεζες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2014, θα πρέπει να υποβάλουν στην ΚΤ τις αναθεωρημένες στρατηγικές τους (συμπεριλαμβανομένων προ-κατασκευασμένων προγραμμάτων, και γενικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αντίστοιχα) και τα σχέδια για την εσωτερική εφαρμογή τους.

Εξάλλου, οι περισσότερες τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο (κυπριακές και ξένες) έχουν ήδη υποβάλει στην ΚΤ το πρόγραμμα εργασιών των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου τους για το 2014, όπως απαιτείται από το μνημόνιο. Το χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται στο μνημόνιο για να υποβληθεί το πρόγραμμα από τις εμπορικές τράπεζες είναι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2014.

Το πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου των τραπεζών, θα εγκριθεί από την ΚΤ και θα υποβληθεί στη συνέχεια για έγκριση στην Τρόικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάριος Κληρίδης: Θα χάσουν τη δουλειά τους όσοι έδωσαν χαριστικά δάνεια …

Προωθούνται εκποιήσεις και από ιδιώτες - Άρση περιοριστικών μέτρων περνά μέσω Συνεργατισμού

Καταπέλτης το πόρισμα ελεγκτών της Τρόικας για την Κύπρο – Στοχοποιούν τράπεζες, δημόσια υπηρεσία


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  2. Προεδρικές Εκλογές: Η πρόταση Μαλά για μη εξυπηρετούμενα δάνεια
  3. Πάφος: Χειροπέδες τα μεσάνυχτα σε 35χρονο για την αποτυχημένη απόπειρα ληστείας της Τρ. Κύπρου
  4. Αδιανόητο! Η τράπεζα της έδωσε επιπλέον 40 χιλ. ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  5. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο
  6. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα